Žampiony zavařené na sladkokyselo
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 967 kJ / 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,30 g |
Tuky | 0,50 g |
Vláknina | 0,25 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 8,01 g |
Sůl | 20,00 g |
Sacharidy | 56,25 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
STARÝ RECEPT PRO ZAJÍMAVOST:
Žampióny v octě - recept firmy MUDr. Bareš a PhDr. Tyl (1905-1948) Jevíčko na Moravě:
Mladé, bílé, pěkné žampióny odkroj ze stopky a vkládej do studené vody, do níž jsi dala několik kapek citronové šťávy. V ní je nechej močit asi hodinu. Pak je vlož ještě do jiné čisté vody. Do kastrolu dej 1 díl vody, 2 díly octa a soli, do toho vhoď žampióny a nechej přejít několik varů. Odstavené dej sběračkou na síto, prolij studenou vodou a dávej do sklenic. Zvlášť uvař vinný ocet: do 3/4 l octa dej 1/4 l vody, trochu soli, málo kmínu, tymiánu, bobkový list, kousek citr. kůry. Až se vše povaří, přeceď a zchladlé nalévej do sklenic se žampióny. Tyto musí být zaplaveny. Sklenice ovaž papírem a dej na 5-6 minut do páry.
Doplňuji: V době tzv. první republiky a ještě krátce po 2. světové válce se vyráběl a prodával ocet 2%, později i 4% a pokud by někdo chtěl podle tohoto receptu zavařovat, množství se musí přepočítat na dnešní 8% ocet.
Nálev je podle J. Burdy z Jablonce - vítěze několika ročníků soutěže "Nejchutnější houby v kyselých nálevech"
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 9. 2019 15:54
Eja57 a maris: Použila jsem ze zvědavosti nálev od autora, ktěrý s ním vyhrál řadu soutěží. A byla jsem kupodivu moc spokojená. K tomu sterilování - píšu v receptu: "Někdo druhý den zavařování opakuje, já to nedělám a nikdy se mi houby nekazily." Nepíši tedy, že zavařování opakuji, jen upozorňuji na to, že se to někdy dělá a podle mně je to zbytečné. Asi jsi si recept dobře nepřečetla. A to, že autor nálevu upozorňuje na použití soli dosti zvláštním způsobem, za to nemůžu. Nedovolila jsem si jeho recept měnit. Ale ten, kdo čte celý recept, tak si přečte hned v první větě: Svaříme sladkokyselý nálev (5 minut) s kořením i se solí... A poslední tvůj dotaz, zda jsem použila uvedená sladidla, tak odpovím, že skoro určitě ano, ale je to už rok, tak si podrobnosti nepamatuji. Ale myslím, že jsem to tak dělala. Děkuji vám oběma za zvídavé komentáře, alespoň se mnohé vysvětlilo, pokud by někdo měl podobné dotazy. Jestli má kdokoliv ještě nějakou nejasnost, ráda odpovím, jak budu nejlíp umět. Eja57 a maris, díky a obě vás moc zdravím!
14. 9. 2019 15:27
To mě taky zarazilo - jak se řídíme slaností u hub ?
14. 9. 2019 15:15
Těch 7 tablet umělých sladidel a 50 g cukru na litr nálevu - to opravdu tak děláš
Sůl - u "hub se řídíme jejich slaností"
K tomu sterilování dva dny po sobě - u hub jsem nikdy neslyšela, že by to někdo dělal
Sůl - u "hub se řídíme jejich slaností"
K tomu sterilování dva dny po sobě - u hub jsem nikdy neslyšela, že by to někdo dělal
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 2 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 15 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Právě bylo uvařeno:
Bábovka Ing. Petr
Mauna uvařila před 3 hodinami
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
bartman5 uvařila před 4 hodinami
Bábovka s tvarohem
Denisa7 uvařila před 6 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
asset01@seznam.cz uvařila před 6 hodinami
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Lpetrzilkova uvařila před 7 hodinami
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Wanilor uvařila před 9 hodinami
Brokolicová polévka
Jindriskas uvařil před 9 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Fitulka uvařila před 10 hodinami
Nadýchaná banánová buchta
Ivcatkoo uvařila před 11 hodinami
Krkovička po farářsku
Paja72 uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Rýžový koláč s kuřetem si zamilujete: Chutná božsky a ze zbytků z lednice a spíže ho zvládne připravit i kuchařský amatér
Další recepty
Tématické fráze: zavařování žampionů nakládání žampionů zavarovat žampiony houby na sladkokyselo zavarovani hub na sladkokyselo recepty ze zavařených žampionů sladkokyselo nálev zavařování žampiony zavarovane houby v na sladkokyselo žampióny zavarovani recept naložené žampiony bez zavaření žampiony do sklenice žampiony ve sklenice jak nalozit žampiony do soli nakládání žampionů nálev nakládání podobné žampionu zavareny houbicky žampiony nálev nalev na žampiony vaclavky na sladkokyslo
Suroviny: žampióny, sůl, ocet, houby, voda, ocet, bobkový list, koření hřebíček, koření nové koření, pepř, semínka hořčičná, koriandr, spolarin, cukr, sůl
Žampiony zavařené na sladkokyselo
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/w34z
33 názorů