Svíčková omáčka se sladkokyselým nálevem

jitule Kuchařka:

Omáčky 30 názorů

512

Suroviny

500 g hovězího masa (dělám i z vepřového plecka a nebo co dům dá, třeba kuře, králík...)
kousek špeku nebo slaniny
1 cibule
1 mrkev
1 menší celer
1 petržel nebo pastiňák (když není, postačí mražená směs na svíčkovou)
smetana zakyslá
200 ml smetany ke šlehání
4 ks bobkový list
12 kuliček nového koření
10 kuliček celého černého pepře
6 kuliček jalovce (nemusí být)
tymián
sůl
cukr
ocet
citronka nebo citr. šťáva
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si přichystáme sladkokyselý nálev: smícháme 2 litry studené vody s 12 zarovnanými PL cukru, 5 ČL soli a 4 PL octa. Důkladně promícháme.

  2. Elektrický sporák si nastavíme na č. 6. V hrnci (papíňáku) na oleji osmahneme kořenovou zeleninu s kořením (bobkový list, pepř, jalovec, nové koření a tymián). Když je zelenina dostatečně osmahlá, přidáme k ní cibuli nakrájenou na půlměsíčky, asi minutku osmahneme a přidáme prošpikované maso.

  3. Maso osmahneme ze všech stran až začne zlátnout a zalijeme sladkokyselým nálevem (celé 2 litry). Necháme na č. 6 dokud nezačne papíňák syčet - potom stáhneme sporák na č. 3 a necháme hodinku vařit.

  4. Když je uvaříno, tak vyndáme masíčko, zeleninu scedíme a propasírujeme.

  5. Vrátíme zpět do hrnce a na č. 4 necháme vařit. Když to začne bublat, tak do hrnce vlijeme zakyslou smetanu, kterou jsme si předem rozmíchali v půllitru s trochou mléka a 2 naběračkami omáčky.

  6. Necháme přijít k varu a poté zahustíme jíškami Knorr. Dávám víc té tmavé, protože až tam nakonec přiliju smetanu, tak omáčka nebude tak světlá. Když je omáčka dostatečně hustá, tak do ní přilijeme smetanu a odstavíme ze sporáku.

  7. Do hotové omáčky hodíme na plátky pokrájené masíčko a je hotovo! Jen je-li potřeba, omáčku dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem.

Poznámka

http://jitulciny-recepty.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková omáčka se sladkokyselým nálevem

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    zizala: Nechat masíčko odležet,z čerstvého se vaří dlouho a rozpadá se při krájení.

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Pani Jitka super receptik moc moc moc chutil celej našej rodinke....;-);-):yes:
    Akurat som zmenila sol,nedala som 5čl soli ale len 2čl.....
    Nikdy som nevedela urobit sviečkovú,ale vdaka vášmu receptu budem robit častejšie.....
    Odporúčam dat mäsko karé mala som ho mäkke za 2,5hodinky....
    Ešte raz Dakujem pani Jitka...
    :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Kacka123 Kacka123

    Moc dobrá...co vynikající!Už jinou nedělám :yes:

    Odpovědět

  • sahara sahara(neregistrovaná)

    Svickovou omacku delam z ruznych druhu masa.Zrovna dnes varim z veprove plece.Nakonec pridavam neochucene pomazankove maslo a nema to chybu.To pouzivam do vsech smetanovych omacek a polevek.:yes:

    Odpovědět

  • jitule jitule(autorka receptu)

    janca26:To mě moc těší! :yes: Jsem ráda, že chutná!:-K

    Odpovědět

  • janca26 janca26

    uz robim len tuto..nalev je fantasticky, ale upravila som si pomer cukru a soli..sol len 2PL a cukor 6-8PL

    Odpovědět

  • jitule jitule(autorka receptu)

    marw: Ahoj, no ano, to maso má být přes noc v tom nálevu naložené, aby mělo šmrc. ;-)V každém případě nemusíš dát přesně soli kolik píšu, dej prostě podle oka tak, aby ti nálev chutnal.;-)

    Odpovědět

  • jitule jitule(autorka receptu)

    Martin: Martine, teprve dnes jsem si všimla, jak remcáte k popisu receptu. Pokud se vám to nelíbí, tak to nečtěte! Blondýna nejsem. Myslím, že je dost lidiček, kterým to pomůže a jen proto, že zřejmě vařit umíte nemusíte rejpat. Miluju tyhle týpky co se ani nezaregistrují a jen rejpají...:no:

    Odpovědět

  • bobogle bobogle

    tak to bylo jednoduchý a mě to nenapadlo:-D děkuji....

    Odpovědět

  • jitule jitule(autorka receptu)

    vybusna: Kamarád vařil v irsku a říkal, že když chtěl měkké maso, které nechtělo změknout, tak přidal 1 čajovou lžičku prášku do pečiva a bylo to. Já osobně jsem to nezkoušela...

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    bobogle PL znamená polévková lžíce a CL je čajová lžíce.;-)staí to takto:-?;-)

    Odpovědět

  • bobogle bobogle(neregistrovaný)

    Jsem trochu zmatená, mohl by mi někdo říct co znamenají ty zkraty PL a CL? Děkuji...

    Odpovědět

  • Olívie Olívie(neregistrovaný)

    ;-)Děkuji za prima receptík.
    Vše se povedlo hned napoprvé na jedničku.
    :-K

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    suzanne...vdaka..ale aj toto som vyskusala.....moja najlepsia priatelka, bola veduca v zavodnej kuchyni, takze na nu som sa obracala ako na prvu....ked som to rozoberala s manzelovou maminkou, tak sme prisli na to, ze ja som ten nalev neprevarila ...ale urobila a rovno do toho maso kydla...takze mozno to bolo v tom.

    Odpovědět

  • suzanna suzanna

    vybusna: babicka od meho pritele rika, ze kdyz se maso nechce ani po delsi dobe uvarit, tak se ma pridat trochu jedle sody. Sama jsem to nezkousela, ale pry to pomaha:-)

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: nálev na svíčkovou svickova recept recept svíčková recepty svíčková svíčková naložená svíčková na smetaně recept svíčková z divočáka naložená svíčková svíčková na smetaně naložená babiččiny recepty svíčková z králíka svíčková z divočáka recepty recept na svíčkovou omáčku svíčková z divočáka recept svíčková recepty recepty z divočáka svíčková svíčková v papiňáku recept na svíčkovou recepty-svíčková jak uvařit svíčkovou svíčková na smetaně z divočáka

Zapomněl/a jsem heslo