Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezinkový sirup

Bezinkový sirup je velmi oblíbený. A co teprve ten domácí. Využít ho můžeme do limonád i k přípravě bábovky. Nezáleží na tom, kolik litrů vyrobíme, protože vždy se spotřebuje do poslední kapky.

Hodnocení receptu je 4,9 (36×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby louhování

110 min (80 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby louhování)

22. 4. 2009 13:03

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Z uvedeného množství získáme 2-3 l sirupu.

Nutriční hodnoty

Energie33 470 kJ / 8 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 000,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Bezové květy jsou velmi léčivé. Sirup je lahodný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Koubkova Koubkova

18. 6. 2023 14:58

Sirup dělám už dlouhá léta, kyselinu nedávám..,nechávám naložený bez klidně i 10 dní a potom je to správně vyluhované:-K

Marcela79

15. 6. 2022 20:35

Uvařila jsem ho, ale za mně je to spíš citronový než béžový. Úplně to tu bezinku zabilo! Za mne rozhodně ubrat kyselinu aspoň na půlku. Je to škoda... ????

nik23

10. 6. 2020 17:18

Jipa: dobrý den mohu poprosit jak to děláte děkuji moc za odpověď Veronika

MilenaV

27. 5. 2018 11:46

Já dávám už léta na 2 litry 2 kg cukru. Svařím, nechám vystydnout a zaliji na 2 dny bezinky (květy nepočítám, dávám, co se tam vejde.30 kusů ale určitě bude stačit, pokud nemáte bezinek hodně). Přidám velmi dobře omyté 2 biocitrony na plátky a vše nechám ve špajzu. Pak sliji do hrce a zahřeji, ale navařím. Kyselinu nepřidávám, ale striktně dávám do skla. Mně se nejvíc osvědčily malé 2 dcl lahvičky od juice, nebo šroubovací lahve od vína.Lahve od vína už ale nepoužívám druhý rok, protože při vyvařování se víčka od vína druhý rok kroutí. Vše vyvařuji, z vody dám vyschnout sklo do trouby a do vaříčích sklenic liji horkou šťávu. Vyvařuji i trychtýř a zběračku.Nic se mi nekazí a š´táva vydrží ve špajtu do dalšího roku bez problémů.

ja106b

10. 5. 2018 20:33

Dělám už řadu let a nemůžu si sirup vynachválit<3, nechávám v lednici a je fakt super:yes::-K

hosta hosta

24. 7. 2017 07:44

Miloslava Odvářková: z botanického hlediska máš samozřejmě pravdu, ale i celému keři černého bezu se lidově říká bezinka a v receptu (tak jako i v jiných) je napsáno, o co jde:-)

Miloslava Odvářková

23. 7. 2017 23:40

Toto není bezinkový sirup, alebezový, z květů černého bezu. Bezinky jsou bobule, plody černého bezu, které jsou temně fialové a dozrávají na podzim. Tím pádem 30 květů bezinek je blbost, znamená to 30 květů plodů! :-(( Bezinka je plod, keř se jmenuje černý bez.

Mira

6. 6. 2017 11:08

Sirup je dobrý, ale doporučuji méně kyseliny citronové, než uvádí recept. Silnější kyselost přebíjí chuť a aroma bezinek. Místo 100 g volím 60 g. Přikyselit se může kdykoliv dle chuti. Recept uvádí, že z uvedeného množství máme 2 litry sirupu. Chyba. Cukr s vodou nabude na objemu. Vymačkal jsem 3,2 l hotového sirupu. Sice je nebezpečí, že se sirup po čase začne kazit, což se mi už minule stalo, i když skladujeme v chladničce. Tak jsem to prostě zamrazil v PET láhvích v mražáku a při použití chvíli nechám stát na vzduchu a je tekutý.:-p

Koubkova Koubkova

2. 6. 2017 15:49

Mám bez naložený v lahvi ,letos chci nalít sirup do sklenic ještě horký zavřít víčkem a otočit dnem vzhůru ,po otevření dát do lednice ,snad vydrží aníž by se zkazil je to opravdu škoda. A nebo rovnou zavařit aby se chytlo víčko, vždy jsem dávala jen do umělých lahvi a nevydržel.

Herzogová Marie

2. 6. 2017 15:12

dělám již druhý rok,mám to štěstí ,že postupuji dle různých návodů,ale mám na to vyhraněnou lednici a tím nic neriskuji,zůstává až do dalšího roku,při rozdělání vždy vracím do lednice ,jinak se zkazí.to je moje zkušenost,neriskuji,stojí to nejen čas ale prachy.:-)

Elena Hejkalova

2. 6. 2016 07:43

Elena Hejkalová: Dobrý den nezkazil se,opravdu je třeba dát pozor na dobře umytý citron.:-:yes:

douver

30. 6. 2015 17:13

:yes:je výborný, dělala jsem ho 2x, protože jsem nevěděla jak bude rodince chutnat a chutnal, zmizel hodně rychle a dožadovali se další várky...tak dávám bodík :yes:

komule

19. 6. 2015 17:37

já sirup dělám zásadně bez kyseliny - jen citrony, cukru dávám na 1,5 l vody 1000g, voda převařená s cukrem. je pravda, že některé vyplavané květy zhnědnou (tomu právě zabrání kyselina citronová), ale na chuti se to nijak neprojeví. skladování je ovšem nutné v lednici... :-((

kačka

15. 6. 2015 08:16

Šárka:podle mě je tam strašně moc kyseliny citronové .... já dávám tam 20 gr a nikdy se mi sirup nezkazil. Letos ještě dojíždíme loňksé zásoby, ale už máme připraven i nový :)

1 2 3 7

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sirup z bezinek sirup z květů bezinek bezový sirup bezová štáva recept sirup z bezinkových květů bezinková šťáva za studena recept na sirup z bezinek sirup z plodů černého bezu bezinkovy syrup sirup z plodů bezinek šťáva z bezinkových květů bezinková šťáva z plodů bezinková šťáva z květů bezinková šťáva recept bezový sirup recept sirup z koziček bezinkový květ černý bez plody recepty šťáva z bezinek černý bez sirup recept

Suroviny: květy černého bezu, cukr krupice, kyselina citronová, citron bio, voda

TopRecepty.cz

Bezinkový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mj55