Výborný toustový chléb můžeme upéct sami doma a není to nijak složité ani pracné
Toustový chléb je snadné upéct vlastními silami. Pohlídáme si tím kvalitu ingrediencí i zpracování. Doma upečený chléb neobsahuje chemii, která by těsto obarvila nebo prodloužila trvanlivost.
S toustovým chlebem si poradí každý kuchař. Majitelé přístrojů s hnětacími háky (robot nebo pekárna) mají práci jednodušší. Vypracování těsta svěří přístroji. Nejrůznější dobroty jako tousty, sendviče, slané dorty, krutonky, nádivky nebo knedlíky už budou hračkou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se peče toustový chléb
Chléb uhněteme i ručně. Postup pro začátečníky ukazuje naše video pod článkem.
- 10 g čerstvého droždí a lžičku cukru nebo medu rozmícháme ve vlažné směsi 200 ml mléka a 100 ml vody. Med obsahuje enzymy, které rychleji nastartují proces uvolnění lepku z mouky a kynutí.
- Pak přidáme 1 malé vejce, 25 g oleje nebo změklého másla, 500 g hladké mouky a 2 rovné lžičky soli. Pokud máme jen droždí sušené, promícháme 1 lžičku tohoto droždí s moukou a přidáme k ostatnímu.
- Vypracujeme těsto a necháme asi hodinu zakryté kynout.
- Z vykynutého těsta zformujeme šišku, vložíme do tukem vymazané nebo papírem na pečení vyložené hranaté chlebíčkové formy, necháme dokynout a pak potřeme povrch vodou. Je to proto, aby kůrka zůstala měkká.
- Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C asi 30–35 minut.
- Propečenost zjistíme špejlí. Upečený chléb ihned vyklopíme na mřížku a necháme vydýchat a zchladnout.
- Krájíme druhý den pilkovým nožem.
Ať se dílo podaří!
Komentáře