Amarant po středomořsku
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 573 kJ / 137 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,54 g |
Tuky | 1,81 g |
Vláknina | 14,46 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 19 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 17,65 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.
Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 7. 2013 06:29
Jitkas: To je dobrý nápad. Já amarantové pukance kupuji v prodejnách se zdravou výživou a pak je přidávám do domácího müsli. Jsou ale hodně drahé a domácí výroba bude určitě lepší.
22. 7. 2013 06:27
Petram: Z amarantu se dela i neco jako mini- popkorn. Da se na rozehratou panev s kapkou oleje, priklopi a on se nafoukne, presne jako kdybys pouzila kukurici. Pouziva se potom jako dekorace na ruzne sladke zakusky ci dortiky.
21. 7. 2013 23:19
Já vůbec, ale vůbec nevím, co je to amarant. Nicméně, to foto vypadá tak jedle!!
21. 7. 2013 22:02
hosta: Jé, tak to bych to určitě zkusila, třeba pro začátek nasladko jako kaši, nebo jakkoli jinak...
21. 7. 2013 22:01
petram: já ty máčky každý rok předpěstovávám, jsou to nítěnky a pak metrové stromy, velice dekorativní a nepotřebují žádnou další péči, jen zalívat, mám jich plné záhony. Když dozrávají, mísu z nich klidně oklepu
21. 7. 2013 21:55
hosta: Ten je nádherný! Netuším, jak bys semínka sklízela takhle ve velkém, ale pokud by se ti to povedlo, tak by nejspíš použít šel.
21. 7. 2013 21:51
To je moc zajímavý recept - myslíš, že by šlo i z toho laskavce, který mám každoročně na zahradě - viz foto?
21. 7. 2013 21:36
Ten amarant se mi moc líbía Tvá krásně barevně i chuťově ladící dobrota také
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 minutami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 1 hodinou
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 11 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Právě bylo uvařeno:
Rebarborový koláč
Radunka14 uvařila před 16 minutami
Krkovice v domácím leču s bramboráčky
www.anka@ uvařila před 1 hodinou
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Moanka uvařila před 3 hodinami
Polévka krémová z květákových listů
Edibara uvařila před 8 hodinami
Krémová žampionová polévka
Edibara uvařil před 8 hodinami
Kuře na rýži
uhor13 uvařila před 9 hodinami
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Tonja uvařila před 11 hodinami
Ořechový moučník
Lenca44 uvařila před 12 hodinami
Výborné kynuté těsto
KarelDvorsky uvařila před 14 hodinami
Babiččiny lívance
Listicka129 uvařila před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Josef Maršálek upekl německý jablečný koláč Apfelkuchen: Vláčnost vykouzlíte přidáním zakysané smetany, radí cukrář
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Tématické fráze: amarant recepty amarant amarant zrno recepty amarant recept amarantové sušenky recept amarant foto amaranth zrno recepty recept amarant recepty z amarantu amarantove pukance mouka z amarantu amaranth recepty amarantová mouka recept amarant-příprava laskavec recepty jak vypada amarant jak uvařit amarant jidlo z amarantu laskavec recept vareni fazolove macky
Suroviny: česnek, olivy černé, rajče sušené, cuketa, fazolky zelené, amarant, voda, sušená bazalka, koření oregáno, sůl, pepř
Amarant po středomořsku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jgyv
8 názorů