

Svíčková omáčka se sladkokyselým nálevem
Suroviny
- 500 g hovězího masa (dělám i z vepřového plecka a nebo co dům dá, třeba kuře, králík...)
- kousek špeku nebo slaniny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 menší celer
- 1 petržel nebo pastiňák (když není, postačí mražená směs na svíčkovou)
- smetana zakyslá
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 ks bobkový list
- 12 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého černého pepře
- 6 kuliček jalovce (nemusí být)
- tymián
- sůl
- cukr
- ocet
- citronka nebo citr. šťáva
Postup přípravy receptu
Nejdříve si přichystáme sladkokyselý nálev: smícháme 2 litry studené vody s 12 zarovnanými PL cukru, 5 ČL soli a 4 PL octa. Důkladně promícháme.
Elektrický sporák si nastavíme na č. 6. V hrnci (papíňáku) na oleji osmahneme kořenovou zeleninu s kořením (bobkový list, pepř, jalovec, nové koření a tymián). Když je zelenina dostatečně osmahlá, přidáme k ní cibuli nakrájenou na půlměsíčky, asi minutku osmahneme a přidáme prošpikované maso.
Maso osmahneme ze všech stran až začne zlátnout a zalijeme sladkokyselým nálevem (celé 2 litry). Necháme na č. 6 dokud nezačne papíňák syčet - potom stáhneme sporák na č. 3 a necháme hodinku vařit.
Když je uvaříno, tak vyndáme masíčko, zeleninu scedíme a propasírujeme.
Vrátíme zpět do hrnce a na č. 4 necháme vařit. Když to začne bublat, tak do hrnce vlijeme zakyslou smetanu, kterou jsme si předem rozmíchali v půllitru s trochou mléka a 2 naběračkami omáčky.
Necháme přijít k varu a poté zahustíme jíškami Knorr. Dávám víc té tmavé, protože až tam nakonec přiliju smetanu, tak omáčka nebude tak světlá. Když je omáčka dostatečně hustá, tak do ní přilijeme smetanu a odstavíme ze sporáku.
Do hotové omáčky hodíme na plátky pokrájené masíčko a je hotovo! Jen je-li potřeba, omáčku dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Svíčková omáčka se sladkokyselým nálevem
-
Martin: No tak ty máš fakt dost,chlapče..
-
zizala: Nechat masíčko odležet,z čerstvého se vaří dlouho a rozpadá se při krájení.
-
Pani Jitka super receptik moc moc moc chutil celej našej rodinke....
Akurat som zmenila sol,nedala som 5čl soli ale len 2čl.....
Nikdy som nevedela urobit sviečkovú,ale vdaka vášmu receptu budem robit častejšie.....
Odporúčam dat mäsko karé mala som ho mäkke za 2,5hodinky....
Ešte raz Dakujem pani Jitka...
-
Moc dobrá...co vynikající!Už jinou nedělám
-
Svickovou omacku delam z ruznych druhu masa.Zrovna dnes varim z veprove plece.Nakonec pridavam neochucene pomazankove maslo a nema to chybu.To pouzivam do vsech smetanovych omacek a polevek.
-
janca26:To mě moc těší!
Jsem ráda, že chutná!
-
uz robim len tuto..nalev je fantasticky, ale upravila som si pomer cukru a soli..sol len 2PL a cukor 6-8PL
-
marw: Ahoj, no ano, to maso má být přes noc v tom nálevu naložené, aby mělo šmrc.
V každém případě nemusíš dát přesně soli kolik píšu, dej prostě podle oka tak, aby ti nálev chutnal.
-
Martin: Martine, teprve dnes jsem si všimla, jak remcáte k popisu receptu. Pokud se vám to nelíbí, tak to nečtěte! Blondýna nejsem. Myslím, že je dost lidiček, kterým to pomůže a jen proto, že zřejmě vařit umíte nemusíte rejpat. Miluju tyhle týpky co se ani nezaregistrují a jen rejpají...
-
tak to bylo jednoduchý a mě to nenapadlo
děkuji....
-
vybusna: Kamarád vařil v irsku a říkal, že když chtěl měkké maso, které nechtělo změknout, tak přidal 1 čajovou lžičku prášku do pečiva a bylo to. Já osobně jsem to nezkoušela...
-
bobogle PL znamená polévková lžíce a CL je čajová lžíce.
staí to takto
-
Jsem trochu zmatená, mohl by mi někdo říct co znamenají ty zkraty PL a CL? Děkuji...
-
Děkuji za prima receptík.
Vše se povedlo hned napoprvé na jedničku.
-
suzanne...vdaka..ale aj toto som vyskusala.....moja najlepsia priatelka, bola veduca v zavodnej kuchyni, takze na nu som sa obracala ako na prvu....ked som to rozoberala s manzelovou maminkou, tak sme prisli na to, ze ja som ten nalev neprevarila ...ale urobila a rovno do toho maso kydla...takze mozno to bolo v tom.