Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čalamáda moc dobrá

Doma sterilovaná směs zeleniny neboli čalamáda, kterou můžeme vytvořit z přebytků ze zahrádky, je skvělý způsob uchování zeleniny do další sklizně. Pikantní čalamády používáme všude tam, kde bychom použili sterilované okurky.

Hodnocení receptu je 5,0 (123×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 65 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby odležení

90 min (65 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby odležení)

30. 9. 2010 09:04

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie19 896 kJ / 4 755 kcal
Bílkoviny13,24 g
Tuky303,40 g
Vláknina29,45 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 56,25 g
Sůl140,50 g
Sacharidy481,80 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Anolaj

9. 8. 2020 18:04

Vynikající čalamáda. Soli jsem dala taky méně, asi jen polovinu dávky v receptu. Chutná báječně. Moc děkuji za tento recept :yes::yes::yes:<3<3<3:-K:-K:-K

kimlo kimlo

3. 9. 2018 13:52

Robil som ju, je výborná, len soli som dal menej, kludne stačí 100g. Dal som aj pálivú paprika aby bola pikantnejšia.

Olinka5555

28. 8. 2018 20:00

Také jsem jí udělala podle tohoto receptu, ale moc jsem suroviny neměřila, paprik jsem dala méně, ale zato jsem tam dala pálivou, aby to celé bylo pikantnější, oleje cca 2 deci, půl litru octa a cca půl kila cukru. Jen tam dávám DEko jako konzervant a pak než steriluji nechávám den nebo dva odležet. Je to moc dobré. Někdy dám jen výluh z pálivých paprik, někdy křen, ale základ je zelí, cibule a paprika a mrkev. Ještě přidávám nastrouhané přerostlé okurky, pokud je mám. U nás to má úspěch:-)))

MiskaM MiskaM

2. 8. 2018 10:28

Dnes jsem ji udělala a máma mi ji ujídala že prý se to ani nemusí zavařovat prý se to dá jíst jen tak jako salát :-D fakt vynikající je :yes: opravdu doporučuji :-K

Marie

14. 10. 2016 15:50

ČALAMADA JE VYNIKAJÍCÍ,ŠTÁVY JE OPRAVDU DOST A JÁ JSEM TAM DALA JEŠTĚ NEDOZRÁLÉ RAJČATA,UŽ MĚ TO MANŽEL UJÍDAL KDYŽ TO ODPOČÍVALO!!!<3:-K

Jarmila Šišková

11. 10. 2016 15:33

Je opravdu moc dobrá-ale já vůbec nedodržuji poměr zeleniny-papriku, zelí, mrkev,cibuli nakrouhám na robotu, mírně prosolím, nechám odstát pouze tak 1-2hodiny a dávám do sklenic.Zaliji běžným okurkovým nálevem,do kterého přidám 1-2 lžičky kari a zrovna tak červenou sypkou papriku.Navrch zeleniny ve sklenici přidám lžičku třtinového cukru(sráží kyselost), zakápnu olivovým olejem a zavařuji cca 30-40 min v horkovzdušné troubě (vysoký pekáč ,do kterého naliji vařící vodu),tak na 100-110 stupňů-knoflík je otočený na bod mezi 100-110....vejde se mi tam 14 velkých sklenic.....když sklenici vytahuji z trouby, ještě jednou dotahuji víčko-ručně(používám pouze šroubovací víčka ) a nechám vychladit hlavou dolů do druhého dne.....jinak recept je skoro stejný......:-8:-8:-8:-8:-8:-8

slajchrtova1

6. 10. 2016 10:02

Děkuji za recept, čalamáda je výborná. Vypadalo to že ji sním zasyrova :-D

Zuzana

5. 10. 2016 00:15

Dekuji za recept. Je to mozne nedat tolik cukru?

hoskovavl

14. 9. 2016 13:11

Záleží na velikosti hlávky, ale když je velká tak podle receptu.

Vladka H. Vladka H.

13. 9. 2016 18:43

Prosím o odpověď pisatelku receptu. Opravdu jste dodržela množství soli.?? Už loni jsem tuto čalamádu dělala a nevím jestli jsem tu váhu dodržela. Myslím, že tady někdo napsal, že je lepší dát méně soli.

hoskovavl

11. 9. 2016 06:41

Všem děkuji za krásné recenze. A budu moc ráda za vaše fotečky.

Tanith

10. 9. 2016 16:12

díky za recept - čalamáda je výborná :yes::yes::yes:

KELISKA IVA KELISKA IVA

29. 8. 2016 11:48

Dělala jsem už minulý rok a je bezkonkurenční,všem moc chutná :yes::yes::yes:

Houska68 Houska68

10. 8. 2016 20:28

Čalamádu bych snad snědla i za syrova. Luxusní. Soli jsem dala méně a pak pouze dochucovala octem a špetkou soli. Záleží na velikosti zelí, paprik atd. Po zavaření (nemám teploměr, takže probublala 10-15min) barva zůstala nádherná. Nemohu se dočkat, až se trošku rozleží a zkusíme jednu skleničku. Pak teprve přidám foto. Ale už tak dle mého, je to na recept na jedničku <3

Lucie_1986 Lucie_1986

1. 8. 2016 13:56

Výborná!! Brzy udělám určitě ještě minimálně jednu dávku.

1 2 3 4 8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: čalamáda čalamáda recept recept na čalamádu domaci calamada čalamády jak se dělá čalamáda recept na domácí čalamádu domácí čalamáda recept calamada bez zavarovani recept čalamáda recepty na čalámádu recepty na čalamády čalamáda recepty výborná čalamáda výborná domácí zeleninová čalamáda recept na dobrou čalamádu recepty čalamada zavařování čalamáda jak udelat calamadu zavarovani calamady

Suroviny: zelí hlávkové, paprika čerstvá zelená, paprika čerstvá červená, paprika čerstvá žlutá, cibule, mrkev, ocet, olej, cukr krystal, sůl

TopRecepty.cz

Čalamáda moc dobrá

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOJE