Babiččina mléčná omáčka
Suroviny
Porce: 4-5
Nutriční hodnoty
Energie | 3 285 kJ / 785 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 45,40 g |
Tuky | 18,80 g |
Vláknina | 1,20 g |
Cholesterol | 72 mg |
Sodík | 6,88 g |
Sůl | 17,20 g |
Sacharidy | 108,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Nevím, odkud tento recept moje babička měla a ani nevím, kolik lidí v našem okolí tuhle omáčku vaří, spousta lidí ji ale nezná a tady na stránkách není.
Chutná jen sladko-slaně, ale v kombinaci s uzeným masem a bramborovými knedlíky je to v naší rodině velká dobrota.
Pozor: omáčka nesmí být ani příliš slaná a ani příliš sladká, tyto chutě mají být vyvážené, proto doporučuji dochucovat s velkou opatrností. A každému taky chutnat nemusí...
A na závěr: nikdy jindy se u nás tomuto pokrmu neřeklo jinak než
" mličná máčka "
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 4. 2013 11:41
Znám jako základ na všechny bílé omáčky... od koho, no taky od babičky a mamky dělala se tak i "vajičková máčka"( s brambory uvařenými s kmínem a vajíčky natvrdo, všechno na kostičky a vmíchané do omáčky, s mladou cibulkou nebo pórkem) a to byla velká dobrota. Ani nevím, proč jsem ji už léta nedělala
12. 4. 2013 14:05
Bešamelová omáčka obráceně.Dělá se stejně,jen se mouka opraží a pak zaleje mlékem.Patří do kategorie tzv.bílých omáček.Tento postup je rychlejší a dělávám takto koprovku a i křenovou omáčku.Je moc dobrá a lze obměńovat -kaparová,okurková .Ivu,babičky se vyznaly a uměly!!! Tedy to uzené musí být špica,že nezbylo...škoda...
12. 4. 2013 12:18
Ivi, neznám, ale jak známo, ty snad ani nic špatného uvařit neumíš. Rozhodně vyzkouším. To maso, to je lahoda pro oko!
12. 4. 2013 11:10
Je to pro mne něco nového a zároveň se mi vtírá myšlenka na něco podobného což si nemohu uvědomit a připomenout. Je to opravdu perfektní omajda /i základ/ na které se dá stavět dál a experimentovat. Mne to náramně sedí a dávám pochvalu a +bodík 15
11. 4. 2013 20:16
tejaja: Teri, jsem potěšena, že omáčka nezklamala, děkuji za vyzkoušení
10. 4. 2013 18:28
Ivanka už je to uděláno, už je to hotovo...a snězeno Robila som z polovičnej dávky, sme doma dvaja, stačí nám to.
Omáčka mala tú správnu hustotu, obávala som sa zbytočne Poctivo som miešala 15 min, za ten čas som prečítala 10 strán Plus 7, takže som spojila príjemné s užitočným Cukor som nedala, mne sa ti to zdalo sladké aj bez neho, ale zato som posypala povrch jedla stúhaným chrenom. Nechcela som ho miešať do omáčky, chcela som ju takú, ako si napísala Výýýýbornáááá
Pridala som ti fotečku a bod
Omáčka mala tú správnu hustotu, obávala som sa zbytočne Poctivo som miešala 15 min, za ten čas som prečítala 10 strán Plus 7, takže som spojila príjemné s užitočným Cukor som nedala, mne sa ti to zdalo sladké aj bez neho, ale zato som posypala povrch jedla stúhaným chrenom. Nechcela som ho miešať do omáčky, chcela som ju takú, ako si napísala Výýýýbornáááá
Pridala som ti fotečku a bod
5. 4. 2013 16:04
Přidat nastrouhaný křen a lepší křenovou omáčku nejen k uzenému jsem nejedla.
Tak to dělávala moje mamimka.
Tak to dělávala moje mamimka.
2. 4. 2013 20:03
krása
2. 4. 2013 04:13
Používám jako základ na houbovku, křenovku, koprovku a erteplovú máčku s koprem a ztracenými vejci, vařím jenom 3 minuty i tak se mně trochu přichytí skoro vždycky, ale nesmí se připálit.hodnotím velmi dobře.
1. 4. 2013 22:18
Pěkné, babička dělávala podobně, nějak mne to plete s její bílou polévkou, ale omáčka z uzeným a knedlíkem musí být prima
1. 4. 2013 21:20
Takové rodinné poklady mám moc ráda
1. 4. 2013 21:00
Ivi, krása, rodinné striebro. Milujem staré tradičné recepty.
1. 4. 2013 20:28
ivulinka:Ivuli, kdyby se do ní přidal kopr, tak máme chutnou koprovku a tu tvojí také znám a také jí dělala moje babička i maminka.
1. 4. 2013 20:01
Takto ji delava i moje babicka....vlastne takto dela i mlecnou polevku....vzdycky mi chutnala.
1. 4. 2013 19:42
Ivuli, trochu mi to připomíná tuhle, kterou jsem sice dala mezi polévky, ale je to taky taková spíš omáčka
http://www.toprecepty.cz/recept/31364-hladka-ancka...
http://www.toprecepty.cz/recept/31364-hladka-ancka...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 3 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 4 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 17 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 21 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Mleté maso s kolínky
kit731 uvařila před 5 minutami
Cibulovo-česneková polévka s bramborami
tara23 uvařila před 6 minutami
Orientální králík
pencovapetra uvařila před 1 hodinou
Dort Pavlova
28Monika uvařila před 1 hodinou
Slané sýrové sušenky
okolobas uvařila před 3 hodinami
Kachní játra na zázvoru
kokronilla uvařila před 4 hodinami
Uzená krkovice se staročeským zelím
Pavelvan uvařila před 14 hodinami
Plátky panenky na másle
bohdana uvařila před 15 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Fitulka uvařila před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
7 receptů na bábovku pro všední i sváteční den. Přehled jednoduchých postupů, které podle video návodu hravě zvládne i začátečník
Apríla si z lidí dělají i světoznámé firmy: Dokazuje to burger pro leváky, čokoládová majonéza nebo nápoj zvyšující IQ
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Další recepty
Tématické fráze: babiččiny recepty křenová omáčka mléková omáčka babiccina krenova omacka babiččiny recepty omacky okurková omáčka s vajíčkem křenová omáčka s vajíčkem mléčná křenová omáčka bílá omáčka omáčka s vajíčkem krenova macka babiččiny recepty-koprová omáčka bila omacka s vejcem bila máčka babiciny recepty krenova omacka křenová omáčka od babičky vajickova omacka křenová omáčka mléčná babiččiny omáčky babiččina koprovka babiccina omacka
Suroviny: mléko, sůl, cukr krupice, mouka hladká
Babiččina mléčná omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gDLl
29 názorů