Losos gravlax
Tuto skandinávskou pochoutku připravíme tak, že syrové filety lososa marinujeme nejméně po dobu dvou dnů v marinádě s koprem a alkoholem. Lososa poté nařežeme na velmi tenké plátky a podáváme je například na opečeném pečivu.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 1 174 kJ / 281 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,30 g |
Tuky | 0,50 g |
Vláknina | 2,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 18,04 g |
Sůl | 45,00 g |
Sacharidy | 55,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Gravlax se mu říká v Americe, gravet laks v Norsku, gravet lax (laks) ve Švédsku a v Dánsku, graflax na Islandu, a graavilohi nebo tuoresuolainen lohi pohřbený losos, podle středověkého způsobu přípravy, kdy ho zahrabali do písku nad hladinou přílivu. Tento způsob je podle literatury stále používán na Islandu na přípravu hákarl (zkamenělý žralok), rakfisk (shnilá ryba) v Norsku a surströmming (kyselý herinek) ve Švédsku.
Za studena připravený losos, s cukrem, solí, koprem a alkoholem je lahůdka, které mnozí dávají přednost před lososem uzeným.
Obvykle je připravován i s kůží, ale zrovna tak ho lze připravit i bez kůže.
Protože losos čerstvě vytažený z vody může mít v sobě parazity, doporučuje se ho před netepelnou přípravou na 7 dní zmrazit. Protože se nedomnívám, že by doma bylo lze koupit lososa čerstvého, tedy nemraženého, je pravděpodobné, že si můžete tento krok odpustit.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 4 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 10 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 11 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Právě bylo uvařeno:
Sójové kostky a la Katův šleh
Kristian uvařila před 5 minutami
Ananasové řezy s mascarpone
Sendo uvařila před 18 minutami
Špagety "Alfredo"
Panova uvařila před 37 minutami
Zelný salát s červenou čočkou
Zizalinka uvařila před 2 hodinami
Quiche se špenátem a brokolicí
Denny2711 uvařila před 2 hodinami
Zdravý banánový chlebík
Kristian uvařila před 3 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
káťa uvařila před 3 hodinami
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
Krize uvařila před 3 hodinami
Smrkový med ze samoty u lesa
Andy74 uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Mýty o sacharidech a hubnutí: Opravdu je nesmíte k večeři? Omyl, jen je třeba zvolit ty správné a správně je zkombinovat
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Další recepty
Tématické fráze: losos recepty kluci v akci jak nejlépe připravit lososa losos recepty marinovaný losos kluci v akci uzený losos recepty za studena syrový losos kluci v akci losos příprava lososa marinovaný losos za studena gravalax losos jak pripravit lososa losos akce losos recept kluci v akci grawlax kluci v akci recepty losos marinovaný losos pohlreich losos kluci v akci uzený losos - recepty za studena losos gravilax
Suroviny: losos, sůl, cukr, pepř mletý, kopr, brandy
Losos gravlax
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/607V
16 názorů