Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Při dlouhých cestách v rozehřátém autě je problém uchovat potraviny bez rizika žaludečních potíží. Existuje však několik způsobů, jak zachovat čerstvost i v nepříznivých podmínkách. Ten nejlevnější jsme otestovali v opravdu vysokých teplotách a zdokumentovali průběh.

Čtyři způsoby, jak převážet jídlo na dovolené

Máte-li k dispozici autoledničku s napájením a kvalitní izolací, nemusíte mít o čerstvost potravin obavy. Toto řešení však může být poměrně nákladné a zabírat zbytečně velký prostor. Hodí se spíše na několikadenní cestování autem bez možnosti doplnění zásob čerstvého jídla.

Přenosné ledničky s nutností vložení ledových bloků jsou také dobrým řešením na cesty, ale stejně jako autoledničky jsou náročnější na prostor i při převážení menšího množství potravin.

Na trhu najdete také velké množství termoobalů určených na jídlo i pití v různých velikostech a kvalitě. U těchto produktů je vhodné nejdříve nastudovat zkušenosti uživatelů, abyste nebyli překvapeni, že se potraviny začnou kazit už ve velmi krátké době.

Nejlevnějším a poměrně variabilním způsobem, jak uchovat potraviny po několik hodin v bezpečné kvalitě, je použití obyčejné termotašky ze supermarketu a lahví s vodou, které se nechají před cestou několik hodin v mrazáku. Tento způsob jsme otestovali a výsledek dopadl poměrně dobře.

Improvizovaná „lednička“ z termotašky a ledu

Na náš pokus jsme použili tašku z Lidlu na 35 Kč určenou pro převoz chlazených či mražených potravin, dále 2 plastové lahve s vodou, plastovou uzavíratelnou krabičku na potraviny a domácí teploměr pro sledování teploty uvnitř krabičky.

Tašku i krabičku jsme před použitím nechali vychladit v lednici, lahve s vodou odpočívaly přes noc v mrazáku. Záměrně jsme použili jen 2 lahve a žádné jiné vychytávky pro lepší výsledek, o kterých se můžete dočíst níže. Na dokumentaci celého pokusu se můžete podívat v galerii pod článkem.

Obloženou bagetu s máslem, šunkou a salátem jsme společně s teploměrem vložili do krabičky, kterou jsme do termotašky umístili na 2 lahve s ledem. Termotašku jsme uložili do prostředka kufru auta mezi další věci a zakryli dekou. Auto stálo celou dobu pokusu na přímém slunci za horkého dne, takže jsme se tím postarali o nejhorší podmínky, jaké mohou při převážení potravin nastat. Jak to dopadlo?

8:00: venkovní teplota 26 °C

Při vložení obložené bagety do krabičky byla počáteční teplota 26 °C, která ovšem během chvíle razantně klesla až na 3 °C. Nemalý vliv na to jistě mělo i počáteční vychlazení krabičky i termotašky.

10:00: venkovní teplota 29 °C

Po 2 hodinách pobytu v kufru auta na přímém slunci se teplota uvnitř krabičky držela na 4 °C, což je ideální teplota pro to, aby se v potravinách nezačaly množit bakterie. 

12:00: venkovní teplota 32 °C

I po 4 hodinách se dalo teplotu považovat za vhodnou pro konzumaci jídla. 5 °C bylo u bagety v krabičce při venkovní teplotě 32 °C, což považujeme za skvělý výsledek, protože obvykle bývá v tak horkých dnech teplota uvnitř v autě ještě vyšší.

14:00: venkovní teplota 33 °C

Po 6 hodinách už teplota uvnitř jídelního boxu stoupla na 8 °C a to i přesto, že se led teprve začal rozmrazovat. Doporučovali bychom tedy v této chvíli jídlo k okamžité konzumaci, a to pouze takové, které nepodléhá rychlé zkáze. Nevhodné je v těchto podmínkách uchovávat při teplotě nad 4 °C například pokrmy s majonézou, nedostatečně tepelně upravené maso a vejce nebo některé druhy ovoce.

16:00: venkovní teplota 29 °C

Po 8 hodinách už teplota dosahovala 12 °C a určitě bychom nedoporučili takové jídlo konzumovat. Pokud samozřejmě nejde o odolnější potraviny. 

Závěr pokusu

Pokrmy uchovávané v improvizované ledničce, která nás vyšla i s kupovanou balenou vodou a krabičkou na 75 Kč, jsou vhodné ke konzumaci po dobu přibližně 6 hodin, ale tuto dobu lze ještě prodloužit dalšími vychytávkami:

  • Potraviny zabalené do alobalu a uložené do vychlazené krabičky vydrží déle čerstvé.

  • Taška z Lidlu nemá vnitřní izolační vrstvu a slouží pouze pro kratší převoz chlazených či mražených potravin. Není tedy na delší cesty nejlepší volbou. Při výběru je tedy dobré zkontrolovat vnitřek, zda je opatřen hliníkovou vrstvou.

  • Kdybychom použili 2 lahve s ledem pod krabičku a 2 nad ni, doba vhodných podmínek by se prodloužila.

  • Pokud máte k dispozici plastovou krabičku větší velikosti, naplňte ji kostkami ledu, doprostřed umístěte menší krabičku s potravinami a vložte do termotašky s dalším ledem v lahvích.

  • Při převozu v klimatizovaném vozidle je vhodnějším místem vnitřek auta, kde je podstatně nižší teplota než v kufru.

  • Některé potraviny lze před cestou uložit do mrazáku a prodloužit tak dobu o postupné rozmrazení.

Výsledky pokusu jsou pouze orientační

Na teplotu v kufru auta má vliv hned několik faktorů, jako je barva auta, klimatizace, pohyb vozidla a parkování na slunci či ve stínu nebo tepelně izolační vlastnosti věcí uložených v blízkosti termotašky. Také množství potravin hraje při teplotě uvnitř jídelního boxu svou roli. Výsledky našeho pokusu jsou tedy čistě orientační a nelze se na ně spoléhat za každých podmínek. Určitou představu o trvanlivosti převážených potravin si podle něj však udělat můžete.

Fotogalerie - Jak uchovat jídlo na cestách

Ukázat 7 fotografií

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více