Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborný toustový chléb můžeme upéct sami doma a není to nijak složité ani pracné
Zdroj: Toprecepty.cz

Toustový chléb je snadné upéct vlastními silami. Pohlídáme si tím kvalitu ingrediencí i zpracování. Doma upečený chléb neobsahuje chemii, která by těsto obarvila nebo prodloužila trvanlivost.

S toustovým chlebem si poradí každý kuchař. Majitelé přístrojů s hnětacími háky (robot nebo pekárna) mají práci jednodušší. Vypracování těsta svěří přístroji. Nejrůznější dobroty jako tousty, sendviče, slané dorty, krutonky, nádivky nebo knedlíky už budou hračkou.

Jak se peče toustový chléb

Chléb uhněteme i ručně. Postup pro začátečníky ukazuje naše video pod článkem.

  1. 10 g čerstvého droždí a lžičku cukru nebo medu rozmícháme ve vlažné směsi 200 ml mléka a 100 ml vody. Med obsahuje enzymy, které rychleji nastartují proces uvolnění lepku z mouky a kynutí.
  2. Pak přidáme 1 malé vejce, 25 g oleje nebo změklého másla, 500 g hladké mouky a 2 rovné lžičky soli.  Pokud máme jen droždí sušené, promícháme 1 lžičku tohoto droždí s moukou a přidáme k ostatnímu.
  3. Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu zakryté kynout.
  4. Z vykynutého těsta zformujeme šišku, vložíme do tukem vymazané nebo papírem na pečení vyložené hranaté chlebíčkové formy, necháme dokynout a pak potřeme povrch vodou. Je to proto, aby kůrka zůstala měkká.
  5. Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C asi 30–35 minut.
  6. Propečenost zjistíme špejlí. Upečený chléb ihned vyklopíme na mřížku a necháme vydýchat a zchladnout.
  7. Krájíme druhý den pilkovým nožem.

Ať se dílo podaří!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky