Bezinkový sirup

Bibinka Kuchařka:

Nápoje 95 názorů

524

Suroviny

30 květů bezinek
2 kg cukru
100 g kyseliny citronové
3 citrony
2 l vody
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květy bezinek vytřepeme (bývá tam různá havěť), opláchneme vodou a necháme okapat. Ve vodě (2 l)si rozpustíme cukr, necháme zchladnout a nalijeme na květy.

  2. Přidáme šťávu z jednoho citronu a 2 citrony nakrájíme na kolečka a ještě přidáme kyselinu citronovou a necháme 24 hodin louhovat!

  3. Po uplynutí doby vezmeme třeba punčochu (něco hustého) a přecedíme do lahví. Z uvedeného množství máme 2 litry sirupu.

Poznámka

Bezinky budou brzy kvést a jsou velmi léčivé. Sirup je lahodný.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 810 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bezinkový sirup

  • hosta hosta(moderátorka)

    Miloslava Odvářková: z botanického hlediska máš samozřejmě pravdu, ale i celému keři černého bezu se lidově říká bezinka a v receptu (tak jako i v jiných) je napsáno, o co jde:-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

  • Miloslava Odvářková Miloslava Odvářková(neregistrovaný)

    Toto není bezinkový sirup, alebezový, z květů černého bezu. Bezinky jsou bobule, plody černého bezu, které jsou temně fialové a dozrávají na podzim. Tím pádem 30 květů bezinek je blbost, znamená to 30 květů plodů! :-(( Bezinka je plod, keř se jmenuje černý bez.

    Odpovědět

  • Mira Mira(neregistrovaná)

    Sirup je dobrý, ale doporučuji méně kyseliny citronové, než uvádí recept. Silnější kyselost přebíjí chuť a aroma bezinek. Místo 100 g volím 60 g. Přikyselit se může kdykoliv dle chuti. Recept uvádí, že z uvedeného množství máme 2 litry sirupu. Chyba. Cukr s vodou nabude na objemu. Vymačkal jsem 3,2 l hotového sirupu. Sice je nebezpečí, že se sirup po čase začne kazit, což se mi už minule stalo, i když skladujeme v chladničce. Tak jsem to prostě zamrazil v PET láhvích v mražáku a při použití chvíli nechám stát na vzduchu a je tekutý.:-p

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    Mám bez naložený v lahvi ,letos chci nalít sirup do sklenic ještě horký zavřít víčkem a otočit dnem vzhůru ,po otevření dát do lednice ,snad vydrží aníž by se zkazil je to opravdu škoda. A nebo rovnou zavařit aby se chytlo víčko, vždy jsem dávala jen do umělých lahvi a nevydržel.

    Odpovědět

  • Herzogová Marie Herzogová Marie(neregistrovaný)

    dělám již druhý rok,mám to štěstí ,že postupuji dle různých návodů,ale mám na to vyhraněnou lednici a tím nic neriskuji,zůstává až do dalšího roku,při rozdělání vždy vracím do lednice ,jinak se zkazí.to je moje zkušenost,neriskuji,stojí to nejen čas ale prachy.:-)

    Odpovědět

  • Elena Hejkalova Elena Hejkalova

    Elena Hejkalová: Dobrý den nezkazil se,opravdu je třeba dát pozor na dobře umytý citron.:-:yes:

    Odpovědět

  • douver douver

    :yes:je výborný, dělala jsem ho 2x, protože jsem nevěděla jak bude rodince chutnat a chutnal, zmizel hodně rychle a dožadovali se další várky...tak dávám bodík :yes:

    Odpovědět

  • komule komule(neregistrovaný)

    já sirup dělám zásadně bez kyseliny - jen citrony, cukru dávám na 1,5 l vody 1000g, voda převařená s cukrem. je pravda, že některé vyplavané květy zhnědnou (tomu právě zabrání kyselina citronová), ale na chuti se to nijak neprojeví. skladování je ovšem nutné v lednici... :-((

    Odpovědět

  • kačka kačka(neregistrovaná)

    Šárka:podle mě je tam strašně moc kyseliny citronové .... já dávám tam 20 gr a nikdy se mi sirup nezkazil. Letos ještě dojíždíme loňksé zásoby, ale už máme připraven i nový :)

    Odpovědět

  • Jipa Jipa(neregistrovaná)

    Nada:Dobrý den, my ho každý rok zavařujeme, takže pokud je ho dost, tak vydrží až do zimy. Taky jsem viděla, že ho paní přelila do lahví a pak navrch dala asi lžičku vodky. to prý způsobí, že to ve sklepě déle vydrží - to nemám vyzkoušené.:-)

    Odpovědět

  • Nada Nada(neregistrovaná)

    Elena Hejkalová:Ja jsem postupovala uplne stejne podle repectu a vcera 14 den jsem vse vyhodila. Mela jsem ze 6 kg cukru a vse se zkazilo ;-(

    Odpovědět

  • Elena Hejkalová Elena Hejkalová(neregistrovaný)

    Taky bych ráda přidala zkušenost s bezinkovou šťávou.Vždycky mi nevoněyli bezinky,do té doby,dokud jsem od tchyně neochutnala její bezinkovou šťávu.Udělala jsem si ji i sama.Váhala jsem,moc jsem nevěřila,že by se nezkazila,když se dělá za studena,no ale nezkazila se.Dělala jsem ji každý rok a loni jsem vylila dobře 14 litrů hotové šťávy.Podotýkám,že jsem ji každoročně dělala stejně,proto jsem usoudila,že za to může "asi"citron,že mohl být špatně umytý,jelikož je k nám dodávaný chemicky ošetřen.Váhala jsem jestli ho udělat letos,udělala jsem ho.Pořádně jsem s umělou drátěnkou citrony umyla a teď už jen čekám,jestli se zkazí anebo ne.Jestli ano,tak to byla naposled,co jsem ho dělala!!!!!!!!

    Odpovědět

  • Nada Nada(neregistrovaná)

    Dobry den,
    üdelala jsem z 6 kg cukru sirup a bohuzel musim dnes vse vyhodit. Postupovala jsem uplne presne podle postupu ale dnes 14 den kdyz jsem otevrela sirup byl tam zapach jako plisen :-( asi se to melo zavarit nebo ja nevim kde se stala chyba. Nicmene jsem dost zklamana!
    N.;-(

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Vaclav a Babina, je mnoho receptů na bezinkovou šťávu i bezinkové víno, to nedělám a záleží na každém který Rp. si vybere a s kterým už má dobrou zkušenost;-) Děkuji za receptíky:yes: je fajn jich mít vícero;-)

    Odpovědět

1 2 3 4 6 7

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: sirup z bezinek sirup z květů bezinek bezová štáva recept bezový sirup sirup z plodů černého bezu bezinková šťáva za studena sirup z bezinkových květů bezinková šťáva z plodů šťáva z bezinkových květů bezinková šťáva recept bezinková šťáva z květů bezinkovy syrup recept na sirup z bezinek sirup z plodů bezinek bezinkový květ černý bez plody recepty šťáva z bezinek bezinky květ šťáva z plodů černého bezu bezinkový sirup z květů bez vaření

Zapomněl/a jsem heslo