Bigos
V tradiční polské kuchyni najdete podobné suroviny jako v naší české. Například bigos - jídlo, které zahřívalo lovce na zimních výpravách. V receptu najdete vepřové a hovězí maso, houby, kysané zelí i pikantní klobásu. Výsledek je vynikající.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 25 395 kJ / 6 070 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 571,63 g |
Tuky | 364,12 g |
Vláknina | 43,20 g |
Cholesterol | 2,00 g |
Sodík | 22,75 g |
Sůl | 54,08 g |
Sacharidy | 106,10 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Variant bigosu je tolik, kolik je Poláků a nemá smysl se dohadovat, který je ten pravý. V podstatě využijeme každé maso (na velikonoce dávám i jehněčí), lze použít i jen 1 druh masa. Někdy přidám i mleté maso.
1 zásada, by ale měla platit vždy! Celkový objem zelí nesmí být víc nebo stejně jako objem masa. Vyplatí se ho udělat hodně. Nejlepší je tak po 2 dnech, ale po 8-10 dnech to je přímo božský pokrm. Stačí ho uchovat v chladu a jen odebírat dle počtu jedlíků. Z vlastní zkušenosti - je to ideální jídlo pro generální úklidy, řemeslnické práce, nebo dobu, když nemáte moc šancí a času na vaření. Je také ideální na zmrazení a po půl roce je to prostě mana nebeská! Já ho dělám teď při přípravě vánočního cukroví. Věřte, že to vypadá složitě, ale fakt není vůbec složité. Se solí opatrně, je lepší přisolit na konci, klobásy a uzené bývají slané dost.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 10. 2012 19:34
13. 10. 2012 14:51
13. 10. 2012 11:49
1. 6. 2012 18:58
spôsobil to, samozrejme, bigos!
1. 6. 2012 18:56
1. 6. 2012 16:19
16. 3. 2012 12:07
Sterilace je druh konzervace, můžeme sterilovat zelí kysané - o to tu jde- nebo marinované. To samozřejmě do bigosu nepatří.cftzhjřtdžzjk
27. 1. 2012 11:15
1. 1. 2012 22:48
1. 1. 2012 21:31
1. 1. 2012 13:38
1. 1. 2012 12:51
8. 12. 2011 15:39
7. 12. 2011 21:47
Ďakujem ti, cestovinka, za skvelý recept!
7. 12. 2011 20:24
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 3 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 11 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 16 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 17 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno 6. 5. 2024 13:01
Právě bylo uvařeno:
Rybízový koláč s tvarohem
Moanka uvařila před 1 hodinou
Fofr omáčka z cukety na špagety
Catharine uvařila před 1 hodinou
Vepřový guláš s mrkví
Catharine uvařil před 1 hodinou
Šlehačkové koláčky
ibidasova@centrum.cz uvařila před 2 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 3 hodinami
Bramborovo - kuřecí guláš
czvlakan77 uvařila před 3 hodinami
Tvarohové lívance
Jitex uvařil před 5 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Danoouch uvařila před 6 hodinami
Česneková omáčka ke grilovanému masu
Fitulka uvařila před 6 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: bigos nejlepší recept bigos-nejlepší recept polský bigos bygos recept na polsky bigos pravý polský bigos bigos nejlepší recepty polské jídlo bigos recept polsky bigos jehněčí klobásy bigoš,recept to recepty kucharka polsky bigos recepty polský bigos polsky bigos recept bygosz jehněčí klobásy recept bygos recept jak se vaří bigos recept na jehněči klobasy
Suroviny: zelí kysané, zelí, hovězí zadní, plecko vepřové, žebra vepřová, maso drůbeží, bůček uzený, klobása, houby sušené, cibule, slanina anglická, sůl, majoránka, kmín drcený, pepř mletý, bobkový list, libeček, tuk na smažení
Bigos
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J6rK
89 názorů