Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 501 kJ / 2 749 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,15 g |
Tuky | 15,10 g |
Vláknina | 29,05 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8,01 g |
Sůl | 20,00 g |
Sacharidy | 553,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do nádoby, ve které budu mísit těsto, dám všechny suché ingredience kromě hladké mouky a promísím na sucho. Mouku samozřejmě proseji.
Krok 2: Protože už mám řádně promíseno, přidám chlebový kvas a přichrstnu vodu. Při prvním hnětení si pomáhám strojem. Když se ingredience spojí v jednolité těsto, řádně prohnětu. Po té přidáním hladké mouky zahustím na tu správnou hydrataci (cca 37-38%).
Krok 3: Pak už je čas na odpočinek. Čas není zcela určující. Poté, co těsto přibere na objemu, tak za 2 hod, přistoupím k druhému hnětení. Růčo na vále, podsypáno obyčejnou hladkou moukou. Vytvaruji 2 bochníky nebo šišky a dám do vysypaných ošatek. Tedy do ošatek vysypaných moukou. Ne do ošatek, které se mi vysypou po otevření skříně.
Krok 4: Po opravdu řádném nakynutí (cca 3 hod) dám na plech do trouby rozehřáté na maximum. Za 5-10 minut stáhnu na 170°C a dopeču 45 min. A je to!
Zveřejněno 26. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kváskový chléb - verze 1.1
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qj35
Moje poznámka
Kváskový chléb - verze 1.1
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qj35
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 6 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 21 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 21 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 21 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 21 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Barevný guláš - neguláš
Jan Nemec před 50 minutami
Srbská fazolová polévka s koprem
pavlina.simr před 2 hodinami
Hadrová polévka našich babiček
VeraHajany před 2 hodinami
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 5 hodinami
Kedlubnové zelí
Merylas před 7 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 7 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 22 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 23 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova 15. 6. 2025 13:09
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik 15. 6. 2025 11:41
Tématické fráze:
recept na chleba,
pavla v troubě,
kvaskovy chleba pavla v troube,
kváskový chléb pavla v troubě,
kváskový chléb recept,
kváskový chleba recept,
domácí kváskový chléb recept,
kváskový chléb,
kyselý kvásek,
jak upéct domácí kváskový chleba,
recepty na chleba,
recept na kváskový chléb,
kvaskovy chleba kysely,
kyselý chléb,
recept na kváskový chleba,
pavlavtroubě,
proč kváskový chléb,
dokrmovaní kvasku,
kyselý kváskový chleba,
proč je kváskový chléb příliš kyselý
Suroviny:
mouka chlebová pšeničná,
mouka žitná chlebová,
mouka hladká,
sůl,
kmín celý,
voda,
mouka hladká
Komentáře (24)
Jestli opravdu tak moc toužíš po pochvale, vlož recept na topky a uvidíš, jestli se ujme.
Také se mi párkrát stalo, že chleba při pečení prskl, ale jsem přesvědčená, že to bylo tím, že jsem tehdy měla těsto řidší než jindy. Člověk si musí najít tu správnou konzistenci těsta.
Ad. kvásek. Používám výhradně obyčejnou žitnou chlebovou mouku. Nereaguje tak prudce a v mé moučné poličce nepřekáží další pytlík s jednoúčelovým obsahem. Rozhodně celozrnnou mouku nezatracuji. Začínal jsem s ní a získal neocenitelné zkušenosti. Zároveň nechci, aby tato informace vyzněla, jako že celozrnná mouka je pro začátečníky. Je to jen na každém osobně, co mu vyhovuje. Je nanejvýš pravděpodobné, že by stálo za důkladné promyšlení vedení kvásku. Pokud se těsto lepí, přidej už od počátku mouku. Není nutné brát tento recept nějak dogmaticky. Sám teď musím oproti receptu dávat víc vody. Přešel jsem z mouky Penam na Voženílkovu a ta si to vyžádala.
Ať se daří.
Taky totiž nemám tušení proč to tak je. Hlavně že to je.
Mám velkou radost, že se ti daří.
Takže díky za recept a rady
Jeden starý pan pekař napsal: "Recept na chleba je poměrně jednoduchý, ale upéci dobrý chleba je docela umění."
Právě díky kvásku se počet kombinací zvedá k závratným množstvím. I když vzhledem k délce lidského života mi může být úplně putna jetli je kombinací deset na dvacátou čtvrtou, nebo jen deset na dvanáctou. Šel jsem na to tedy jako prostý selský sekáček trávy: Kolonie kvasinek je společenství. Zkusím si to napasovat na něco co trochu znám: Společenství lidí.
Dával jsem kvásku dlouhodobě stále stejné množství mouky a vody. Kvásek nezahynul, chleba se z něj upekl, ale výsledky nebyly nijak oslnivé. Stále zmenšující se kvalita života vykonala své.
Nic nepomohly řeči, že takhle dobře se nikdy neměl. Že jiné kvásky jsou na tom mnohem hůř. Kecy nekecy, kvásek neprospíval. Prostě to vypadalo, jako kdyby té kolonii kvasinek nějakej úchyl zavedl vysoké DPH, regulační poplatky a do toho začal řádit exekutor. Výsledek? Naštvaný, kyselý, nespolupracující, v podstatě otrávený kvásek.
Po nějaké době mi došlo, že pokud je kvásku víc, tak potřebuje víc potravy. Teď krmím kvásek exponenciálně a je pokoj. Spokojeni jsme oba.
V tomto případě platí odpověď pro Katku, která je hned pod tvým příspěvkem. Pokud napíšeš na tento e-mail, pošlu ti, co jsem napsal pro Katku. Oslovení samozřejmě vyměním.:)