Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort jako malovaný: Hitem mezi cukráři je cartoon cake. Tento zábavný moučník je hvězdou každé oslavy
Zdroj: se souhlasem Jitka Grimová

Když cartoon vidíte na fotografii, máte pocit, že se díváte na dort nakreslený na papíře nebo vymodelovaný. Mohou za to hlavně černé linky obkreslující každou konturu. Na tom, co je uvnitř pak už ani nezáleží, to hlavní je, aby dort vypadal jako z nějakého komiksu.

Dort z komiksu

Veselý, hravý, pestrobarevný, zábavný…přesně tak by se dal popsat nejnovější hit mezi dorty – cartoon cake. Je odkazem na staré dobré americké komiksy a trochu vypadá, jako byste jej z některého z nich vystřihli. Svou barevností a červenými koktejlovými třešinkami, které jej často zdobí, tak trochu evokuje legendární americké bary zvané dinery s typickými červenými boxíky, černobílou kostkovanou podlahou a servírkami na kolečkových bruslích. 

Cartoon musí vypadat jako nakreslený

Cartoon neboli Comic Cake je nejnovějším trendem sociálních sítí Instagram a TikTok. Zkouší jej profesionálové i amatérští cukráři a při pohledu na internet člověk nebude dojmu, že kdo jej nedostane k narozeninám, jako by nebyl.

Cartoon cake přitom není žádný výjimečný dort, kouzlo spočívá jen ve speciálním zdobení, díky němuž skutečný dort vypadá jako ve 2D. Často se dělá i tak, že se vykrojí jen řez, který se pak potáhne a dozdobí sám.

Při pohledu na něj by si měl člověk položit otázku: „Je to dort nebo jen obrázek?“ Zajímavostí je, že tento trend pronikl i do kosmetiky - cartoon dorty se podobají třeba pestrobarevným tzv. popartovým nehtům, které se také obreslují černými linkami. 

Jak se Cartoon Cake zdobí?

I když Cartoon cake na první pohled vypadá složitě, ve skutečnosti jde o poměrně jednoduchý dort co do cukrářských technik. Podobnosti s kresbou se dosahuje pomocí potahovacích či modelovacích hmot nebo krémů.

Jen musíte být tak trochu hračička a mít trpělivost na kreslení kontur. Ty jsou u tohoto dortu nejdůležitější. Aby dost vypadal jako namalovaný, musí se hlavně vše obkreslit černou linkou. A to nejen kontury samotného dortu, ale veškeré zdobení, třeba „stékající“ poleva, cukrové zdobení, ozdoby z krému nebo koktejlové třešně. Oblíbenou dekorací jsou také svíčky vymodelované z cukrářské hmoty. A i ty musí být obkreslené.  

Linky z krému nebo z cukrářské hmoty

Linka se dá vytvořit dvěma způsoby, obvykle se vyválí tenké proužky z černé modelovací hmoty, které se pak na dort nalepí cukrářským lepidlem nebo vodou, případně se dá linka nakreslit krémem nebo čokoládovou polevou pomocí cukrářského sáčku s tenkou úzkou zdobičkou.

Chcete-li použít krém místo potahovací nebo modelovací hmoty, je dobrý zvolit takový, který dobře drží.  Výborně se na to hodí máslový krém nastavovaný sněhem neboli Swiss Cream. Ten je úžasně pevný a snadno ho obarvíte do jakéhokoliv odstínu pomocí potravinářských gelových nebo práškových barev, které koupíte stejně jako potahovací hmoty v cukrářských potřebách, ale i v některých supermarketech.

Barevnost ale není nezbytná, dort může být klidně i jen černobílý, ten působí krásně elegantně. Nápady, jak dort ozdobit, najdete třeba v tomto videu

Náš tip: To, co ukryjete pod krém nebo potahovací hmotu, už záleží jen na vás. Komiksový můžete mít sachr, medovník, punčák nebo jakýkoliv dort naplněný krémem. A pokud nemáte žádný ověřený recept na nadýchaný piškotový korpus, můžete zkusit ten náš podle následujícího videa


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více