Pampeliškový med
Venku hřeje sluníčko a louky i zahrady svítí žlutými květy pampelišek. Také jste je chodili sbírat s babičkou a potom z nich vyráběli med? Samozřejmě to není med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem. Nicméně je levný a velice dobrý, doma ho zvládne připravit opravdu každý.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 33 470 kJ / 8 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 000,00 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
2. 5. 2015 09:31
Možná se všechny nezničí Já jsem s pampeliškovým "medem" holkám, když byly malé, léčila kašel. Klasický včelí med je dráždil, pampeliškový fungoval bezchybně
2. 5. 2015 08:38
tejaja: nedávno jsem o tom četla - skutečně ten " pampeliškov med " je jen sladká hmota, prospěšné látky se varem všechny zničí. Taky jsem ho dělávala, když děti byly malé, byl to hit. Já Tě rozhodně kamenovat nebudu, máš pravdu
2. 5. 2015 08:28
Teraz sa na mňa znesie spŕška kameňov, ale...ja toto nemôžem považovať za med ani s úvodzovkami. Peľ má jednoznačne dokázané liečivé a pre človeka prospešné účinky, lenže musí prejsť fermentáciou, nie varením. Včelári majú na peľ špeciálne zachytávače, ktorými včely prechádzajú pri prílete do úľa. V takejto podobe, ako sa robí u nás púpavový "med", ten už nemá význam. Je to len hustý cukrový sirup.
Tu nájdete postup fermentácie peľu : http://nasapravda.blogspot.sk/2013/08/pel-ako-potr...
Tu nájdete postup fermentácie peľu : http://nasapravda.blogspot.sk/2013/08/pel-ako-potr...
2. 5. 2015 01:38
No píšete, že se "med" nemá zahřívat nad 45 °C, jinak ztrácí cenné látky. Přitom při výrobě vaříte 1,5 hodiny, to už se můžete s nějakými bioaktivními látkami rozloučit, zůstane fakticky jen vůně a chuť. To se samozřejmě dá řešit změnou receptury tak, aby nebylo potřeba odpařovat nadbytek přidané vody. Nákaza včel chorobami ze zbytků medu je nesmysl.
27. 4. 2015 20:49
veruš:Na litr vody kilo cukru a stane se to že to budete mít řídké,med se má táhnout.
27. 4. 2015 17:35
Dobrý den co se stane když dám na dva litry vody kilo cukru nechce se mi ho tam cpát takové množství..děkuji Veru
27. 4. 2015 12:25
Já natrhané květy pampelišek rozprostřu na balící papír, necham přez noc a broučci vylezou sami.:)Zrovínka baštím vlašáky jemně polité touto mňamkou. Jinak od dětství mam prokázanou alergii na pyl a pampeliškový med jím už spoustu let
25. 4. 2015 12:04
Eva:
24. 4. 2015 19:01
Dělala jsem ho s maminkou a dělám ho zrovna i teď. Je fakt super.
19. 4. 2015 10:39
Eva:Omlouvám se ,ale už jsem to našla jaké poměry se musí dávat na medosirup.........
19. 4. 2015 10:37
Kolik kusů pampelišek se musí dát na 2 litry vody............
11. 5. 2014 14:02
hustota proti kvalitě, nevařte zbytečně dlouho .
18. 4. 2014 22:10
Pavla K.:
Bylo tam málo kyselin na "inverzi" cukru. Dobré je větší část cukru rozpustit v menším množství té šťávy, povařit to do "sirupovité" konsistence a opatrně tam přidat malou lžíčenku kyseliny citronové
(pozor trochu to zapění) mírným varem to vyčeřit, a pak to smíchat se zbytkem pampeliškového výluhu a mírným varem zahustit do medové konzistence.
Bylo tam málo kyselin na "inverzi" cukru. Dobré je větší část cukru rozpustit v menším množství té šťávy, povařit to do "sirupovité" konsistence a opatrně tam přidat malou lžíčenku kyseliny citronové
(pozor trochu to zapění) mírným varem to vyčeřit, a pak to smíchat se zbytkem pampeliškového výluhu a mírným varem zahustit do medové konzistence.
13. 5. 2013 15:56
máme ho také rádi ale než jsem se letos proklepla, pampelišky mi odkvetly, tak budu muset počkat na další květy, ale pak je problém je nasbírat pohromadě já dávám 2 citrony a 1 pomeranč
11. 5. 2013 20:32
Dneska jsem zkusila pampeliškový medík poprvé a podařilo se
Ze začátku jsem nedoufala že mi zhoustne ale po dvou hodinách zhousl
přidávám další bodík a fotečky
Ze začátku jsem nedoufala že mi zhoustne ale po dvou hodinách zhousl
přidávám další bodík a fotečky
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Marinované kuřecí soté se zeleninou
Přidáno před 2 hodinami
Jablkové růžičky z listového těsta
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí nugetky trochu jinak
Přidáno před 9 hodinami
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 13 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 13 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 13 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Cuketovo - celerové placičky z trouby
VACLAVKA123 uvařila před 1 hodinou
Brokolicová polévka
Kerysha uvařil před 2 hodinami
Extra rychlé lívance
VrboHele uvařila před 2 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Lennulinka uvařila před 2 hodinami
Ořechová náplň (nejlepší, co znám)
Panova uvařila před 3 hodinami
Kosmatice v banánovém těstíčku
Kava 2 uvařila před 3 hodinami
Sírovec v trojobalu
matice uvařil před 3 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
Vrtule1980 uvařila před 4 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Bajja89 uvařila před 5 hodinami
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Bajja89 uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit pampeliškový med nebo salát z mladých lístků. Jednoduché využití oblíbené bylinky v kuchyni
Do přírody pro jedlé suroviny: Expertka Jana Vlková radí, jak využít sedmikrásky do salátu a kopřivy do slaných muffinů
Listy pampelišky lehce dochutí čerstvý salát nebo báječně doplní banánové smoothie. Jen je třeba vědět, kde a jak je sbírat
Další recepty
Tématické fráze: med z pampelišek vyroba pampeliskoveho medu med z pampelišek recept recept na med z pampelišek med s pampelišek recept med z pampelisek výroba medu z pampelisek jak dlouho vařit pampeliškový med pampeliškový sirup jak udělat med z pampelišek jak se dela pampeliskovy med jak vyrobit med z pampelisek jak se dela med z pampelisek recept na med panpeliškový med pameliškový med recept na med s pampelišek recepty na med pampeliskovýmed pampeliskový sirup recept
Suroviny: květy pampelišek, voda, citron bio, cukr krystal
Pampeliškový med
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/RZw
113 názorů