

Okurková omáčka
Suroviny
- 15 dkg kyselých okurek
- 10 dkg kořenové zeleniny
- 60 g hladké mouky
- 40 g másla nebo rostlinného tuku
- 60 g cibule
- 10 g cukru
- 1 dl mléka
- mletý pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Na část rozpuštěného tuku nebo másla vložíme strouhanou kořenovou zeleninu a sekanou cibuli a lehce osmažíme.
Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání opražíme do žluta.
Potom zředíme vodou nebo vývarem z masa či kostí, dobře rozmícháme a za častého zamíchání, případně dolití vodou dobře povaříme.
Do zbylého rozpuštěného másla či rostlinného tuku vložíme jemně pokrájené kyselé okurky, podlijeme několika lžícemi vody a asi čtvrt hodiny podusíme.
Povařenou omáčku přecedíme, zeleninu prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme, přidáme podušené kyselé okurky a mléko, podle chuti přisladíme, přisolíme či přikyselíme a ještě několik minut povaříme.
Poznámka od kuchařky
Podáváme nejčastěji s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Okurková omáčka
-
Hezký den ,tak jdu tedy na to. Budu ji dělat také poprve
-
Okurková- neokurková, ale je dobrá. U nás oblíbená. Snad dostanu vynadáno, ale u nás se dá než dojde ke konečnému rozhodnutí udělat i jiný druh. Ale okurková je super a u nás je to "ZNOJEMSKÁ". Proto jí dávám + bodík 8.
-
misto kysele okurky tam dejte syrovou okurku nastrouhanou na kolečka a uvidite co je to pravá okurková omáčka.
-
tak poprvé dělám okurkovou omáčku,dělám jí pomocí vás a pomocí tchýně ale výsledek bude asi stejný,jinak díky tady za ty recepty je to super
-
Jani - to je něco jako znojemská? Vypadá to dobře. Nové prostírání...
-
Až bude čerstvý kopr, zkus přidat 1 sníteček kopru. Jinak
-
Takže, přidávám fotečku a musím říct, že okurkovou omáčku jsem dělala poprvé v životě a byla jsem příjemně překvapená. Zeleninu jsem pomixovala a jinak jsem postupovala podle receptu. Mírně jsem ji osladila a přikápla pár kapek octu. S klidným svědomím dávám plus