Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co s vajíčky od koledníků? Kromě oblíbené pomazánky a vaječné tlačenky vyzkoušejte tahle lehce pikantní nakládaná vejce
Zdroj: Toprecepty, 1974Andrea

Jako každý rok přichází období, kdy přemýšlíme, co udělat s malovanými pestrobarevnými vajíčky. Pokud jich máme jen pár, rádi si je dáme samotná se solí jen tak na chuť. Co když ale byli koledníci hodně úspěšní? V tom případě není nic snazšího, než z vajíček udělat nějakou další dobrotu. 

Co dělat s vykoledovanými vejci?

Vajíčka jsou u nás oblíbeným snídaňovým pokrmem. Dáváme si jej míchaná, ztracená, naměkko, sázená nebo na hniličku, po Velikonocích nám ale zbývá nejvíc vajec vařených natvrdo. Obvyklým způsobem, jak je využít, je nakrájet je na kolečka a vychutnat si je na chlebu s máslem posypaná pažitkou. I vařená vajíčka ovšem mohou být výchozí ingrediencí pro další pokrmy, které si můžete po Velikonocích připravit. Jaké jsou tedy možnosti?

Vaječná pomazánka

Asi nejoblíbenější možností zužitkování natvrdo vařených vajec je vaječná pomazánka. Využijete do ní i vajíčka, která jsou uvařená až příliš (taková poznáte podle na povrchu našedlého, namodralého nebo nazelenalého žloutku). Obvykle se připravuje smícháním nasekaných vajíček s majonézou, můžete ji ale udělat i s pomazánkovým máslem nebo se smetanovým sýrem či s tvarohem. Na dochucení se nejčastěji používá hořčice, jsou však i další varianty. O tom, jak doladit vajíčkovou pomazánku k dokonalosti si můžete přečíst v jednom z našich dřívějších článků

Vaječný salát

Pomazánce se hodně podobá vaječný salát. I ten se připravuje na mnoho způsobů. Základní verze se hodně podobá vaječné pomazánce. K vajíčkům a majonéze můžete přidat kyselé okurky, nasekanou jarní cibulku, ale třeba i na kostičky nakrájená rajčata nebo ředkvičky. Natvrdo vařená vajíčka jsou také oblíbenou ingrediencí, která vylepší chuť bramborového salátu. Ten si můžete připravit třeba podle našeho receptu. 

Plněná vajíčka

Vajíčka rozříznutá na poloviny s vydlabaným žloutkem a znovu naplněná byla oblíbenou součástí obložených mís již v minulosti a dodnes jde o vděčný párty pokrm. Jejich předností je, že jsou rychle hotová, a hlavně vypadají velice efektně. Nejsnadnější možností, jak je udělat, je vydlabat z vajíčka žloutek a ten pak utřít s máslem nebo s majonézou a s hořčicí. Hladkou směs pak stačí jen dát do zdobicího sáčku a naplnit jí prohlubně po žloutcích. Do směsi lze přidat i strouhané sýry nebo sardelovou pastu. Vejce však můžete naplnit třeba i šunkovou pěnou nebo šlehanou nivou

Vaječná tlačenka

Další oblíbenou vaječnou specialitou, která se bez vajec vařených natvrdo neobejde, je vaječná tlačenka. Vaječná tlačenka se obvykle připravuje ve formě na chlebíček nebo srnčí hřbet a kromě vajec v ní nesmí chybět nějaká uzenina (většinou šunka), dále zelenina (čerstvá či nakládaná), která tlačenku barevně oživí, ale také jí dodá trochu křupavosti a svěžesti. Pro tlačenku je typická bílá barva, které dosáhnete za pomoci majonézy nebo majonézy smíchané s kysanou smetanou či jogurtem. A samozřejmě je nutné přidat práškovou či plátkovou želatinu nebo domácí rosol z vepřových kůží či nožiček, který zajistí rosolovitou konzistenci. Vynikající vaječnou tlačenku, do které lze přidat i celá vajíčka, si můžete připravit třeba podle našeho ověřeného receptu

Nakládaná vejce

Chcete-li vařeným vajíčkům dodat trochu pikantnosti, můžete si je naložit do řepy nebo červeného zelí. Vejce díky marinování získají nejen zajímavější nakyslou chuť, ale i atraktivní fialovou barvu. Trvanlivost vařených vajec můžete prodloužit i tím, že je naložíte do nálevu jako třeba utopence. Jak na to?

Budete potřebovat: 400 ml bílého vinného octa, 100 g cukru krupice, 2 bobkové listy, 1 lžíci černého pepře, 1 lžíci koriandru a 6 velkých vajec. 

  1. Ocet, cukr, bobkový list, koření, ½ lžíce soli a 150 ml vody dejte do malé pánve a několik minut zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nálev nechte zcela vychladnout.
  2. Oloupaná vejce vložte do vysterilované nádoby o objemu asi 1 litr a zalijte je vychladlou tekutinou tak, aby byla úplně ponořená. Nádobu uzavřete a nechte na chladném a tmavém místě odležet nejméně asi dva týdny. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do dvou týdnů.

Náš tip: Jednou z možností, jak využít vařená vajíčka je zabalit je do mletého masa. Pokrm zvaný pštrosí vejce si pak můžete připravit podle našeho video receptu

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více