Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš - nejlepší!

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jitule jitule

Snadný

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 140 min

170 min (30 min příprava + 140 min tepelná úprava)

Voňavý guláš plný měkkého šťavnatého dušeného masa je česká klasika, kterou má rád skoro každý. Základem úspěchu je použít kvalitní hovězí maso a dostatek cibule, která musí být orestovaná pěkně dohněda.

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 525 kJ /
2 755 kcal
Bílkoviny244,26 g
Tuky161,57 g
Vláknina21,28 g
Cholesterol 596 mg
Sodík 522 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy75,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na menší kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme. Krok 2: V hrnci rozehřejeme sádlo a na něm lehce dohněda osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme maso a restujeme, až se zatáhne. Osolíme, opepříme a přidáme kmín. Krok 3: Přidáme papriku, promícháme, přidáme rajský protlak a opět zamícháme. Zalijeme vývarem nebo vodou téměř do úrovně masa. Krok 4: Teplotu snížíme a za občasného míchání dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké (přibližně 90 minut). Podle potřeby ještě v průběhu dušení doléváme tekutinu. Krok 5: Když je maso skoro měkké, přidáme prolisovaný česnek. Krok 6: Připravíme jíšku. Na sádle osmahneme mouku dozlatova a za stálého míchání ji zalijeme trochou studené vody nebo vývaru. Krok 7: Hotovou jíškou za stálého míchání zahustíme guláš, podle potřeby můžeme přidat vývar nebo vodu. Krok 8: Guláš pozvolna provaříme ještě asi 20 minut a ke konci tepelné úpravy přidáme rozemnutou majoránku.

TIP: Jak se vaří v pomalém hrnci

Zveřejněno 23. 3. 2008

Poznámka autorky jitule

http://jitulciny-recepty.cz/

Musím napsat, že tenhle guláš dělám ve fritovacím hrnci, který lze použít jak na smažení, tak po slití oleje i jako teflonová pečící pánev. Maminky chtěly, ať recept napíšu a myslím, že když ho uděláte normálně v hrnci na plotně, tak to bude stejná dobrůtka. My se po něm můžeme užrat!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Guláš - nejlepší!

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EMk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Guláš - nejlepší!

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EMk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (79)

pucmeloun: všechny recepty upravujeme tak, aby byly srozumitelné i pro naprosté začátečníky.
Dívala jsem se na starší verzi. Ta nynější je více rozepsaná, podrobněji.
Chybí v ní instantní jíška a gulášové koření, o kterém sama autorka píše, že se může vynechat (místo něj troška majoránky a kmínu, které do tohoto koření také patří).
Co se týká koupené instantní jíšky, máte možnost ji vřadit i tam, kde je jíška poctivě udělaná, a chutnější, bez chemie. Jinak je recept beze změn.

Vulgarismy pro příště vynechejte :no:

Proč je recept přepsaný?Takhle vůbec nebyl,po delší době jsem si ho chtěl uvařit a koukám že takhle to určitě nebylo ,takže nic no jsem akorát nasranej děkuju.:-//

Recept jsem trochu pozměnil...s k masu jsem přidal Hlívu...takže je to Hlívovepřomaso guláš...:-)))...Obojí jsem prvně hodil do tlakového hrnce...a pak už dle postupu v receptu...:-)))...

magdalenka:
No, to vepřové mi žíly nerve, guláše jsou z lecčeho, že ;-) Já spíše cílil na ten renonc v množství masa: "1 kg hovězího masa (vepřového masa stačí jen 500 g, ...:-)

casino: upravila som to.

K postupu se ani nevyjadřuji..., do jisté míry je šumafuk jak to kdo dělá, že ;-)
No, co to ale znamená:
"1 kg hovězího masa (vepřového masa stačí jen 500 g, a je to taky dobrota)" :-O

Od jisté doby dělám jen tento guláš. Dřív jsem si sem tam "odskočila" k jiným receptům, ale vždy jsem se ráda vrátila k tomuto a všude ho propaguji. :-)
Nejdřív jsem ho zkusila ze zvědavosti - mám úplně stejný hrnec. Ale dnes ho dělám ve všech možných hrncích - od papiňáku až po multifunkční nebo pomalé ... Díky za recept :-) ...

Co je na tomhle guláši nejlepší???? To že se všechno nahází do kastrolu (friťáku)-ještě lépe snad ten kouzelný pomalý hrnec a jdu si po svém??...Tohle nemá s vařením nic společného,to už si rovnou můžu ohřát konzervu

Opravdu moc dobry gulas:yes: urcite jsem nedelala naposledy;-)

Nemam rad paradajkovy pretlak v gulasi

Vyzkoušejte nejdřív plátky hovězího lehce grilovat ,jen pro vůni a aby se zatáhlo.Až potom nakrájejte na kostky atd.Ahoj.

To nema' chybu. Nejsem kuchar, dobry:yes

rychlé na přípravu a přitom velmi chutné takové recepty mám nejraději -děkuji za recepis

Tuti fruti, všechno se to nahází do tlakáče a vaří se to samo, jednoduché a vynikající.

jitule...Vynikající gulášek ! Super záležitost ...prostě mňamka. Díky. :-K:-K

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
guláš, guláš recept, nejlepší hovězí guláš, recept guláš, nejlepší vepřový guláš, nejlepší hovězí guláš recept, recept na gulas, recepty guláš, veprovy gulas, nejlepší vepřový guláš recept, recept na nejlepší hovězí guláš, nejlepší maso na guláš, vepřový guláš recept, gulase, jak správně uvařit hovězí guláš, guláš v remosce, recepty na gulaš, guláš z tlačenky, nejlepší recepty hovězí guláš, jak správně uvařit guláš

Suroviny:
maso hovězí, sádlo vepřové, česnek, cibule, protlak rajčatový, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, vývar masový, sůl, pepř mletý, kmín celý, majoránka, sádlo, mouka hladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu