Šťáva z květů černého bezu

Boubelinda Kuchařka: Boubelinda

Nápoje 40 názorů

Suroviny

12 velkých květů černého bezu
3,5 litru studené vody
70 g kyseliny citronové
2 citrony nakrájené na kolečka
3 kg cukru
1 sáček pomůcky ke konzervování
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy dáme vodu, květy, kyselinu citronovou a citron. Necháme 24 hodin uležet.

  2. Druhý den vymačkáme z citronů šťávu a přes plátno přecedíme do většího hrnce, který dáme na plotýnku zahřívat. Přidáme cukr a pomůcku ke konzervování (rozmíchanou v troše teplé vody). Až se cukr rozpustí, nalijeme do lahví a uzavřeme.

Poznámka

Vydrží dost dlouho. Ještě mám z minulého roku posledních 5 litrů.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 360 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šťáva z květů černého bezu

  • Janca Janca(neregistrovaná)

    kosmatice :Delala jsem stavu z cerneho bezu za studena,podle Boubelindy(Verca)a kdyz jsem to dala do sklenic,do lednice a koukla jsem zachvili tak,na dne my ostalo dost cukru ztuhleho!tak,fakt nevim,delala jsem to presne podle receptu,kde je chyba nevim!:-S

    Odpovědět

  • kosmatice kosmatice (neregistrovaný)

    dobry den zrovna dneska budeme mit černy bez k obědu mnamka dcera ho ma také rada .

    Odpovědět

  • lala lala(neregistrovaná)

    Zdá se mi70g kyseliny citronové trochu moc.Není tam chyba?

    Odpovědět

  • Helua Helua(neregistrovaná)

    Boubelinda:tzv. Kosmatice- kvety cerneho bezu v testicku smazene- jako deti jsme to mely dost v oblbe a stavu taky. Ja jeste delam na podzim plody cerneho bezu s jablky- mnam....bez konzervantu. U te stavy me ale prekvapuje to velike mnozstvi cukru- to se mi moc nezamlouva:((:-//

    Odpovědět

  • Michaela Michaela (neregistrovaný)

    Michaela :Tak jsem to asi našla•3l vody
    •1,2 kg cukru
    •6-10 květů černého bezu
    •citron

    Převaříme vodu s rozpuštěným cukrem a necháme vychladnout. Přidáme květy černého bezu a citron pokrájený na plátky (bez jader).Nejlépe dáme kvasit do demižonu s kvasnou zátkou popřípadě do sklenice a převážeme celofánem. Necháme kvasit dokud nepřestane víno bublat(asi 6 týdnů) a pak slijeme do láhví.Uchováváme v chladnu a temnu.

    Odpoledne jdeme trhat co se ještě dá :-));-):-)

    Odpovědět

  • Michaela Michaela (neregistrovaný)

    Vaclav Fronek:zaujalo mě to andělské víno, nikde jsem nenašla recept, máte nějaký?? Černý Bez a Řepík jsou pro mě dva zázraky přírody. děkuji :-):yes:

    Vaclav Fronek:

    Odpovědět

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    vevu: Ano, dělal jsem to tak minulý rok, ale je třeba to docela rychle konzumovat, pokud to nemáš převařené (cca do 3týdnů) nebo navrch cvrknout trochu čistého alkoholu (ideálně vodka)

    Odpovědět

  • vevu vevu(neregistrovaný)

    Myslite ze by sla stava dat do flasek od vina a zaspuntovat cistym korkovym spuntem?

    Odpovědět

  • Boubelinda Boubelinda(autorka receptu)

    isindy tak jsem ti nafotila tu pomůcku ke konzervování, stojí asi kolem 10 kč. Já ji mám ještě z loňska. snad ji seženeš.;-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    isindy:Isi - my máme v létě v bytě taky, jak říkáš, Palermo, ve špajzce - teda ve vestavěné skříni - mám ve vedrech kolem 21°C, ale mám zkušenost, že mi tam ten sirup vydrží, já to dávám radši do menších lahviček, aby prostě načatá nepřekážela v lednici a zbylých cca 30 je dobře uzavřených v té skříni a nekazí se. Je fakt, že nevydrží do další sezony, protože radši dělám každý rok čerstvou dávku ;-):-p:-D:-D

    Odpovědět

  • isindy isindy

    1974andrea: tomu bych rozuměla, načatou klidně do lednice nacpu :-)...ale tomu zbytku moc nevěřím, v bytě máme přes léto fakt Palermo :-(

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    isindy: Já dávám také jenom kys.citronovou,v uzavřených lahvích mi vydrží klidně celý rok i v teplém sklepě,ovšem jakmile ji načnu,musí zůstávat v lednici.

    Odpovědět

  • isindy isindy

    to je právě to, co chci vyloučit :-) v lednici bych si jen zabrala místo a jiné chladné prostory u nás neexistují, sklepem vede rozvod tepla, tak je jak v prádelně...:-8

    nevím, jestli by ta kyselina citronová stačila, časem by to asi začalo kvasit...a já jako správný troškař bych si chtěla nadělat několik litrů do foroty :-8:-D

    Odpovědět

  • marcelka395 marcelka395

    Také dělám sice mám trošku jiné gramáže;-)a dávám pouze kyselinu citronovou;-)uchovávám v garáži;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    isindy: Ja držím stále v chladničke - v závitových zaváracích pohároch. Skúšala som aj vysterilizovať, ale nie je to ono.

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: černý bez bezová štáva za studena černý bez květ bezova stava bezová štáva¨recept sirup z černého bezu černý bez recepty bezová šťáva recept bez černý květ černý bez květ recepty sirup z květů černého bezu květ černého bezu květ černého bezu recepty bezinková šťáva bezová štáva z plodů bezová šťáva recepty květy z černého bezu recept na bezovou štávu stava z bezinek víno z černého bezu

Zapomněl/a jsem heslo