Linecké citronové - křehké
Vánoce jsou za dveřmi a málokterý štědrovečerní stůl se obejde bez cukroví. Křehké linecké cukroví patří mezi vánoční oblíbence již celá desetiletí. Vyzkoušejte tento recept, provoní domov máslem a citronem.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
dle velikosti
Nutriční hodnoty
Energie | 19 856 kJ / 4 746 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 43,82 g |
Tuky | 248,25 g |
Vláknina | 9,00 g |
Cholesterol | 1,14 g |
Sodík | 170 mg |
Sůl | 1,03 g |
Sacharidy | 579,53 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept na těsto jsem dostala před lety od maminky mého kamaráda, těsto je mnohokrát vyzkoušené a cukroví všem chutná. Díky přídavku Solamylu a citronové šťávy je těsto méně obvyklé, ale stojí za vyzkoušení. Vykrajujeme z něj jednoduché tvary a dodržujeme minimální sílu těsta, aby se jemné a křehké cukroví zbytečně nelámalo. Cukroví je po upečení hodně křehké a při mazání se láme. Těsto se nehodí do formiček, je určené na vykrajované cukroví. Těsto lze připravit i dopředu, pak zabalit do mikrotenového sáčku, uložit do chladničky a péct z něj cukroví až třeba za jeden až dva dny.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 11. 2019 08:44
26. 11. 2019 23:53
26. 11. 2019 23:40
Nám lemon curd v lineckém chutná, samozřejmě i marmeláda nebo jen tak.
26. 11. 2019 15:07
26. 11. 2019 14:08
Reaguji pouze na první větu posledního komentáře:
No a co byste tak ráda cítila, he?
26. 11. 2019 13:41
Velice vyvážená citronová chuť a nedejte se odradit cenou , že za to nemůže být kvalitní poleva - může! Přijemné konstatování. Výrobce je ze Slovenska www.lianasro.sk. Použila jsem do krému ,do tvarohového koláče a jako bílou polevu vymíchala s bílkem na perníčky - nádherně drží, dá se skladovat už zamíchaná v lednici, naředit rumem....... a ta chuť... Žádná chemie není cítit, prostě citron !
Bude to určitě dobré s citronovou náplní ! V těste je citron. Někde jsem teď četla, že žloutky je potřeba vymíchat s citronovou šťávou a až pak přidat k mouce, prý budou křehčí.
25. 11. 2019 23:39
25. 11. 2019 22:30
4. 11. 2019 19:56
21. 12. 2018 23:45
21. 12. 2018 14:34
20. 12. 2018 20:46
20. 12. 2018 19:10
Paralelně dávku se škrobem a druhou pouze s moukou.
V rcp stojí psáno: "... rozválíme na placku, ne méně než 3 mm silnou ! - cukroví je pak hodně křehké a při mazání se láme..." Když jsem viděl, že kolečka při pečení vyběhla jak malé koblihy, tak další plechy jsem už dělal z těsta vyvalovaného na 2mm a vše bylo OK (posléze jsem slepoval tlusté s tenkými a nižádné se nezlomilo)
Ano, hned po upečení jsou kolečka ze škrobu křehčí
Ano, 24 hod. po pomarmeládování jsou kolečka ze škrobu křehčí (ale jeden z degustátorů to už nerozeznal)
Ano, 48 hod. po pomarmeládování jsou kolečka ze škrobu křehčí ale rozdíl je nepatrný.
A dnes, tedy 144 hod. před předpokládanou konzumací pro mou osobu, která se bezhlavě vrhá k sousedovi přes plot pro pírko z přepeřující slééépky, z toho plyne: No a proč bych měl místo mouky 10,-/kg dělat cosi ze škrobu 200,-/kg (gustin), když ve finále to stejně nikdo nepozná, he?
13. 12. 2018 17:22
10. 12. 2018 23:47
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 10 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 11 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 13 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 14 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 17 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Uzená krkovice se staročeským zelím
Pavelvan uvařila před 7 hodinami
Plátky panenky na másle
bohdana uvařila před 7 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
Fitulka uvařila před 7 hodinami
Pstruh pečený v troubě
Fitulka uvařila před 7 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Fitulka uvařila před 7 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
maresdag uvařila před 8 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
Javor uvařila před 9 hodinami
Pečené vepřové koleno
Jirik S uvařil před 10 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
panilek uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vykrajované ořechové měsíčky: Mleté ořechy a rumová poleva jim dají chuť i vůni, a připravují se úplně jinak, než jste zvyklí
Jak správně připravit křehké těsto a na co jej použít?
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Další recepty
Tématické fráze: nejlepší křehké linecké cukroví křehké linecké těsto křehke linecke cukrovi krém na linecké cukroví citronový krém do cukroví citrónové linecké cukroví křehké linecké těsto recept citronový krém na cukroví linecké cukroví citronové citronové linecké těsto krém do lineckého cukroví linecké citronové vykrajované linecké citronové cukroví citrónové cukroví vynikající linecké cukroví krém do lineckého krémy na linecké. cukroví linecké těsto citronove linecké cukroví se solamylem linecké těsto se solamylem
Suroviny: mouka hladká, máslo, cukr moučkový, solamyl, žloutek, prášek do pečiva, šťáva citronová, marmeláda
Linecké citronové - křehké
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p8nV
193 názorů