Domací tofu podle Vegetariánské kuchařky

Lucasinka Kuchařka:

Bezmasá jídla 8 názorů

56

Suroviny

300 ml sojových bobů
voda na namoceni
2 litry vody na vareni
na syridlo:
75 ml citronove stavy nebo vinneho (prip.jablecneho) octa
200 ml teple vody
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sojové boby necháme 10-12 hodin nabobtnat při pokojové teplotě, pote slijeme vodu a boby propláchneme.

  2. Boby rozmixujeme za postupného přidáváni vody tak, aby se nám vytvořila hladká kaše.

  3. Ve velkém hrnci uvedeme do varu 2 litry vody a pote vlijeme sojovou kaši. Během varu neustále mícháme hmotu ode dna a když se začne tvořit pěna, stáhneme z ohně a necháme zakryté pokličkou 5-10 minut stát. Poté znovu uvedeme za stálého míchaní do varu.

  4. Přes větší síto dáme látku a položíme na další hrnec. Sojovou hmotu procedíme, látku zatočíme a vymačkáme všechno mléko. To pak za stálého míchaní uvedeme do varu a necháme na slabém plameni povařit cca 5 minut.

  5. Vinný (jablečný) ocet nebo citronovou šťávu rozpustíme ve 2 dl teple vody (vznikne syřidlo). Hrnec se sojovým mlékem stáhneme z plotny, rychle zamícháme u dna na každou stranu pětkrát a pak pomalu vlijeme třetinu syřidla. Vařečkou opět promícháme pětkrát na každou stranu a opatrně, po celé ploše, rozlijeme další třetinu syřidla. Přikryjeme pokličkou a necháme stát a srážet se asi 5 minut.

  6. Do hrnce dáme velký cedník tak, aby u dna přidržel sraženinu, a naběračkou odebereme většinu tekutiny.

  7. Menší cedník dáme přes mísu, rozprostřeme přes něj čistou látku, sraženinu vylovíme pomocí dírkované naběračky a dáme ji do látky. Tu pak stáhneme do uzlíčku a hmotu vymačkáme. Přes tofu položíme plochou nádobu a zatížíme ji (např. zavřenou sklenicí s vodou). Tofu lisujeme asi 5 minut, pak látku rozvineme a znovu stočíme do uzlíku. Tofu lisujeme 20-60 minut (čím déle se sýr lisuje, tím má pevnější konzistenci.

  8. Poté vložíme tofu pomoci naběračky do velké nádoby s vodou a necháme jej tam zhruba 10 minut.

  9. Tofu skladujeme ve sklenici s vodou v chladničce a vodu občas vyměníme. Takto nám v ledničce vydrží 7-10 dní.

Poznámka

Pokud pouzijeme 3.5 l kupovaneho sojoveho nebo bezneho mleka, postupujeme od bodu 5.

Syr z kravskeho mleka se nazyva "panir" a je bezny v indicke kuchyni.

Foto hotoveho tofu dodam pozdeji - zatim se lisuje :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domací tofu podle Vegetariánské kuchařky

  • výborné, funguje tofu i panír :) výborné, funguje tofu i panír :)(neregistrovaný)

    ale jablečný ocet si nechte do salátu!! ;-)
    stejně dobře funguje jako syřidlo i osmkrát levnější bzenecký ocet :-p

    Odpovědět

  • kromě marinády kromě marinády(neregistrovaný)

    mi nějak uniklo, co s tou třetí třetinou syřidla?? ;-) další zásek u bodu 3.-pěna se začala tvořit okamžitě, tak nvm... uvidíme.:-)

    Odpovědět

  • zkusím zkusím(neregistrovaný)

    posléze tofu namarinovat, jsem zvědavost sama :-)) poreferuju

    Odpovědět

  • veganka veganka(neregistrovaná)

  • gabik gabik

    Šikula..:-O:yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    super:yes: +3

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo