Bigos
V tradiční polské kuchyni najdete podobné suroviny jako v naší české. Například bigos - jídlo, které zahřívalo lovce na zimních výpravách. V receptu najdete vepřové a hovězí maso, houby, kysané zelí i pikantní klobásu. Výsledek je vynikající.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 25 395 kJ / 6 070 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 571,63 g |
Tuky | 364,12 g |
Vláknina | 43,20 g |
Cholesterol | 2,00 g |
Sodík | 22,75 g |
Sůl | 54,08 g |
Sacharidy | 106,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Variant bigosu je tolik, kolik je Poláků a nemá smysl se dohadovat, který je ten pravý. V podstatě využijeme každé maso (na velikonoce dávám i jehněčí), lze použít i jen 1 druh masa. Někdy přidám i mleté maso.
1 zásada, by ale měla platit vždy! Celkový objem zelí nesmí být víc nebo stejně jako objem masa. Vyplatí se ho udělat hodně. Nejlepší je tak po 2 dnech, ale po 8-10 dnech to je přímo božský pokrm. Stačí ho uchovat v chladu a jen odebírat dle počtu jedlíků. Z vlastní zkušenosti - je to ideální jídlo pro generální úklidy, řemeslnické práce, nebo dobu, když nemáte moc šancí a času na vaření. Je také ideální na zmrazení a po půl roce je to prostě mana nebeská! Já ho dělám teď při přípravě vánočního cukroví. Věřte, že to vypadá složitě, ale fakt není vůbec složité. Se solí opatrně, je lepší přisolit na konci, klobásy a uzené bývají slané dost.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 5. 2014 13:12
16. 5. 2014 10:45
17. 6. 2013 10:57
Já se chystám na ten bigos podle Tadeusze, doufám, že mě moje konzervativní rodina, zvyklá na tenhle recept, nepřerazí
17. 6. 2013 10:51
6. 6. 2013 20:53
6. 6. 2013 20:30
4. 6. 2013 20:19
4. 6. 2013 20:17
4. 6. 2013 20:16
4. 6. 2013 20:11
Jo, málem bych zapomněla připsat krásný 30. bod
4. 6. 2013 20:06
4. 6. 2013 20:01
4. 6. 2013 11:44
4. 6. 2013 11:22
3. 6. 2013 21:48
V sobotu som navarila kotol bigosu. Dala som si záležať, hojne mäsa a klobásy, aj huby...Dnes bol FAMÓZNY!!!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 6 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 7 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno 6. 5. 2024 13:01
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno 6. 5. 2024 12:15
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno 6. 5. 2024 08:08
Právě bylo uvařeno:
Vepřová kýta po uhersku
Ivet88 uvařila před 2 minutami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
eskymak uvařila před 32 minutami
Mini Pavlova
Mirka H uvařila před 49 minutami
Ořechová top bábovka ("ořecháda")
Panova uvařila před 1 hodinou
Nejjednodušší rajčatová omáčka na těstoviny z italské kuchařky
BronislavaP uvařila před 1 hodinou
Skořicové šneky
Petra Dvor. uvařila před 1 hodinou
Piškotový korpus
Standula002 uvařila před 1 hodinou
Vepřové kostky na houbách
Petra Dvor. uvařila před 2 hodinami
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Carolka409 uvařil před 3 hodinami
Kuřecí smetanový pekáček
slavka744 uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: bigos nejlepší recept bigos-nejlepší recept polský bigos bygos recept na polsky bigos pravý polský bigos bigos nejlepší recepty polské jídlo bigos recept polsky bigos jehněčí klobásy bigoš,recept to recepty kucharka polsky bigos recepty polský bigos polsky bigos recept bygosz jehněčí klobásy recept bygos recept jak se vaří bigos recept na jehněči klobasy
Suroviny: zelí kysané, zelí, hovězí zadní, plecko vepřové, žebra vepřová, maso drůbeží, bůček uzený, klobása, houby sušené, cibule, slanina anglická, sůl, majoránka, kmín drcený, pepř mletý, bobkový list, libeček, tuk na smažení
Bigos
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J6rK
89 názorů