Valašská kyselice
Kysané zelí je oblíbenou potravinou a zelných receptů je opravdu mnoho. Pravá a tradiční valašská kyselica je ale jenom jedna. Připravte si tuto polévku podle originálního a ověřeného receptu a získáte smetanovou pochoutku s jemně nakyslou chutí.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 1 306 kJ / 312 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,15 g |
Tuky | 2,29 g |
Vláknina | 15,33 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 2,81 g |
Sůl | 7,00 g |
Sacharidy | 54,08 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
14. 12. 2023 09:11
No nevím, jestli je úplně vhodné vařit brambory spolu s kysaným zelím. To bych taky mohl vařit polívku i týden a s bramborem bych rozbil okno. Dávám brambory vařit zvlášť.
2. 5. 2022 18:12
Foto nemám,, ale dneska bylo uvareno a je vynikající přidávám bodík
6. 11. 2021 15:00
nansy: Každý rok si v Luhačovicích dávám celý týden valašskou kyselici. Vždy je tam klobása a hřiby, nikdy jsem v ní nepotkala máslo ani vajíčko. Je to moje nejoblíbenější polévka, dávám si ji všude, kde ji mají a máslo ani vajíčko nebyly nikdy nikde.
18. 9. 2021 15:13
Také jsem uvařila brambory zvlášť a zelí ještě pokrájela,přidala trošku třtinového cukru. Luxusní polévka. Díky
11. 4. 2020 12:18
Dobrá polévka. Jen brambory jsem pro sichr uvařila zvlášť.
Děkuji za recept
Děkuji za recept
10. 3. 2019 14:26
vosje: Valasska kyselice je urcite bez kvasku, ale pak existuje polevka zvana "Kyselo" a ta je s pridanim chleboveho kvasku - treba Podkrkonosske kyselo atd.
10. 3. 2019 11:41
Jídlo je to dobré, ale valašská kyselica to není, do té se dává chlebový kvásek. Hledala jsem ji, protože mi táta už nestihl před smrtí předat recept, ale jsem zklamaná, protože to má s tím společný jen název.
30. 12. 2018 13:54
výborná,jen jsem místo klobásy dala uzené a trochu sušených hříbků. Polévka nemá chybu
8. 1. 2018 19:16
Aspen: vodu tam dejte kousek nad zelí!!! Zásmažka se nedává do kyselice. Proto ta mouka roškvrdlaná ve vodě (ve vodě z té vařené kyselice!)
POZOR brambory vařte zvlášť, jelikož můžou ztvrdnout z kyselé vody od zelí
POZOR brambory vařte zvlášť, jelikož můžou ztvrdnout z kyselé vody od zelí
4. 11. 2017 13:09
Jsem asi debil????????v jak velkém hrnci vaříte? Mám ji úplně vodovou ????pokazim to zasmažkou??
16. 7. 2017 12:11
polévka je velmi dobrá,jen místo kysaného zelí sem použila sterilované....syn mi to kyselé nechce jíst a super,povedlo se
27. 6. 2016 17:24
leah: Přesně tak.Na Valašsku se nedává žádá klobása,ale hřiby a nakonec rozkvedlané vejce a nahoru kousek másla.
25. 2. 2015 19:09
Dnes jsem vařila tuto polévku,je výborná.Jen jsem vařila zelí s kořením v jednom hrnci a restovanou cibulku brambory a uzené žebírko v druhém hrnci,pak jsem zelí přendala i s vývarem do hrnce s žebírkem a zahustila a dochutila dle návodu.
9. 9. 2014 11:29
Je výborná,taky ji dělavam
4. 9. 2014 13:49
Baby netreba davat cukr staci kdyz poradne oplachnete kysele zeli :)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 4 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 14 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 16 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Sachr dort z jablek
marie.ledlova@email.cz uvařil před 8 minutami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 15 minutami
Polévka z kuřecích hřbetů
Gregusa uvařila před 1 hodinou
Těsto na pizzu
sarahaj uvařil před 3 hodinami
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 5 hodinami
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 6 hodinami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 6 hodinami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 7 hodinami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 7 hodinami
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařte si valašský domikát: Snadnou polévku, jíž dodává pikantní chuť ovčí sýr brynza
Jak uvařit pravou kyselici? Hustá polévka plná zelí, brambor a voňavé klobásky v tomto zimním počasí zasytí a zahřeje
Kysané zelí je skvělý zdroj vitaminu C po celou zimu. Poradíme, jak ho vyrobit doma
Další recepty
Tématické fráze: kyselice polévky recepty kyselice kyselice recept recept na valašskou kyselicu kyselica s klobásou kyselice s klobásou kyselica kyselice recepty polévka kyselica s klobásou - recept recept na kyselicu polevka kyselice recept na valašskou kyselici recept kyselice polévka kyselica domácí kyselice valaska kyselice recept na kyselici kyselica recept valašská zelňačka valašská zelňačka
Suroviny: zelí kysané, brambory, klobása, smetana ke šlehání, mouka hladká, sůl, pepř mletý, majoránka, kmín celý, koření nové koření, bobkový list
Valašská kyselice
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MQAQ
36 názorů