Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého, léty prověřeného, receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 79,39 g |
| Tuky | 294,88 g |
| Vláknina | 51,10 g |
| Cholesterol | 984 mg |
| Sodík | 1,38 g |
| Sůl | 2,57 g |
| Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme do rumu a začneme připravovat těsto. Sádlo a máslo nakrájíme na kostky a přidáme do odvážené mouky.
Krok 2: Ocet promícháme s vodou a společně se žloutky a solí přidáme k mouce. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na 1-2 hodiny odpočinout do lednice.
Krok 3: Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Ořechy nasekáme najemno. Rozinky necháme okapat.
Krok 4: Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na 4 díly a každý díl vyválíme na obdélníkovou placku. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 5: Strouhanku osmažíme na másle dozlatova a posypeme ji na těsto. Doprostřed těsta dáme pruh jablek. Posypeme skořicí, okapanými rozinkami, nasekanými ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr, koření, a přehneme druhý konec těsta.
Krok 6: Hotové štrúdly přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova.
Krok 7: Rozpustíme máslo a smícháme ho s rumem. Ještě horký štrúdl potřeme směsí másla a rumu a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 11. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
Moje poznámka
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
Nejnovější recepty
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno před 12 hodinami
Ragú z kachních žaludků se slaninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 13 hodinami
Vánoční košíčky
Přidáno před 14 hodinami
Ihned vláčné kokosky
Přidáno před 16 hodinami
Domácí čokoláda
Přidáno před 17 hodinami
Křehké krajkové rohlíčky podle Kamily Nývltové
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Karlovarský knedlík
HavranPB před 4 hodinami
Vepřové kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce
BinaSa před 5 hodinami
Pečená rolka ze slaniny, sýra a mletého masa
PavlaJ před 7 hodinami
Smažený sýr bez smažení
Tonja před 7 hodinami
Pudinkový likér
Merylas před 8 hodinami
Mandlové rohlíčky (výborné)
shabby před 8 hodinami
Segedínský guláš
LucieDos před 8 hodinami
Houbový guláš s klobásou
Sahula před 9 hodinami
Naložená vepřová kotleta
simonadoly před 10 hodinami
Barevná kuřecí čína
lenka.s.r před 10 hodinami
Tématické fráze:
strakonické listy,
strudle,
strakonický závin,
jak zavinout štrůdl,
jak spravne zavinout strudl,
jak správně zabalit štrůdl,
strakonický jablkový závin,
štrůdl ze sádla,
novinnas vip,
jak zavinout závin,
rozdíl mezi štrúdlem a závinem,
recepty na štrúdle,
recept na strudle,
vitezne jablečne recepty,
rozdíl mezi zavinem a strudlem,
strakonický jablečný štrůdl,
vanocni strudle,
jak zavinout štrůdl video,
jak se dělá sádlo,
štrudle strakoničáky
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
sádlo,
voda,
ocet,
žloutek,
sůl,
strouhanka,
máslo,
jablko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
rozinky,
ořechy,
máslo,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (326)