Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jednohubky
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Čekáte hosty, nebo připravujete posezení pro blízké? Připravte jednohubky. Vezměte to trochu v netradičním duchu a překvapte je zajímavými variantami. Inspirujte se našimi tipy na pohoštění nejen na Silvestra.

Jednohubky jako výborné pohoštění

Jednohubky nikdy nezklamou. Můžete připravit ty klasické, ale co takhle změnit pár ingrediencí a udělat z nich originální kousky. Poradíme, po čem sáhnout a jak vytvořit pestré, vizuálně přitažlivé a chuťově výborné jednohubky.

Osvěžující jednohubky s okurkou

Na spodní část jednohubek nemusíte vždy dávat nějakou variantu rohlíků. Právě salátová okurka nakrájená na kolečka je skvělou osvěžující obměnou. A jak si takovou jednohubku poskládat? Co budete potřebovat? Připravte si: 120 g lučiny, 1 lžíci mléka, 3 lžíce pažitky, 1 lžíci petrželky, sůl, 1 velkou okurku, 100 g šunky, 1 balení plátkového čedaru a 1 červenou papriku.

Jak na to? Lučinu vysypte do misky, přidejte lžíci mléka. Nasekejte bylinky a přidejte je k tvarohovému sýru. Osolte dle chuti. Šunku nakrájejte na čtverečky velké jako průměr okurky. To samé proveďte s plátkem čedaru. Okurky nakrájejte na silnější kolečka, a můžete vrstvit. Na kolečko vždy natřete bylinkovou lučinu, navrch dejte šunku, plátkový sýr, červenou papriku. Vše propíchněte párátky. 

Náš tip: Na jednoduchou jednohubku s okurkou můžete využít uvedenou směs lučiny, posypat ji nastrouhanou mrkví a zapíchnout do ní list celeru nebo petrželky. 

Jednohubky s lososem

Losos je výbornou a velmi oblíbenou ingrediencí na jednohubce. Co si připravit? 5 plátků celozrnného chleba, 150 g smetanového sýra, 1 lžíci nasekané petrželky, 100 g uzeného lososa, několik snítek kopru a sůl.

Jak na to? Z chleba odřízněte kůrku, a vykrojte kulatým vykrajovátkem kolečka jako na linecké. Do misky vložte sýr, osolte ho, přidejte petrželku a vidličkou prošlehejte. Osolený sýr pak dejte na kolečka chlebu. Uzeného lososa nakrájejte na kostičky a vždy jednu dejte na chléb. Ozdobte koprem. Vše spojte párátky. Náš tip. Místo celozrnného chleba můžete opět použít kolečko okurky.

Hermelínové jednohubky

Lahodné jednohubky získáte i z hermelínu. Nejenže budou velmi chutné, ale také budou skvostně vypadat. Snadno si je připravíte z hermelínu, mletých vlašských ořechů, másla, brusinkové (nebo rybízové) zavařeniny a hroznů vína. 

Náš tip: Na variantu hermelínové jednohubky potřebujete kolečka nakládané okurky, ořech a lístek rukoly na ozdobu. Při skládání rozřízněte hermelín horkým nožem vodorovně tak, že vzniknou tři tenčí kolečka. Ta pak nakrájejte na osminy. Vemte si kousek, na něj dejte nakládanou okurku, znovu hermelín, pak kolečko kysané okurky a navrch položte vlašský ořech.

Jednohubky Caprese

Salát Caprese si můžete připravit i jako šťavnatou jednohubku. Přichystejte si: cherry rajčátka, mozzarellu (ideálně baby mozzarellu), hrst pažitky, čerstvou meduňku, olivový olej, mletý pepř a sůl.

Jak na to: Nechte okapat mozzarellu, rajčata omyjte a rozpulte. Připravte si mističku, do ní nalijte olej a přidejte rajčátka a nasekanou pažitku. Vemte si párátka a napichujte rajče, mozzarellu, list meduňky a znovu rajče. Hotové jednohubky opepřete a posolte.

Jednohubky s masovými kuličkami a nivou

Pokud máte rádi mleté maso, tohle bude něco pro vás. Na sváteční hodování se tyto jednohubky určitě hodí. Potřebujete na ně sice toustový chléb, ten ale poslouží jako základ do kuliček, spolu s mletým masem, nivou a dalšími ingrediencemi. Na hotové kuličky pak přijde okurka, polovina rajčátka a vše krásně může dozdobit snítka petrželky. 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více