Malinová huspenina - želatina

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné a přebrané maliny vymačkáme. Do rendlíku nalijeme rozmačkané maliny a zasypeme cukrem. Pořád mícháme a vaříme cca 7 minut. Nalijeme do sklenic a necháme zchladnout.

  2. Ztuhne jako želatina, je skvělá na polévaní sladkých jídel, moučníků, zmrzlin, nebo jen tak.
    Lze i v diapodobě, místo cukru dáme želírovací cukr pro diabetiky

Poznámka od kuchařky

Recept je z rodinné kuchařky,do dnes cítím vůni zavařovaných malin, které můžu jakkoli a v jakékoli podobě.

Fotky nedodám, neb maliny už nemáme, kupovat je kvůli ceně se nevyplatí

Komentáře k receptu Malinová huspenina - želatina

  • spagetka spagetka (autorka receptu)

    Mamaládka: huspenina tenkrát byla fakt ze všeho, co zůstalo tuhé, nicméně uznávám, že dnešní svět to chápe jinak ;-)

    Odpovědět

  • Mamaládka Mamaládka(neregistrovaná)

    Ahá, tak to jo. Tedy sice v dobách prababičky neměli ani Internet ani Wikipedii ale myslím že i tenkrát byla huspenina z vepřového a želatina z kostí a šlach. ;-) Ale rodinný recept je rodinný recept, to plně chápu. Nicméně je to zavádějící název, to je celé :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka (autorka receptu)

    rebeka: udělalas mi radost a těžce záááááávidííím ;-(;-(;-(:-D:-D:-D;-):yes::yes:

    Mamaládka (neregistrovaný/á) - jak uvádím, je to rodinný recept a pod tímto názvem ho mám uvedený po prababce, tedy z konce 19.století, kdy o Wikipedii a Internetu fakt nikdo nevěděl nic ani v Americe a kvůli tomu měnit název nebudu.
    Když už - slovo želat, huspenina - je ze staroslověnštiny a převzaté do staročeštiny a znamená hustý, neroztékající se (už z konce 18.st.) ;-);-) - přepisuju dle dnešní výslovnosti, opět je to jen o názvu, který ale plně vystihuje vlastnosti - t. zn. - želatina, huspenina, rosol - vždy výrobek, jenž se neroztéká a drží tvar - bez ohledu na to, z čeho je vyroben a na co se používá ;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    špagi,dnes jsem dělala podle tebe:-K
    děd nasbíral jednu z posledních misek malin,půlku jsem ztrestala:-D do moučníku a ze zbytku udělala toto;-):-p:yes:
    fotečku jsem ti přidala,je na ní vidět,že jsem právě sundala z plotny:-D:-D
    až budeš mít lepší,tak tu moji smázni;-):-)

    Odpovědět

  • Mamaládka Mamaládka(neregistrovaná)

    Mělo by se to nazývat spíše malinový rosol, nějak mě ten název trknul a Wikipedie potvrdila, že:
    Huspenina (lidově sulc) je pokrmem převážně z vepřového masa, který po uvaření a vychladnutí dostane rosolovitou strukturu. Obsahuje velké množství kolagenů, které tvoří hlavní složku vazivové tkáně živočichů - včetně člověka.

    Želatina je velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny.

    Myslím že ani jedna z těchto definic na recept malin s cukrem nějak nepasuje... ;-) Co myslíte? :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    spagetka: fakt jo. No, já mám každý rok nějaký problém, ale vždycky to nějak spravím-viz naposledy třešně;-) Já dělám většinou nějaké mixy. Třeba vynikající na džemy je angrešt smíchat třeba s třešněmi, nebo třešně s rebarborou, rybíz s broskvemi atd. Každý rok toho mám tolik a každý rok to někam zmizne..:-O, dělám i s dia cukrem, no, džemy, marmelády, to je super. Když se podívám na ceny v obchodě, je mi z toho zle. Takový malinový džem za 30-40 kč malá sklenička, to si s tím ráda pohraji.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka (autorka receptu)

    Jana Remkova: prosímtě, jak blbé zkušenosti? Nasypeš želírovák a jede to samo :-O:-O
    Kecáš, půlkila malin za 36? :-O:-O:-O, jo to bych brala

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    spagetka: Já mám blbé zkušenosti i s želírovákem!:-D Holt je to asi rukama. Jo a u nás prodávali maliny, nejsem si jistá gramáží, ale skoro bych řekla půl kila-venku soukromníci za cca 36 kč;-). Já nikdy nepřemýšlím nad tím, jestli se to oplatí, nebo ne. Okurky se taky prodávají za 18-19 kč a v obchodě stojí pakatel už zavařené. Jenže udělané doma je vždy hned pryč. ;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka (autorka receptu)

    Jana Remkova: s krystalovým jasně, dřív jiný ani nebyl, ale klidně použij želírovací, tím si budeš jistější ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Fakt to ztuhne s tím obyčejným cukrem?:-O

    Odpovědět

  • AniCiz AniCiz

    klára: přece nebudeme zavařovat z drahých malin..recept je pro ty,kteří je mají,nebo nasbírají v lese..
    Taky bych je nekupovala,fotku dodá někdo jiný..:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka (autorka receptu)

    Klára: sorry, ale je řada lidí, kteří ty maliny u baráku mají. Pro ně je ten recept. já bohužel za 250 g 55,- dávat nebudu.

    Odpovědět

  • Klára Klára(neregistrovaná)

    To je fakt hloupé ta poslední věta - kupovat se je kvůli ceně nevyplatí. Všichni nemáme keř malin u baráku, takže recept úplně na nic - když se to kvůli ceně nevyplatí..:no:

    Odpovědět

Tématické fráze: želatina recept jak se dělá želatina malinový rosol domácí želatina recept na želatinu zavařené maliny želatina na sulc želatina recepty želatina do džemu želatina z čeho je želatina jak uvařit želatinu recepty zelatina recepty z želatiny recept želatina želatina do sulcu jak udělat želatinu recepty ze zelatiny huspenina recept zavařovaný angrešt