

Nehnětený chleba "by voko"
Suroviny
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 hrnky žitné mouky
- 1 lžíce práčku do pečiva
- 1 lžíce droždí
- 1 lžíce soli (nebo více podle chuti)
- 1 lžička kmínu
- 2,5 hrnku teplé vody
Postup přípravy receptu
Smícháme všechny sypké ingredience, a pak přidáme vodu.
Zamícháme jenom tak, aby se ingredience spojily, ale těsto bylo stále nevzhledné, ne hladké - spíše mělo konzistenci jako malta. Každopádně těsto nehněteme. Pokud je vody málo, přidáváme po lžících tolik, abychom získali potřebnou konzistenci - záleží to na vlhkosti mouky.
Potom těsto necháme v míse zakryté pokličkou na teplém místě přes noc odpočívat.
Druhý den vyhřejeme troubu na 200 stupňů, vymastíme formu na chleba nebo srnčí hřbet, vykydneme do ní těsto, uhladíme na povrchu, a dáme péci, nejprve na 15 minut, pak snížíme teplotu na 175 stupňů a pečeme ještě asi 20 - 25 minut.
Chleba musí znít na poklepání dutě, tak poznáme, že je upečen.
Dobrou chuť.
Poznámka od kuchařky
Volně založeno na principu receptu na Chleba bez hnětení ala NYTimes na mamincinyrecepty.cz.
Přidáním prášku do pečiva získáme super nadýchanost, a na povrchu je chleba výborně křupavý. Vynikající pochoutka pro všechny chleboholiky. :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nehnětený chleba "by voko"
-
No toto, to musím zkusit
-
Zkusil jsem upéct nehnětený chleba podle pana Cuketky a můžu říct,že je to pro pekaře laika nejlepší způsob samozásobení výborným chlebíkem.První chleba pouze z pšeničné chlebové pouky a druhý už kmínový s žitnou moukou.Recept jsem použil ten,co je uveden na hrnky a chleba mě vyšel v přepočtu ve výsledné váze 900 gr. na cca 8,50 Kč.Jen se musí dodržet výrobní postup a péct zásadně k nádobě,já použil starší smaltovaný kastrol s poklicí.Škoda že zde nemůžu přidat fotky chlebů,že jsou již na pohled super.Tak přeji úspěch všem,kdo to zkusí
-
je to dupne
-
Petro, jsem rada, ze chutna. Odpovidala jsem ti na vzkaz, ale bohuzel az pozde... Tak promin, casovy posun 6 hodin... Kazdopadne jsem si myslela, ze se ve forme prichyti, pokud nebyla vymazana... Jestli se ti to priste povede s tim pecicim papirem, dej vedet. Zdravi, Lida
-
tak jsem si včera večer zadělala a dnes ráno pekla. Ale napadlo mě, že konzistenci těsta dám do skleněné zapékací formy a že ho v tý fomě i ráno upeču. Nikam jsem ho nevyklopila a ani nic nevymazávala. Upekl se hezky, ale nešel ven s formy, strany odkrojit šly, ale spodek ne, nakonec se mi to povedlo. Příště ho buď vyklopím do vymazané formy, jak píšeš, nebo ho dám do stejné formy kynout, ale už s pečícím papírem. Bála jsem se, že když ho vyklopím, tak mi klesne. Jinak je vynikající. Krásně voní a ta kůrka mňam. Veliký pory ani nemá. Poslala jsme Ti i foto, jestli neva. Mám další recept do sbírky. Moc díky
-
Diky za komentare a vsem preji hezky zbytek vecera (a at vas moc nehoni mlsna - jako mne). :)
-
Tento chlebík taky stojí za vyzkoušení
+4
-
hm líbí
-
já se směju, jak blázen "by voko" mne docela pobavilo
Nicméně, to musí být super chleba, soudím podle kůrky
-
LídoD, tak tenhle chleba je docela výzva k upečení
a jestli bude křupavoučkej, jéééé, to bude dobrota
Dávám ti bodíka
-
Děkuji. Princip je podobný jako na chleba s křupavou kůrkou, který vložila paní Hella, tak doufám, že se nebude zlobit... Dobrou chuť, chleba je opravdu moc dobrý.
-
Tento chlebík také nemusí být špatný
, dávám do oblíbených a určitě vyzkouším,bodíka posílám předem