Holka u plotny radí: Bílkovo-máslový krém je lehký, přesto luxusní. Jak ho mít perfektní?
Samotné vyšlehané máslo s cukrem je na vás moc „těžké“ a pudinkový krém na dorty a cupcakes už máte v malíčku? Naučte se připravit jednoduchý bílkovo-máslový krém. Jak na něj a proč ho chtít vám poradí food blogerka a lektorka kurzů vaření Šárka Adámková.
Máslo, kam se podíváš
S trochou nadsázky by se dalo říct, že nic jiného než máslový krém se u nás do dortů dříve nepoužívalo. Na tenhle krém stačilo vyšlehat změklé máslo s moučkovým cukrem a bylo hotovo. Vzniklý krém se poté mohl dochutit i dobarvit - třeba kávou, kakaem, rumem, ovocnou pastou a podobně. Máslový krém je prostě jednoduchý základ cukrařiny. Krásně se s ním zdobí, po ztuhnutí perfektně drží tvar a můžete jej využít jak na promazávání korpusů, tak na obmazání dortu zvenku a jeho finální zdobení. Vlastně má jen jednu nevýhodu: některým lidem může připadat až moc tučný a „těžký“. Právě proto se cukráři průběžně pokoušeli hledat variace, u kterých by máslo zůstalo, ale odlehčilo se další surovinou. Jednou z možností je již zmíněný pudinkový krém, a tou druhou pak bílkový-máslový krém, který profi cukráři označují jako swiss meringue buttercream (švýcarský sněhový máslový krém).
Článek z magazínu
Jak na to?
„Možností, jak tento krém udělat, je více, já jsem si oblíbila asi nejsnazší z nich,“ říká pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového účtu Holka u plotny. „Postupuji tak, že v malém kastrůlku rozehřeji na sporáku vodu. Potom ve větší nerezové misce smíchám bílky s krystalovým nebo krupicovým cukrem. Misku dám nad páru, která vychází z kastrůlku, a vařečkou směs míchám, dokud se obě suroviny nespojí. To poznáte tak, že do misky sáhnete čistými prsty. Jakmile prsty promnete a necítíte žádné drobečky, ale jen hladkou, lehce lepivou hmotu, je hotovo.“ V této chvíli je potřeba krém začít šlehat ručním elektrickým šlehačem. „Ještě tak dvě minutky šlehám nad párou, pak misku sundám ze zdroje tepla a krém došlehám do vychladnutí,“ říká Šárka Adámková a dodává, že je potřeba dodržet dvě věci.
Článek z magazínu
Miska, ve které jsou bílky, se nesmí dotýkat horké vody pod ní, a zároveň se bílky nesmějí zahřívat moc dlouho. V obou případech by se mohly začít vařit a krém by se z nich už nepodařilo udělat. „Hotový vyšlehaný sníh nechte stát při pokojové teplotě asi hodinku a poté do něj postupně vešlehejte změklé máslo,“ radí Adámková. Tímto postupem vznikne krásně hladký krém bílé barvy, se kterým se pak fantasticky pracuje. Bílkovo-máslový krém přijímá výborně veškeré potravinářské barvy a skvěle drží na dortu. „Tímto krémem jsem zdobila dort pro dcerku mé kamarádky letos v lednu. Dort stál při pokojové teplotě několik hodin a krém se ani nehnul,“ popisuje své zkušenosti Šárka Adámková a připomíná, že se během zahřívání bílky pasterizují, a tak je pak po vyšlehání možné použít je do kremrolí nebo jiných zákusků, kde se používá sníh. Druhou možností, jak připravit bílkovo-máslový krém, je udělat z cukru a vody rozvar a ten následně za stálého šlehání přidávat k syrovým, už částečně také prošlehaným bílkům.
Základní recept a použití
Vyzkoušené poměry surovin nám popsala Šárka Adámková. „Já používám 210 g cukru na 4 bílky a následně do vyšlehaného sněhu přišlehám ještě 310 g změklého másla,“ říká Adámková a dodává, že na jejím instragramovém profilu Holka u plotny najdete i video, kde popisuje přípravu krok za krokem. A kam s krémem? Jak už jsme uvedli, skvělý je na dorty, ale využijete jej také při zdobení cupcakes nebo při slepování sušenek. A pozor, je tak dobrý, že jej možná budete ujídat i lžičkou rovnou z mísy!
Témata: krém, moučníky, bílky, bílkový sníh, cukr, máslo, sladké pečení, Holka u plotny
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Odbornice na výživu Margit Slimáková radí: Proti hladu bojujte obyčejnou vodou, mořskými plody i potravinami s hořkou chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Hovězí kližka na mrkvi a pórku z pomalého hrnce
Přidáno před 7 hodinami

Kuřecí sýrová roláda
Přidáno před 19 hodinami

Kuřecí závitek se sušenými rajčaty a špenátem
Přidáno 7. 6. 2023 21:38

Vodňanské hovězí žížalky
Přidáno 7. 6. 2023 07:21

Kurkumáček za hubičku
Přidáno 6. 6. 2023 20:26

Pečené řízky z bůčku
Přidáno 6. 6. 2023 13:35
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.