Bigos

taddy1 Kuchařka:

Ostatní 31 názorů

Přidat další fotografii
57
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Suroviny

sádlo (olej)
cibule
250 g hovězího masa
250 g vepřového masa (jen ne bůček, má jinou chuť)
200 g uzeného masa
1 ks ostřejší klobásy
1 sklenice sterilovaného zelí
zelí kysané - v množství 1 sklenice
mletá paprika sladká
mletá paprika pálivá
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
sůl
pepř mletý
jíška na zahuštění
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechno maso nakrájej na kostky cca 2 x 2 cm - raději větší než menší. Na tuku zpěníš cibuli krájenou na hrubo, zpěníš obě papriky poměrem podle toho, jak ostrý bigos chceš mít. Osmažíš na ní hovězí maso, osolíš, opepříš mletým pepřem, přidáš oboje zelí - jen s částí nálevu, co nejde slít, divoké koření (raději v plátýnku, aby se lépe odstranilo) a podliješ vroucí vodou - lépe vývarem, ale nejsme v profi kuchyni, tak pomůže kostka masoxu a dusíš. Po nějaké době - cca 30-ti minutách, necháš vodu vypařit a přidáš vepřové, pár vteřin osmahneš, podliješ zase vývarem nebo vroucí vodou a po dalších 10-ti minutách tam vraž uzené a klobásu nakrájenou na půl-kolečka. To vše už dovař do měkka. Koření můžeš vyjmout (já ho tam nechávám do druhého dne, aby se "rozleželo"). Bigos zahustíš jíškou, provaříš a je hotovo. Dochucení spočívá jen v soli a pepři, jinak tam všechno je. Přeji dobrou chuť.

Poznámka

Výborná záležitost na Silvestra, večírky s přáteli a zvlášť pak na povzbuzení do druhého dne po probdělé noci.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Bigos

  • 1974andrea 1974andrea

    zizala:Už na to kašlu

    Odpovědět

  • zizala zizala

    1974andrea: Tak je přidej znovu ;-):-K

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    xjurny:No smazal a asi i to podstatné, co jsem přidávala s odkazy:-S

    Odpovědět

  • xjurny xjurny

    Některé komentáře jsem včera mazal, chtěl jsem je pročistit. Diskuze o kapustě sem samozřejmě patří, ale asi jsem něco smazal omylem.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    tejaja: To nevím, také jsem se včera divila :-O

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Kde zmizli ostatné komentáre ? :-O Akej Jitkas zizala odpovedá ?:-O

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1(autor receptu)

    Qvido:Pro méně chápavé kuchaře a nezkušené lidičky v oblasti vaření jsem seznam ingrediencí upravila. Víc jednoduše už to napsat neumím a Vy prostě ten bigos nevařte, asi by z toho vzniklo něco úplně jiného. Nechci říci "blaf", ale to je první, co mě napadlo při čtení Vašeho příspěvku. Zabývejte se zkoumáním názvů ingrediencí, to Vám půjde evidentně lépe. Jenom, prosím Vás, obcházejte sporák obloukem, tam Vaše parketa není. Přesto přeji příjemný víkend.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    spagetka: A to já ano, vydrží mi do příštího nakládání, kdežto jen v soudku má tendenci ke konci se kazit a já jsem ho musela na jaře vyhazovat. Takhle nevyhodím nic. Vykysané zelí se steriluje jen krátce, jen, co chytnou víčka.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    zizala: Jaru, holt jsem ze staré školy, zásadně kysané zelí nesteriluju, není důvod

    Odpovědět

  • zizala zizala

    spagetka: Kysané zelí sterilované existuje, prodlouží se tou sterilací doba spotřeby. Lze ho normálně koupit v Lidlu, Kauflandu a leckde jinde, je ve sklenicích.


    Jitkas: Přesně tak :yes: Ještě existuje kysané zelí nesterilované, to se prodává v sáčcích.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Kyslá a sterilizovaná kapusta nie je to isté. A ako vraví Laďka, kyslá kapusta sa nesterilizuje. Je vykvasená v sude ( akomkoľvek ) a vydrží tam v pohode od októbra do jari.
    Tak už to nepitvajte, toto jedlo si to nezaslúži.;-)

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1(autor receptu)

    spagetka: Koukám, že se tu stává z kulinářského portálu diskusní. Ty komentáře neregistrovaného Jarouše, Quida - to sem prostě nepatří. Už jednou mě to donutilo recept odstranit, jeden dobrý človíček ho obnovil, za což mu veřejně děkuji. Tobě také za oporu. Pa a hezký víkend všem zdejším přátelům. :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    kysané zelí se nesteriluje, není důvod totiž, pokud to někdo dělá, už zničí to co je ve vlastním kysání zelí to nejlepší a pak už opravdu nejde o kysané zelí, nýbrž o sterilované;-);-)

    Odpovědět

  • Qvido Qvido(neregistrovaný)

    Zase zmatečnost v zadání ingrediencí. Sklenice kysaného a sklenice sterilovaného zelí. Vždyť je to totéž. Než se zelí sreriluje (což je druh konzervace), tak se nechává buď kvasit, nebo marinovat. Evidentně jde tedy o zelí kysané a marinované.

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1(autor receptu)

    xjurny: Ano, domluveni. :-)

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo