"Chléb bez hnětení" od líné kuchařky
Upéct voňavý a křupavý chléb nemusí být náročné. Zvlášť, když vám s přípravou těsta pomůže domácí pekárna. Vy už jen necháte těsto vykynout a pak upečete v silnějším smaltovaném hrnci. Hotový chléb je úžasně nadýchaný.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
hrnek = 250 ml
Nutriční hodnoty
Energie | 11 169 kJ / 2 670 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,88 g |
Tuky | 11,75 g |
Vláknina | 28,38 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,82 g |
Sůl | 12,00 g |
Sacharidy | 543,88 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Dále potřebujeme jeden hrnec s pokličkou vhodný do trouby - já mám starý smaltovaný po mojí babičce - viz foto (průměr hrnce je asi 18 cm).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 5. 2013 17:00
Anna Kocikova: Aničko, moc děkuji, po babičce jsem zdědila několik takových "pokladů" a opatruji je jako oko v hlavě To se dneska už nesežene...
16. 5. 2013 16:50
Zrovna jsem manželovi při prohlížení fotek říkala,že máš hrnec určitě po babičceprotože já mám úplně ten stejný i s tou odrbanou pokličkou a nechci tu"památku"po ni vyhoditA v surovinách čtu,že fakt jo
Obodíkovánoa receptík uložen,neb jsem také ten"línější"typ
Obodíkovánoa receptík uložen,neb jsem také ten"línější"typ
16. 5. 2013 16:40
Ještě přidám svou první zkušenost s vyklápěním chleba - poprvé jsem pekla v kastrolu, který byl nahoře zúžený (taková drážka na pokličku). Nedošlo mi to a upečený chleba jsem pak ven páčila za pomoci několika druhů kuchyňského nádobí asi deset minut
16. 5. 2013 16:34
Ahoj všem milým kuchařkám i kuchařům. Teď jsem dorazila z práce a koukám - tolik milých ohlasů, děkuji vám za ně. Ani vlastně nemusím odpovídat na dotazy, šikovné kolegyně kuchařky odpověděly za mě Na původním receptu mi také vadilo, že se musí čekat 8 - 12 hodin, protože jezdím brzy ráno do práce, často jsem zapomněla těsto zadělat a večer bylo pozdě. Proto jsem zkusila tento experiment s pekárnou (bibinko, máš pravdu, já sice nehnětu, ale pekárna jo, to mi nedošlo). Pokud stačí 3 hodinky, určitě také zkusím.
Ještě jednou díky všem
Ještě jednou díky všem
16. 5. 2013 14:58
Bibinka: Bibinko, necítím se jako profík, takže jsem se neregistrovala a spíš čerpám zkušenosti od zdatnějších kuchařek, jako jsi ty, aisha, Jana R. a jiné (vyjmenovat všechny nejde )
Bibinko, určitě vyzkoušej chléb upéct dřív než za 12 hodin. Uvidíš, že bude stejně dobrý. Mně osobně nevyhovovalo čekat takovou dobu, tak jsem to odzkoušela a je to fajn. Když chlebík zadělám odpoledne, tak máme k večeři čerstvý. Nebo když chceme odpoledne grilovat, tak zadělám dopoledne a k masíčku ho máme hotový.
Dívala jsem i na recept od Lenoška a jsem toho názoru, že všechny recepty na "chléb bez hnětení" jsou hodně podobné. Vychází z toho základního, na který jsem dala odkaz v mém předchozím komentáři a každý si ho upraví podle sebe, stejně jako já.
Když byl chléb jen z hladké mouky, tak měl "velká oka" a chutnal spíš jak bílý chléb, jak ho znáte z jižních zemí; ve velkém hrnci byl moc nízký, atd. Fakt to chce odzkoušet, komu co bude chutnat nejvíc.
Senky: Papír opravdu není potřeba, hrnec je potom krásně čistý (prakticky by se ani nemusel umývat )
Zuzka: Docela by mě zajímalo, odkud jsi čerpala informaci o tom, "proč je důležité dlouhé kynutí u těsta". Pokud vycházím z toho, že když se dělá chleba v domácí pekárně, tak je taky za 3 hodiny od zapnutí i upečený, tak by neměl být v ničem problém. Když dělám kynuté koláče, nebo jiné kynuté těsto, také nečekám 12 hodin.
Každopádně, ať si ho každý udělá jak chce, hlavně že chutná! Mnou upravený recept už jsem předala několika lidem a šíří se stále dál, protože všem moc chutná a hlavně je rychlej
Bibinko, určitě vyzkoušej chléb upéct dřív než za 12 hodin. Uvidíš, že bude stejně dobrý. Mně osobně nevyhovovalo čekat takovou dobu, tak jsem to odzkoušela a je to fajn. Když chlebík zadělám odpoledne, tak máme k večeři čerstvý. Nebo když chceme odpoledne grilovat, tak zadělám dopoledne a k masíčku ho máme hotový.
Dívala jsem i na recept od Lenoška a jsem toho názoru, že všechny recepty na "chléb bez hnětení" jsou hodně podobné. Vychází z toho základního, na který jsem dala odkaz v mém předchozím komentáři a každý si ho upraví podle sebe, stejně jako já.
Když byl chléb jen z hladké mouky, tak měl "velká oka" a chutnal spíš jak bílý chléb, jak ho znáte z jižních zemí; ve velkém hrnci byl moc nízký, atd. Fakt to chce odzkoušet, komu co bude chutnat nejvíc.
Senky: Papír opravdu není potřeba, hrnec je potom krásně čistý (prakticky by se ani nemusel umývat )
Zuzka: Docela by mě zajímalo, odkud jsi čerpala informaci o tom, "proč je důležité dlouhé kynutí u těsta". Pokud vycházím z toho, že když se dělá chleba v domácí pekárně, tak je taky za 3 hodiny od zapnutí i upečený, tak by neměl být v ničem problém. Když dělám kynuté koláče, nebo jiné kynuté těsto, také nečekám 12 hodin.
Každopádně, ať si ho každý udělá jak chce, hlavně že chutná! Mnou upravený recept už jsem předala několika lidem a šíří se stále dál, protože všem moc chutná a hlavně je rychlej
16. 5. 2013 14:36
pekař kutil: Nepřipeče, pokud nádobu předem nasucho rozpálíte v troubě.
16. 5. 2013 10:25
Ahoj všichni,zjišťovala jsem proč je důležité dlouhé kynutí u těsta a prý je to z důvodu, aby mouka získala správné vlastnosti a nedělala problémy ve střevech.
16. 5. 2013 09:56
Hanča:Hančo, to je docela dobrá zkušenost, kterou začnu uplatňovat Dělám všechno úplně stejně jako ty, až na to kynutí, to nechávám přes noc a už mnohokrát jsem přemýšlela proč tak dlouho musí kynout a tak od teďka bude kynou jen do 3 hodin, jak si popsala-díky
Senky, taky dělám nejraději ten od Leoška a papír nedávám, jde vyklopit jedna báseň, když obrátím nádobu, krásně vyklouzne
Senky, taky dělám nejraději ten od Leoška a papír nedávám, jde vyklopit jedna báseň, když obrátím nádobu, krásně vyklouzne
16. 5. 2013 09:16
nádherný chlebík takové milujeme
16. 5. 2013 08:55
Tak tento taky vyzkouším Peču celkem pravidelně "Domácí chléb bez hnětení" od Leoška a peču ho na papíře v nádobě do pomalého hrnce.
16. 5. 2013 08:18
Podělím se s Vámi o mou zkušenost. Suroviny dávám téměr stejné: 1 lžičku celého kmínu, 1,5 lžičky soli, 1 lžičku suš.droždí, 1,5 hrnku hladké a 1,5 hrnku chlebové mouky. Lžící promíchám a pak přidám 1,5 hrnku VLAŽNÉ vody a znovu zamíchám (do dvou minut nemám co míchat - pekárna je zbytečná). Těsto je řidší, je to v pořádku. Pak už jen stačí nechat kynout cca 1,5 až 3 hodiny (podle toho, jak mi to časově vychází). Déle není potřeba, v původním receptu bylo 12 - 18 hodin. Naopak s tou chlebovou moukou se mi těsto zdálo moc překynuté a chleba byl spíš spadlý. Takže klidně už po té hodině a půl zapnu troubu na plno i s hrncem a poklicí. Mezitím si těsto z misky předělám na hodně pomoučenou utěrku, kde těsto pomoučím a několikrát přeložím a vytvaruju z něj chlebík. Zakryju utěrkou a jakmile se mi trouba nahřeje a zhasne, tak do hrnce chleba šupnu, přikryju pokličkou a peču 30 minut, pak ji sundám a dopékám 20 minut. Po vytažení z trouby vyklopím chleba na mřížku, aby se zespod nezapařil.
Podobných chlebů je tu spousta. Proto dávám odkaz na originál, je v něm také videopostup, který může hodně lidem, kteří se nemohou rozhodnout zda chleba vyzkouší, pomoc. Mně osobně pomohlo hlavně s tím,že jsem viděla co s těstem po vykynutí.
www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mrex.html
Podobných chlebů je tu spousta. Proto dávám odkaz na originál, je v něm také videopostup, který může hodně lidem, kteří se nemohou rozhodnout zda chleba vyzkouší, pomoc. Mně osobně pomohlo hlavně s tím,že jsem viděla co s těstem po vykynutí.
www.nytimes.com/2006/11/08/dining/081mrex.html
16. 5. 2013 06:33
Také peču chleba,ale dávám ho do kaastrolu na pečící papír.Bez papíru se vám nepřipeče ke kastrolu?Nebo se musí celý omoučit?Jinak krásný
16. 5. 2013 06:21
Také peču chleba bez hnětení. Já si večer smíchám suché suroviny, ráno doplním vodou a promíchám. A když přijdu odpoledne z práce chleba znovu promíchám, zapnu troubu a chleba upeču. Takže chleba kyne v mé nepřítomnosti a moje práce není delší než 5 minut.
O víkendu si chleba zadělám večer a ráno peču. Jinak tento chleba je opravdu bezkonkurenční.
O víkendu si chleba zadělám večer a ráno peču. Jinak tento chleba je opravdu bezkonkurenční.
15. 5. 2013 21:06
Sofi, já mám za to, že když je to chleba bez hnětení, tak se nehněte a ten tvůj hněte pečka. Já ten bez hnětení dělám a ten se opravdu nehněte a ač pečku mám, tam ho teda nedávám, ale dlouho kyne 8-12 hodin Máš ten chlebík ale pěkný, tak ti dávám 1.boda
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 6 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 9 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 10 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 21 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno 3. 5. 2024 14:57
Právě bylo uvařeno:
Křehký mřížkový koláč
faluska uvařila před 29 minutami
Guláš, hovězí či vepřový
PavlinaP uvařil před 1 hodinou
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Mmelinda uvařila před 1 hodinou
"Pštrosí" vejce
Standby uvařila před 2 hodinami
Kynutý borůvkový koláč od Tejajky - CRISP
Petra Dvor. uvařila před 2 hodinami
Tilapie
marcel123456789 uvařila před 3 hodinami
Vepřové na česneku s dušenou mrkvičkou
Kamilana uvařila před 4 hodinami
Vepřová plec na hořčici
Styliane uvařil před 4 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
IvanaMiskova uvařila před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: rychlý chléb bez kynutí domací chleba bez kynutí domácí chléb bez kynutí rychlý chleba bez kynutí chleba kynutý přes noc chleb kynuty přes noc chleba bez kynutí chleba bez míchání kynuty chleb chleb bez hneteni chleb bez kynuti chléb bez dlouheho kynutí domácí kynutý chleba chléb bez míchání jak dlouho kyne chleba markéta domácí kuchařka recepty markéta domácí kuchařka recepty domácí kynutý chléb chleba bez hnětení chleba bez dlouhého kynutí
Suroviny: voda, mouka hladká, mouka polohrubá, mouka celozrnná, droždí sušené, sůl, kmín drcený, kmín celý, sůl hrubá
"Chléb bez hnětení" od líné kuchařky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2qoN
44 názorů