Dort jako malovaný: Hitem mezi cukráři je cartoon cake. Tento zábavný moučník je hvězdou každé oslavy
3. 3. 2023 Vaření
Když cartoon vidíte na fotografii, máte pocit, že se díváte na dort nakreslený na papíře nebo vymodelovaný. Mohou za to hlavně černé linky obkreslující každou konturu. Na tom, co je uvnitř pak už ani nezáleží, to hlavní je, aby dort vypadal jako z nějakého komiksu.
Dort z komiksu
Veselý, hravý, pestrobarevný, zábavný…přesně tak by se dal popsat nejnovější hit mezi dorty – cartoon cake. Je odkazem na staré dobré americké komiksy a trochu vypadá, jako byste jej z některého z nich vystřihli. Svou barevností a červenými koktejlovými třešinkami, které jej často zdobí, tak trochu evokuje legendární americké bary zvané dinery s typickými červenými boxíky, černobílou kostkovanou podlahou a servírkami na kolečkových bruslích.
Mohlo by vás zajímat
Cartoon musí vypadat jako nakreslený
Cartoon neboli Comic Cake je nejnovějším trendem sociálních sítí Instagram a TikTok. Zkouší jej profesionálové i amatérští cukráři a při pohledu na internet člověk nebude dojmu, že kdo jej nedostane k narozeninám, jako by nebyl.
Cartoon cake přitom není žádný výjimečný dort, kouzlo spočívá jen ve speciálním zdobení, díky němuž skutečný dort vypadá jako ve 2D. Často se dělá i tak, že se vykrojí jen řez, který se pak potáhne a dozdobí sám.
Při pohledu na něj by si měl člověk položit otázku: „Je to dort nebo jen obrázek?“ Zajímavostí je, že tento trend pronikl i do kosmetiky - cartoon dorty se podobají třeba pestrobarevným tzv. popartovým nehtům, které se také obreslují černými linkami.
Mohlo by vás zajímat
Jak se Cartoon Cake zdobí?
I když Cartoon cake na první pohled vypadá složitě, ve skutečnosti jde o poměrně jednoduchý dort co do cukrářských technik. Podobnosti s kresbou se dosahuje pomocí potahovacích či modelovacích hmot nebo krémů.
Jen musíte být tak trochu hračička a mít trpělivost na kreslení kontur. Ty jsou u tohoto dortu nejdůležitější. Aby dost vypadal jako namalovaný, musí se hlavně vše obkreslit černou linkou. A to nejen kontury samotného dortu, ale veškeré zdobení, třeba „stékající“ poleva, cukrové zdobení, ozdoby z krému nebo koktejlové třešně. Oblíbenou dekorací jsou také svíčky vymodelované z cukrářské hmoty. A i ty musí být obkreslené.
Mohlo by vás zajímat
Linky z krému nebo z cukrářské hmoty
Linka se dá vytvořit dvěma způsoby, obvykle se vyválí tenké proužky z černé modelovací hmoty, které se pak na dort nalepí cukrářským lepidlem nebo vodou, případně se dá linka nakreslit krémem nebo čokoládovou polevou pomocí cukrářského sáčku s tenkou úzkou zdobičkou.
Chcete-li použít krém místo potahovací nebo modelovací hmoty, je dobrý zvolit takový, který dobře drží. Výborně se na to hodí máslový krém nastavovaný sněhem neboli Swiss Cream. Ten je úžasně pevný a snadno ho obarvíte do jakéhokoliv odstínu pomocí potravinářských gelových nebo práškových barev, které koupíte stejně jako potahovací hmoty v cukrářských potřebách, ale i v některých supermarketech.
Barevnost ale není nezbytná, dort může být klidně i jen černobílý, ten působí krásně elegantně. Nápady, jak dort ozdobit, najdete třeba v tomto videu.
Náš tip: To, co ukryjete pod krém nebo potahovací hmotu, už záleží jen na vás. Komiksový můžete mít sachr, medovník, punčák nebo jakýkoliv dort naplněný krémem. A pokud nemáte žádný ověřený recept na nadýchaný piškotový korpus, můžete zkusit ten náš podle následujícího videa.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jahody jsou choulostivé ovoce. Důležité je správně je skladovat a zpracovat, aby nedocházelo k zbytečným ztrátám. Ať už máte jahody z vlastní sklizně… Číst více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin. … Číst více
Připravte si doma výbornou kávu jako od baristy. Poradíme, jak nejlépe vybrat kávovar!
Ani sebelepší kávovar sice nenahradí jedinečnou… Číst více
Jak zpracovat libeček. Neobejde se bez něj žádná tradiční česká bramboračka
Libeček lékařský je voňavá rozměrná a vytrvalá rostlina, potřebná v domácí lékárně i v tradiční české kuchyni. Oblíbený libeček se pěstuje velice… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Jak zamrazit maso? Hned po návratu z obchodu a raději naporcované
Také máte ve zvyku nakoupit jednorázově větší… Číst více
Co všechno dokážou moderní myčky? Samy si zvolí program a ještě si s nimi popovídáte!
Dobrá myčka na nádobí by měla talíře, hrnky a… Číst více
Jak zpracovat a skladovat ostružiny. Vyzkoušejte to podle našich tipů
Ostružiník kvete později, proto nebývá poškozený přízemními mrazíky. Plodí na dvouletém prutu v srpnu a září. Pro léčebné účinky se sbírají mladé… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak skladovat a zpracovat višně. K čemu se nejvíce hodí
Višně u nás v přírodě potkáte jako zplanělé druhy. Z kulturních odrůd se pěstují a prodávají hlavně tzv. kyselky. Od pěstování sladkovišní se upouští… Číst více