Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Je libo šunkovou rolku, plněná vejce nebo jednohubky s mandarinkou?
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Na moderní manýry vás v kuchyni neužije - anebo si jen chcete zavzpomínat na doby dávno minulé? Přeneste se s námi o desítky let zpět a připravte sobě nebo svým hostům ty nejlepší předkrmy, které se běžně podávaly před sametovou revolucí.

Příprava na hlavní chod

Předkrmem se podle Nové domácí kuchařky z roku 1981 rozumí „malé množství chutného pokrmu, který podáváme před polévkou, po polévce nebo i místo polévky – vždy před hlavním chodem“.  Předkrmy se dělí na studené a teplé, přičemž právě studené se podávají vždy před polévkou a teplé až po ní. Velikost předkrmu by měla být malá, právě tak, aby jen navnadila chuť. Tato pravidla víceméně platí stále, jen výběr surovin je dnes značně jiný, než byl za „socíku“. Tehdy nebyly běžně dostupné francouzské sýry, španělské uzeniny nebo speciální koření. I tak ale hospodyňky dokázaly vytvořit chuťově pestrá a i vzhledově zajímavá jídla. Není důvod, proč se k této gastronomii jednou za čas nevrátit. Připomeňte si proto dnes s námi největší československé předkrmové hity.

Plněná vejce

Klasika, na kterou nelze zapomenout. Vařená vajíčka se podélně rozkrojila napůl, žloutek se vydlabal, smíchal s hořčicí a máslem a dochutil solí a pepřem. Vzniklý krém se dával zpět do vajíčka, buď pomocí lžičky, nebo cukrářského sáčku. Takto naplněné vejce se ještě ozdobilo petrželkou a levný a chutný předkrm byl na stole. Do žloutkové směsi se přidávaly i sardelky, někdy trocha nasekané šunky nebo kečup. Naplněná vajíčka se ve slavnostnější verzi zdobila falešným černým kaviárem. Jinou variantou byla i vařená vejce plněná tvarůžky. Zkusíte je?

Jednohubky z rohlíků

Asi nejlevnější předkrm na světě. Na kolečka nakrájené rohlíky stačilo potřít máslem nebo margarínem a ozdobit salámem, sýrem, šunkou a zeleninou, případně různými druhy pomazánek. Jednohubky byly vděčné na přípravu. Nakrájené rohlíky byly rychle hotové a pomáhat v kuchyni mohly i děti. Hotové jednohubky se podávaly s párátky, aby je šlo snáze „nabrat“. Ve slavnostnější verzi se jednohubky dělaly třeba s pomazánkou z nivy a zdobené mandarinkovým kompotem nebo s česnekovou pomazánkou a polovinou kuličky hroznového vína.

Chlebíčky

Český unikát. Malé jídlo tak akorát „na tři kousnutí“ vzniklo zhruba před 100 lety. Základem chlebíčků byla nejčastěji světlá veka, na niž se vrstvily různé saláty a pomazánky a chlebíček se pak ještě zdobil šunkou, okurkou, vařeným vajíčkem, kapií a petrželkou. Chlebíčky bývaly neodmyslitelnou součástí mnoha oslav a oblíbili si je i Vlasta Burian či prezident Masaryk. Je třeba dodat, že klasický chlebíček s bramborovým salátem nebo třeba chlebíček vajíčkový či hermelínový se těší oblibě i dnes.

Obložené mísy

Vzpomínáte na obrovské talíře, na kterých byly naaranžovány uzeniny do kornoutků, plátkové sýry do ruliček a zelenina ve tvaru hvězdiček nebo vějířků? Obložené mísy byly další oblíbenou variací předkrmů a jejich výhoda spočívala v tom, že si každý nabral, co chtěl. Proto i dnes patří mezi stálice mnoha oslav, i když už se zdobí trochu moderněji.

Šunková rolka

Tenhle skvost si necháváme na závěr. Šunková rolka se dříve běžně podávala jako slavnostní předkrm na mnoha svatbách nebo různých oslavách. Plátky šunky se naplnily šlehačkou ochucenou křenem a podávaly se s banketkou, malým pečivem tak akorát k předkrmu. Tak zavzpomínejte s námi a připravte hostům nostalgický návrat do minulosti.