

Guláš - nejlepší!
Suroviny
- 1 kg hovězího masa (vepřového masa stačí jen 500 g, a je to taky dobrota)
- 100 g vepřového sádla
- 2 stroužky česneku
- 4 cibule
- 50 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce rajského protlaku (dávám celou tu maličkou konzervu)
- 1 kávová lžička sladké papriky
- 1 kávová lžička pálivé papriky
- 1 kávová lžička gulášového koření (nemusí být, ale je to lepší)
- 1 litr masového vývaru (nebo bujón)
- sůl
- pepř
- kmín
Postup přípravy receptu
Postup popsán pro vaření v hrnci, v závorce vaření ve friťáku.
Maso nakrájíme na menší kostičky, cibuli na půlkolečka a česnek na plátky (přístroj nastavíme do polohy 2).Sporák zapneme na č. 6. Vepřové sádlo vložíme do hrnce a na něm krátce osmahneme kousky masa (až trochu zhnědnou).
Potom přidáme cibuli, česnek, mouku, papriky, gulášové koření a rajský protlak. Vše důkladně promícháme a přilijeme vývar (dávám 1 l vývaru a potom ještě dle potřeby vodu a občas přilévám).
Vodu dávám převařenou, horkou z varné konvice. Okořeníme pepřem, solí a kmínem (přístroj nastavíme do polohy 1).
Plotnu stáhneme na č. 4 a za občasného míchání vaříme pod pokličkou 1 a 1/2 hodiny nebo dokud není maso krásně měkké.
Když je guláš hotový, ještě ho trochu zahustím (dle potřeby) jíškou Knorr.
Poznámka od kuchařky
Musím napsat, že tenhle guláš dělám ve fritovacím hrnci Tefal Versalio, který lze použít jak na smažení, tak po slití oleje i jako teflonová pečící pánev. Maminky chtěly, ať recept napíšu a myslím, že když ho uděláte normálně v hrnci na plotně, tak to bude stejná dobrůtka. My se po něm můžeme užrat!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Guláš - nejlepší!
-
Opravdu moc dobry gulas
urcite jsem nedelala naposledy
-
Nemam rad paradajkovy pretlak v gulasi
-
Vyzkoušejte nejdřív plátky hovězího lehce grilovat ,jen pro vůni a aby se zatáhlo.Až potom nakrájejte na kostky atd.Ahoj.
-
To nema' chybu. Nejsem kuchar, dobry:yes
-
rychlé na přípravu a přitom velmi chutné takové recepty mám nejraději -děkuji za recepis
-
Tuti fruti, všechno se to nahází do tlakáče a vaří se to samo, jednoduché a vynikající.
-
jitule...Vynikající gulášek ! Super záležitost ...prostě mňamka. Díky.
-
vybusna:Moje rec, i ja jsem cca sedm osm let zpet do jidel cpala bujon, byt Wurzl ci Rapunzel, dnes uz varim trochu jinak.
-
dubsky pavel: verim, ze za 7 rokov, ktore ubehli od vlozenia tohto receptu, autorka urobila znacny posun dopredu a upustila od dochucovadiel. Pred 10 rokmi sa takto varilo vsade...respektive skoro vsade. Az neskor, znalci zacali robit osvetu a naucili sme sa, ze sa da varit aj inak.
-
To je špatný guláš. Cibulka přeci musí byt tmavě hnědá, proč tolik chemie - gulášové koření a kostka, instantní jíška? To si můžu rovnou koupit polotovar - sušená směs na přípravu guláše. Dokrájím maso a mám to to samé.
-
jen k té kyselosti...tu odstraníte jen tím že protlak se musí mírně orestovat tedy je třeba ho vložit do hotového cibulového základu
-
dávám 1/2kg.masa a 1/2kg.cibule.recept dobrý,gulášek také dobrý
-
Dnes jsem vařila a je super
-
jitule:pkkecejte,usmevne od člověka který se snazi byt nad věci.
-
lenorek333:
A když podruhé v životě uvaříte podle Simon: jak píše níže, tak to si teprve pochutnáte
Nevím, jak se guláš vaří ve friťáku, ale podle množství vývaru (1l masového vývaru na 1kg masa) to vypadá že spíše než eletriku žere vodu a tento "Guláš-nejlepší!!!" je patrně guláš podle maďarských zvyklostí "gulyásleves" či spíše gulášovka...