Bigos
V tradiční polské kuchyni najdete podobné suroviny jako v naší české. Například bigos - jídlo, které zahřívalo lovce na zimních výpravách. V receptu najdete vepřové a hovězí maso, houby, kysané zelí i pikantní klobásu. Výsledek je vynikající.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 25 395 kJ / 6 070 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 571,63 g |
Tuky | 364,12 g |
Vláknina | 43,20 g |
Cholesterol | 2,00 g |
Sodík | 22,75 g |
Sůl | 54,08 g |
Sacharidy | 106,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Variant bigosu je tolik, kolik je Poláků a nemá smysl se dohadovat, který je ten pravý. V podstatě využijeme každé maso (na velikonoce dávám i jehněčí), lze použít i jen 1 druh masa. Někdy přidám i mleté maso.
1 zásada, by ale měla platit vždy! Celkový objem zelí nesmí být víc nebo stejně jako objem masa. Vyplatí se ho udělat hodně. Nejlepší je tak po 2 dnech, ale po 8-10 dnech to je přímo božský pokrm. Stačí ho uchovat v chladu a jen odebírat dle počtu jedlíků. Z vlastní zkušenosti - je to ideální jídlo pro generální úklidy, řemeslnické práce, nebo dobu, když nemáte moc šancí a času na vaření. Je také ideální na zmrazení a po půl roce je to prostě mana nebeská! Já ho dělám teď při přípravě vánočního cukroví. Věřte, že to vypadá složitě, ale fakt není vůbec složité. Se solí opatrně, je lepší přisolit na konci, klobásy a uzené bývají slané dost.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 12. 2011 20:06
30. 11. 2011 15:20
30. 11. 2011 15:14
30. 11. 2011 15:02
30. 11. 2011 14:58
30. 11. 2011 14:56
30. 11. 2011 14:51
já jedla bigos jednou, od rodilé Polky a byl
ten tvůj vypadá taky moc dobře
26. 9. 2011 14:04
26. 9. 2011 13:58
receptík super+1
26. 9. 2011 13:43
Díky i Ivě a ostatním
Zítra jdu na něj, čeká mě generální úklid, přece nebudu vařit nééé
26. 9. 2011 13:27
Teorie celkem zvládnutá:Patří do kategorie jídel, která vypadají, jako už jednou snědená, přitom je to opravdová lahůdka. Polské jídlo. Vzhledem k velikosti Polska, nepřeberné množství variant.
S přihlédnutím k poslednímu faktu jsem k vaření nepřistupoval nijak ortodoxně a upjatě. Přesto jsem několik intenzivních citových pohnutí zaznamenal.
1. Vaření=blaho. Vařím moc rád, tak jak jinak že?
2. Konec přípravné fáze=zděšení nad množstvím. "Ó hrůza pane Kristiáne, co s tím teď budeme dělat!!!" Parafrází klasika jsem ilustroval fakt, že po přidání poslední ingredience, byla hladina sesedlé masy 1,5cm od okraje mého největšího hrnce.
3. Dohotovení a ochutnání=opět blaho. Lahůdka, mňamka, melšpajz, žraso, atp.
4. Hotovo=co teď s tím? "aj tak ho je hruza....neviem kedy to pojeme...mozno nieco dam do pohara a zamrazim....no ved uvidim" Autor:vybusna 15.3.2009.
5. Po 2,5 dnech: Ono se řekne zamrazím, ale co? Největší hrnec, vytřený gumovou stěrkou a umytý už odpočívá mezi ostatními. Bigos je sice krásná, ale přeci jen, už historie.
Závěr: Bigos? Kdykoli a v jakémkoli množství.
Do mrazáku se stejně nedostane.
+bod.
5. 9. 2011 21:01
5. 9. 2011 18:33
18. 2. 2011 01:27
13. 2. 2011 14:38
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 1 hodinou
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 5 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 6 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 9 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
tomekat uvařila před 5 minutami
Spaghetti alla Carbonara
tomekat uvařil před 6 minutami
Rychlý tvarohový koláč z drobenky s ovocem
Nat_Nemcova uvařila před 14 minutami
Grilované makrely
mkab uvařil před 35 minutami
Jahodové řezy
Soninka uvařila před 2 hodinami
Kuřecí plátky na sušených rajčatech, bylinkách a česneku
Ivapur uvařila před 2 hodinami
Polévka z mladého zelí
terezaST uvařil před 2 hodinami
Babiččin perník
horackovapetra uvařila před 2 hodinami
Jednoduché česnekové nočky v bylinkovém másle
Pavla.D uvařila před 2 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: bigos nejlepší recept bigos-nejlepší recept polský bigos bygos recept na polsky bigos pravý polský bigos bigos nejlepší recepty polské jídlo bigos recept polsky bigos jehněčí klobásy bigoš,recept to recepty kucharka polsky bigos recepty polský bigos polsky bigos recept bygosz jehněčí klobásy recept bygos recept jak se vaří bigos recept na jehněči klobasy
Suroviny: zelí kysané, zelí, hovězí zadní, plecko vepřové, žebra vepřová, maso drůbeží, bůček uzený, klobása, houby sušené, cibule, slanina anglická, sůl, majoránka, kmín drcený, pepř mletý, bobkový list, libeček, tuk na smažení
Bigos
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J6rK
89 názorů