jméno:   heslo:   pamatuj  
Více než  37 000  receptů

Seitan pro Lucasinku - domácí výroba

Seitan pro Lucasinku - domácí výroba
zadelane testo z mouky a vody
nahoru
Seitan pro Lucasinku - domácí výroba Seitan pro Lucasinku - domácí výroba Seitan pro Lucasinku - domácí výroba Seitan pro Lucasinku - domácí výroba
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučit recept
Doporučit
recept
Poznámka
Moje
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Ostatní

Suroviny:

1 000 g polohrubá múka, ale zrejme je jedno, akú použijeme
cca 500 ml voda

Postup přípravy receptu

Do misy dáme múku a pridávame vodu, spracúvame na husté cesto, vodu pridávame podľa potreby. Dobre prepracujeme. Zalejeme v mise studenou vodou a necháme odstáť cca hodinu.
Potom nádobu dáme pod slabo tečúcu tečúcu vodu - studenú - mierne vlažnú - v dreze a začneme spracúvať. Vymývame škrob, rukami cesto prepracovávame, stláčame dokopy, mačkáme trpezlivo, škrobová voda neustále odteká a čistá voda priteká, získame asi po 15 min. špongiovitú hmotu veľkosti väčšej päste. Vymývanie robíme dokiaľ sa nevyplaví všetok škrob - voda ostáva číra.
Môžeme nakrájať na plátky a uvariť vo vode s pridaním soli, cibule, sójovky, libečku, korenín a pod. - cca 15 min. Potom s ním narábame ako s mäsom.
Alebo ho varíme vcelku - dáme do mikroténového sáčku, zaviažeme a varíme vo vode cca 20 - 30 min.Až potom nakrájame na plátky, solíme, marinujeme, koreníme a potom napr. vysmážame ako rezeň a pod.

Poznámka

Seitan=glutén=pšeničná bielkovina.
Používame ako mäso.

Recept na domácu výrobu som kedysi vystrihla z novín, výstrižok som nemohla nájsť, ale popisujem, ako ho vyrábam ja.

Autor Autor:
Datum vložení Datum vložení:
8 kladných hodnocení udělit kladné hodnocení - udělit kladné hodnocení


Podobné recepty


Komentáře k receptu "Seitan pro Lucasinku - domácí výroba"

autor: kolor (neregistrovaný/á)
vloženo: 27.05.2013 13:14:35   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Taky je dobré tu první vodu, kdy seitan vymýváme, nevylévat. Je to vlastně škrob a dá se použít na zahušťování. Já ho nechávám ve skleničce a pár dní v lednici vydrží.

autor: magdalenka
vloženo: 03.02.2013 17:30:46   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

tejaja:smajlik

autor: tejaja
vloženo: 03.02.2013 17:23:47   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Magduška, nevšimla som si, že si tu dala seitansmajlik Používa sa skutočne polohrubá múka, nie je to jedno...presne tak sa robí ako píšeš smajliksmajlik

autor: magdalenka
vloženo: 31.10.2012 20:58:47   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

aaura: som nadšená, že si spokojná, ďakujem za vyskúšanie.smajlik
Niekedy aj ja mám záchvaty zdravej výživy, vtedy si spomeniem na toto. Rodina to každopádne prijala priaznivejšie ako sójový texturát.

autor: aaura
vloženo: 31.10.2012 20:46:30   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

jo...a dokonce jsem našla ten seitan, co kupovala máma http://www.e-namaste.cz/katalog/potraviny/polotova...

autor: aaura
vloženo: 31.10.2012 20:32:42   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

jo...a když jsem to dělala minule, tak jsem nakrájela na nudličky, obalila ve škrobové moučce, orestovala na pánvi a zalila domácím lečem (neměla jsem Sweet & Sour, ani nic podobného a tak jsem si to pamatovala z dětství....ale lečo bylo moje vlastní, zavařené a dobré).....luxus....tentokrát bez hranolek, ale z grilovaným lilkem...no není nad zdravou výživu smajlik

autor: aaura
vloženo: 31.10.2012 20:29:10   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

takže....super, super, super.....dnes dělám již podruhé smajlik. Doma jsem s tím měla úspěch, ač na mě koukali při přípravě dost pochybovačně smajlik. Nakonec sami (rádi) uznali, že je to dobré (prý překvapivě). Dělala jsem z půl kila mouky a bylo toho pomálu. Teď dělám z kila. Zadělala jsem v pekárně, abych neměla tolik práce. Ono stačí to vymývání škrobu....bohatě...ale stojí to za to. Je to levné, zdravé (snad) a opravdu chutné. Ještě to musím také ukázat mamince.....ta bude čumět....jako já smajlik. Takže opravdu díííík....za skvělý receptsmajlik

autor: magdalenka
vloženo: 25.10.2012 21:07:11   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

aaura:potom poreferuj...smajlik

autor: aaura
vloženo: 25.10.2012 13:35:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak to koukám jako blázen....vyskočilo to na mě v náhodných. Vůbec jsem netušila, že to jde takto snadno udělat doma. Znám to od dětství, moje máma to kupovala zavařené ve skleničkách ve zdravé výživě. A vařila z toho výbornou směs s hranolkama. V těch skleničkách to bylo nakrájené na nudličky a v nějakém láku naložené, takže se to ani nemuselo nijak dochucovat a bylo to fakt dobré.....určitě lepší než sojové maso. Takže ještě dnes jdu do toho smajlik...a bod jsem už dala a fakt se na to těším smajlik

autor: lena (neregistrovaný/á)
vloženo: 18.03.2012 19:00:24   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

magdalenka zdravim

rado se stalo,

jeste chci dodat je vhodne seitan v tom laku po uvareni nechat luhovat 2 dny, aby byla vyraznejsi chut, seitan tuto chut dobre nasaje. Lak je proto vhodne silneji okorenit nebot seitan nechutna po uvareni nijak.

autor: magdalenka
vloženo: 17.03.2012 18:32:18   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

lena: som rada za pridanie tvojich skúseností.smajlik

autor: lena (neregistrovaný/á)
vloženo: 17.03.2012 17:24:42   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajlikjen kratce k me vyrobe,

pro 2 osoby

250 dkg mouky
150 ml vody

a udelat testo - priblizne 10 minut zpracovat (hnetnout) az je testo vlacne, nechat 30 minut ve vlazne az teple vode odpocivat. Pote v teto vode zacit hnetnout az co nejvice vyplave bila (mlecna) barva mouky, dat do dalsi teple vody a nechat 5 minut odpocivat a zase ho propracovat a tento postupa se dela asi 5x az je voda cira.

Pak ho dat do pripaveneho laku (lak si muzeme upravit dle chuti), kousky seitanu dle potreb bud nakrajet nebo udelat tvary dle predstav
a nechat prvnich 10 minut silne varit a az pote zmirnit plaminek a nechat pomalu klokotat asi dalsich 30 minut. Pak dat do mensich zavarovacek s vickem,smajlik zalit lakem a dat do lednice. Vydrzi to asi 14 dnu. Muze se take dat zmrazit, pak mame stale neco v zasobe.

LAK:

1/2 litru vody
pulku cibule
1 strouzek cesneku
bobkovy list
sojovou omacku nebo worcestr,
sul, pepr

jinak zde si muzeme udelat lak dle chuti a take podle toho co z nej budeme varit.

autor: lena (neregistrovaný/á)
vloženo: 17.03.2012 17:14:39   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jsem take nadsena, seitan jsem si poprve udelala a chutna vyborne. Staci lak, ve kterem se vari si ochutit dle predstav. Pak je mozne tento lak davat jako bujon (staci si ho zmrazit na male kosticky) a davat na dochuceni ruznych jidel na misto masoxu. Je to jednoduche a staci mit doma jenom mouku. Nejlepe pouzivat psenicnou bilou, ne celozrnnou.
Vyborna alternativa k masu a tak jednoducha na vytvoreni.
smajlik

autor: Otan Tep (neregistrovaný/á)
vloženo: 17.01.2012 23:12:56   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Lucie:Bývalá přítelkyně ho také vyráběla ručně vždy jsem ho musel pořádně \"vyždímat\" já Vařila ho pokud byl v celku zabalený v utěrce hodinu.plátky cca 30 minut.Dalo se to jíst vždy záleží na dochucení .Dělám si takhle sám a mám rád ostřejší chutě .Takže to jde.

autor: Lucie (neregistrovaný/á)
vloženo: 03.02.2011 17:23:31   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Jen to vaření v igeliťáku není příliš sťastné..Právě vařením se do seitanu dostane chuť zeleniny.A doba vaření by se měla protáhnout na 45 minut minimálně,aby byl dobře stravitelný.Jinak je super, že na seitan je tak pozitivní odezva :)hurá http://www.restaurace-zahrada.cz/privatni-makrobio-koucing.php

autor: zuzun
vloženo: 12.11.2010 04:38:27   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

co to jeee? zajimavy, ukladam jestli nevadi, nevim jestli se jednou nebude hoditsmajlik

autor: magdalenka
vloženo: 17.08.2010 09:00:57   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Lucasinka, som veľmi rada tvojim fotkám, pretože takto je postup
výroby hneď zrozumiteľnejší a jasnejší. Zdravím!

Betynka, chutí podľa toho, ako ochutíš, je to vlastne indiferentná chuť pred úpravou.

autor: Betyna
vloženo: 17.08.2010 06:46:10   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Ještě nikdy jsem to nejedla... přemýšlím že vyzkouším, nedovedu si představit jak chutná

autor: Lucasinka
vloženo: 16.08.2010 22:00:55   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

magdalenko, tak jsem konecne delala seitan a dala jsem ti sem par fotecek...cely fotopostup mam na svych straneckach, tak snad nevadi, ze si na obrazcich delam mensi reklamu smajlik

autor: tejaja
vloženo: 30.05.2010 09:48:44   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Chodila som pred rokmi na kurz makrobiotiky a seitán sme robili tak, že sme vodu na vyplavenie škrobu striedali, raz teplú, raz studenú. Prvá voda so škrobom sa nevylieva, ale používa na zahusťovanie polievok a pod.

autor: Lucasinka
vloženo: 16.05.2010 20:28:51   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

zizalo, seitan je vyborny, urcite ho zkus nebo si ho kup. Dnes uz se da sehnat ve vsech obchodech se zdravou vyzivou a najdes ho urcite v chladaku :) Taky je vyborny salam Salve nebo tempeh smajlik

autor: zizala
vloženo: 16.05.2010 20:24:14   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

smajlik O něčem takovém jsem nikdy neslyšela...moc zajímavé smajliksmajlik

autor: magdalenka
vloženo: 16.05.2010 19:15:23   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Maris, náhodou je to celkom jednoduché, chutí mi to vysmažené v trojobale, akoby - bedla. A vyrábam všeličo...smajlikaj teraz...pred tv a pc...

autor: maris
vloženo: 16.05.2010 19:11:55   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

To jsou mi ale věci, magdalenko, co Ty všechno nevyrábíšsmajliksmajlik

autor: Lucasinka
vloženo: 16.05.2010 18:29:04   Nahlásit komentář administrátorůmreagovat

Tak pristi tyden jdu do toho a pak hned poreferuju, jak se povedlo. Moc dekuju za receptik smajliksmajlik bodik uz je prideleny smajlik


Přidat komentář

Komentáře/příspěvky se na stránkách zobrazí až po jejich ověření. To probíhá tak, že Vám na vyplněnou e-mailovou adresu zašleme e-mail, ve kterém je třeba kliknout na odkaz. Poté se Váš komentář/příspěvek zobrazí na webových stránkách. Dokud nedojde ke změně IP adresy, tak z daného zařízení (počítač, tablet, mobilní telefon) můžete psát další komentáře/příspěvky bez ověření.


Vaše jméno:
Váš e-mail:
Komentář:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
Pokud chcete přidat odkaz, klikněte na tlačítko a vložte www adresu.

Tématické fráze

domácí výroba seitan masa domácí výroba lunchmeatu výroba domácího žervé seitan výroba výroba seitanu jak vyrobit seitan domácí fondan recept seitan recept domácí seitan seitan recepty domácí špekáčky recept na výrobu domácí fondán recepty ze seitanu výroba domácích špekáčků domácí výroba tempehu výroba špekáčků recept na výrobu špekáčku domácí výroba žervé domácí výroba šunky výroba domácí šunky výroba fondánu recept domácí sojanéza vyroba domacich lizatek výroba riccoty výroba domácího salámu seitan domaci vyroba lizatek domácí špekáčky výroba domácích korbáčků výroba tempehu jak se dělá seitan domácí výroba fondánu domácí výroba špekáčků recept na vyrobu fondanu vyroba domácího fondanu seitan mouka výroba šunky domácí výroba seitanu domaci salam domácí výroba výroba suschi výroba fondánu




Náhodný recept


Registrace

Nejnovější recepty


Informace

Nové recepty e-mailem

Zasílání nových receptů na Váš e-mail.





Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.cz | Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

Partneři: Dobré Recepty | Videorecepty | Máminy recepty               PHP: www.j-soft.cz | Obecné podmínky | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty