Kompot z meruněk
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 16 735 kJ / 4 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 20 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 000,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Dodávám, že ze sáčku s kyselinou citronovou do každé sklenice sypu po troškách. Pomůcku ke konzervování ovoce a zeleniny rozmícháme v cukerném roztoku, lehce promíchám a nalévám do připravených sklenic.
Když vám zbude nálev, můžete ho uchovat na příště.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 7. 2019 17:16
casino: asi také pamatují, že jsme snědli meruňku, rozbili pecku a snědli jadérka a nic nám nebylo...byla sladká...pokud jsou jadérka hořká, tak jsou toxická v množství už malém....proč je množství amygdalinu různé nevím...ale je to tak a ta chuť je jasný indikátor
7. 7. 2019 17:08
Autorka patrně svůj stín nepřekročí... a když k receptu, tak k receptu:
Ještě by mohla zkusit meruňkový kompot bez cukru, ale s troškou soli (zbytek si snad dohledá)
Také se do tohoto kompotu přidávají pro chuť i meruňkové pecky
No a když to s množstvím pecek pořádně přežene a posléze kompot pozře, tak to také může být poprvé a naposledy, že
Ještě by mohla zkusit meruňkový kompot bez cukru, ale s troškou soli (zbytek si snad dohledá)
Také se do tohoto kompotu přidávají pro chuť i meruňkové pecky
No a když to s množstvím pecek pořádně přežene a posléze kompot pozře, tak to také může být poprvé a naposledy, že
7. 7. 2019 15:57
Ja na lekváre nepoužívam žiadny pektín, ani gelfixy a pod. Je ovocie, ktoré má pektínu veľa a hustne, aj keď nechceme (ríbezle, jablká...) , niektoré ovocie má pektínu málo (maliny, čučoriedky, višne, čerešne) a treba mu pomôcť. Ja to robím tak, že ak robím lekvár z ovocia s malým obsahom pektínu, pridám doň trocha ríbezlí alebo ešte lepšie jabĺk, tie sú vždy, lebo jablká zberám až na jeseň. Netreba veľa, stačí trocha, nie je ho cítiť, ale svoju úlohu splní. Ovocie hustne. A neľutujem trocha viac času na klasické varenie. Takže si vystačím s ovocím a cukrom.
7. 7. 2019 14:29
Eja57: já jinak nedělám - a tam právě přidávám buď citron nebo 1 lžičku kyseliny citronové na 1 kg ovoce.https://www.toprecepty.cz/recept/57263-dzemy-s-pek...
7. 7. 2019 13:20
No tak jo
Používáte citrusový pektin? Já moc džemy/marmelády nedělám, ale když už chci vyzkoušet nějakou zajímavou kombinaci ( naposled ostružiny + třešně + rybíz), tak cukr a právě citrusový pektin, není tam fixní kombinace množství cukru a ovoce jako v různých Gelfixech, klasický test talířek + lžička džemu nám napoví....
Používáte citrusový pektin? Já moc džemy/marmelády nedělám, ale když už chci vyzkoušet nějakou zajímavou kombinaci ( naposled ostružiny + třešně + rybíz), tak cukr a právě citrusový pektin, není tam fixní kombinace množství cukru a ovoce jako v různých Gelfixech, klasický test talířek + lžička džemu nám napoví....
7. 7. 2019 11:37
magdalenka: Souhlas, stále je to k receptu - přesun diskuze pravidelně podobné polemiky utne a tady by to možná bylo škoda.
7. 7. 2019 10:46
Nepovazujem to za plevelenie. Je to o skusenostiach so zavarovanim.
7. 7. 2019 10:45
Eja57: nechám rozhodnutí o přesunu diskuze na hostě, ale já bych ji tady nechala - je přeci k receptu (zavařené meruňky), počíst si může každý, kdo ho otevře.
7. 7. 2019 10:38
hosta: nepřesuneš diskuzi? Trochu plevelíme pod receptem - jsem to začala ale je to zajímavé téma si myslím...
A zdaleka ne jen o kompotech - "holandský řízek" jednou za čas proč ne - maso - když nedám bůček ale plecko tak zas žádná výživová hrůza, sýr, sůl...ale když do toho narvu rohlíky a mraky prefabrikovaného koření, tak už jsme někde jinde - to jsou právě ty jazýčky zvyklé na unifikované chutě, o kterých jsem psala....
A zdaleka ne jen o kompotech - "holandský řízek" jednou za čas proč ne - maso - když nedám bůček ale plecko tak zas žádná výživová hrůza, sýr, sůl...ale když do toho narvu rohlíky a mraky prefabrikovaného koření, tak už jsme někde jinde - to jsou právě ty jazýčky zvyklé na unifikované chutě, o kterých jsem psala....
7. 7. 2019 10:35
cathleen: Já taky - dcera i snacha, a vaří dobře i zeť - a speciálně mrňousům pestrá zdravá jídla, pečené kuře je prostě pečené kuře a pečené brambory jsou pečené brambory - čisté chutě základních surovin.
Já taky dávám kostičku cukru do vypeckované meruňky do knedlí mi to tak naučila babička...
Já taky dávám kostičku cukru do vypeckované meruňky do knedlí mi to tak naučila babička...
7. 7. 2019 10:27
Kyselina citronová sama o sobě není žádné drama, je to docela seriozní konzervant E330 https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E330 - ale používá se tam, kam patří, tj. max. do džemů, které se vyrábějí klasicky s pektinem a ne z nějakých gelfixů, které ji již obsahují. Kyselina sorbová (zmíněná "pomůcka") je opravdu už navíc. U kompotů bohatě stačí dodržet čistotu ovoce, nálevu, rukou, sklenic, postupu...
7. 7. 2019 09:56
Eja57: řekla bych, že dnešní mladí se většinou k tomu zdravému vaření spíš vrací, než aby od něj utíkali. Vidím to u snachy
Konzervovat ovoce v zavařovačkách pomůže právě použitý cukr. Tuhle "zavařovací pomůcku" neznám, musela jsem si najít - píší, že jedna je na 3,5 kg ovoce. Zavařené meruňky (i vařené - do sladkých knedlíků do meruňky dávala moje maminka kostku cukru) jsou poměrně dost kyselé, není třeba dodávat ještě kys. citronovou.
Konzervovat ovoce v zavařovačkách pomůže právě použitý cukr. Tuhle "zavařovací pomůcku" neznám, musela jsem si najít - píší, že jedna je na 3,5 kg ovoce. Zavařené meruňky (i vařené - do sladkých knedlíků do meruňky dávala moje maminka kostku cukru) jsou poměrně dost kyselé, není třeba dodávat ještě kys. citronovou.
7. 7. 2019 09:18
To je náhodou docela zajímavá debata...
Babičky mojí generace ( a tedy prababičky generace MiskyM) vařily zdravě ( a většinou velmi chutně) ze základních surovin - nic jiného tehdy nebylo, třeba kompot byl ovoce, cukr, voda....Pak přišla zázračná "doba chemická" - ale ta podle mne už - snad - pomalu končí - a vracíme se ke kořenům...snad...
Problém je podle mne ve dvou věcech. Pověra, že používáním "prefabrikátů" ušetříme a že zdravé vaření bez nich je drahé...není...maso + sůl a pepř a bylinky a cibule a česnek a....no a ušetříme za ten pytlík směsi podivného složení, který do toho nemusíme sypat ( to je jen příklad)...No a tím se dostáváme k problému číslo 2. - jazýčky zvyklé na unifikované chutě...ne na chutě základních surovin ( třeba u ryb je to podle mne extrém - když vidím, že někdo sype na kvalitní rybu, třeba candáta, lososa, cokoli jiného než máslo, sůl, citron a ev. bylinky, česnek - tak je mi líto té rybky....)
No on i ten meruňkový kompot "doby chemické" chutná trochu jinak než kompot našich babiček - ale že holčina na mateřské si dá tu práci a dělá mrňousovi domácí kompoty a narve do nich naprosto zbytečně chemii - tak nad tím mi zůstává rozum stát
Babičky mojí generace ( a tedy prababičky generace MiskyM) vařily zdravě ( a většinou velmi chutně) ze základních surovin - nic jiného tehdy nebylo, třeba kompot byl ovoce, cukr, voda....Pak přišla zázračná "doba chemická" - ale ta podle mne už - snad - pomalu končí - a vracíme se ke kořenům...snad...
Problém je podle mne ve dvou věcech. Pověra, že používáním "prefabrikátů" ušetříme a že zdravé vaření bez nich je drahé...není...maso + sůl a pepř a bylinky a cibule a česnek a....no a ušetříme za ten pytlík směsi podivného složení, který do toho nemusíme sypat ( to je jen příklad)...No a tím se dostáváme k problému číslo 2. - jazýčky zvyklé na unifikované chutě...ne na chutě základních surovin ( třeba u ryb je to podle mne extrém - když vidím, že někdo sype na kvalitní rybu, třeba candáta, lososa, cokoli jiného než máslo, sůl, citron a ev. bylinky, česnek - tak je mi líto té rybky....)
No on i ten meruňkový kompot "doby chemické" chutná trochu jinak než kompot našich babiček - ale že holčina na mateřské si dá tu práci a dělá mrňousovi domácí kompoty a narve do nich naprosto zbytečně chemii - tak nad tím mi zůstává rozum stát
7. 7. 2019 09:00
Človek nemusí pracovať v nejakom priemysle, aby vedel, čo je zdravé a čo nie a prečo sa vyhýbať (podľa možnosti) chémii v potravinách. Je na každom, či si dá poradiť, alebo nie.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 5 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 6 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 7 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 15 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Právě bylo uvařeno:
Hrnkový koláč s rebarborou
lenkavincibrova@seznam.cz uvařila před 3 hodinami
Muffiny s lesním ovocem
Jan Nemec uvařila před 3 hodinami
Žampionoví rarášci
Jan Nemec uvařila před 3 hodinami
Salát z ředkviček
Rudischova uvařil před 5 hodinami
Tvarožník s drobenkou
prochajdam uvařila před 6 hodinami
Sýrové bulky
@lucivydrova uvařil před 7 hodinami
Hovězí Wellington
MartinRezac uvařil před 8 hodinami
Žampiónová omáčka
LuciePa uvařil před 8 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborovým tvarohem
Jarka72 uvařila před 9 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: cukerný roztok na meruňky jak konzervovat merunky cukerný nálev na meruňky cukerný roztok na zavařování meruněk cukerný nálev na kompot meruňky konzervant do kompotu ananas v cukerném roztoku kyselina sorbová kompoty pecky z meruněk recept meruňky na kompot meruňky kompot top recept domácí meruňkový kompot meruňky recept kompot meruňky kompot recept nálev na meruňky s kyselinou citronovou kompot meruňky se solí kompoty z meruňky kompot se solí zralost meruněk meruňkový kompot zdravě
Suroviny: meruňky, voda, cukr, kyselina citronová, zelenina
Kompot z meruněk
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zOV2
31 názorů