Kakaový olejový korpus na dort

isindy Kuchařka:

forma 25cm Pro začátečníky 331 názorů

hotový korpus - necháme chladnout
Recept si zatím oblíbilo 121 kuchařů
5121

Suroviny

5 vajec
150 g cukru krystal
120 g hladké mouky
30 g kakaa
5 lžic oleje
špetka soli
Recept si zatím oblíbilo 121 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na začátek si připravíme formu, ať se pak nezdržujeme a těsto nečeká: Formu otevřeme, na dno položíme pečicí papír, dno i s papírem uzavřeme kruhem (papír kouká z kruhu ven). Tukem či olejem ve spreji pomastíme lehce boky i dno (dnešní teflonové formy není třeba už vysypávat).

  2. Zároveň si v troubě rošt nastavíme tak, aby horní část formy byla přibližně uprostřed prostoru (takže u většiny bude rošt na 2.kolejnici, cca 10 cm od dna trouby).

  3. Zapneme troubu na 150°C ohřev zdola i shora (horkovzduch na korpus nepoužívám), u plynu na střední teplotu. Necháme předehřát.

  4. Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky si dáme do malé misky bokem. Do bílků přidáme špetku soli (co se vejde mezi 2 prsty) a na nejvyšší stupeň šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech (cca na 3 x) přisypáváme cukr a stále šleháme.

  5. Sníh s cukrem musíme šlehat dostatečně dlouho, celkem tak 5 min. Po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit špičky a držet tvar. Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a bude to ošklivá hutná placka.

  6. Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, šlehač již na mírných otáčkách. Vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíci oleje, prošlehat...a takto vše 5 x.

  7. Mouku a kakao si odvážíme a přes síto prosejeme na žloutkovo-sněhovou směs. Tím proséváním zabráníme hrudkám a mouka se provzdušní. Vařečkou opatrně promícháváme, spíše jen překlápíme pořád dokola, dokud se vše nespojí.

  8. Těsto přendáme do formy, stěrkou urovnáme více do krajů, prostředek je mírně propadlý...ono se to pak pečením srovná a nedělá se navrchu boule.

  9. Formu dáme do trouby - nemlaťte s ní, opatrně jako s mimčem, jinak se může stát, že se těsto zdrcne a propadne a pečeme 40 minut. Pokud korpus začne nahoře příliš hnědnout, položte na něj kus pečicího papíru, některé trouby jsou nevyzpytatelné a musíte to své vychytat.

  10. Po 40 minutách vyndáme korpus opatrně na mřížku a špejlí zkusíme, jestli se na ni těsto uprostřed korpusu již nelepí. Pokud není špejle po vytažení suchá, dejte ještě na chvíli dopéct, ale stát by se to nemělo.

  11. Hotový korpus necháme na mřížkách sporáku asi 5 minut odpočinout, pak nožem projedeme boky a uvolníme případné připečení těsta a kruh sundáme. Korpus necháme na spodku formy vychladnout, poté otočíme vzhůru nohama, sloupneme pečicí papír a máme korpus připravený k dalšímu zpracování.

Poznámka

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

pozn. po upečení cca 200ks těchto korpusů: časem jsem si postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naleji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu

----------------------------------------------------

pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva

----------------------------------------------------

po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30g cukru, 1 lžíce oleje, 30g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa)

20cm = 3 vejce

25cm = 5 vajec

28cm = 7 vajec

30cm = 10 vajec

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 553 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kakaový olejový korpus na dort

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Už ho mám vyzkoušený z podzimu, dala jsem půl na půl kakao a nastrouhanou čokoládu a byl výtečný! Teď mám na jednom korpusu jen čokoládu a na druhém zase půl na půl a je to fakt mňam! Díky za recept!!!:-K

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    tyna: existují i odměrky, které váhu aspon částečně nahradí... např https://www.eva.cz/zbozi/DOP13138/odmerka-1l-s-cer...

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Mirka: omlouvám se za prodlení - casino doporučuje korpus, který neobsahuje kokos, jen se forma kokosem vysype... zkuste kombinaci: dala bych 30-40g kokosu, doplnila do 150g moukou a formu kokosem vysypala... nebude to Bounty, kokosovou příchuť korpusu by to ale mělo dát

    Odpovědět

  • tyna tyna(neregistrovaná)

    Vas recept na korpus se mi moc libi a chtela bych vyzkouset.. :) jen bohuzel nemam kuchynskou vahu :( skoda.. Tak snad nekdy :)

    Odpovědět

  • casino casino

    Mirka:
    No a proč nezkusíte něco jiného:-) třeba toto: https://www.toprecepty.cz/recept/19045-kokosovy-ko...

    Odpovědět

  • Mirka Mirka(neregistrovaná)

    Dobrý den, chtěla bych kakao nahradit kokosem. Lze to a bude stačit jen těch 30g? Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • turbajzlik turbajzlik

    Výborný korpus, lehoučký, potřela jsem jej rybízovou marmeládou a naplnila pařížskou šlehačkou, paráda! :yes:

    Odpovědět

  • danaziv danaziv

    Díky za tento recept. Dělala jsem již 3x a pokaždé se povedl a dorty moc chutnaly. :-):yes:

    Odpovědět

  • slunicko25 slunicko25

    Recept je super, zítra vyzkouším. Ještě bych potřebovala nějaký dobrý recept na krém.

    Odpovědět

  • Petrag Petrag

    Moc díky za radu, vyzkouším ;) Ten kakaový korpus byl skvělý (ne světlý :) byla jsem z něj nadšená!

    Odpovědět

  • casino casino

    isindy:
    S tou barvou kakaa je to vachrlaté:-)
    To možná platilo kdysi, ještě tak před 50ti lety:-):-)
    Používám Van Houten... a jen tak z hecu jsem koupil cosi, co se v názvu honosilo slůvkem "holandský" a bylo to za "hubičku" a netvrdím, že to nestálo za nic. Ale ta barva, tak ta tedy byla! Za takovou by se nemuselo stydět ani to kakaové bejby z kdysi známé, profláknuté odrhovačky:-):-):-)
    No, jen příroda a čert ví, z čeho to soudruzi dělají:-):-):-):-)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Petrag: Kakaový - světlý byl, pokud jste použila méně kvalitní kakao, při kakau holandského typu jsou korpusy opravdu tmavě hnědé. Ořechový - záleží na vás, jak moc chcete těsto ořechové, je třeba ale zachovat poměr suchých a "mokrých" surovin, čili na tento rozpis mouka a ořechy celkem 150g. Myslím, že do 60g ořechů by to mělo být ok, pak ale mouky jen 90g. Moc to ale s ořechy nepřežeňte, aby bylo dost mouky na "pojivost". A přidala bych pro jistotu 1/2 balíčku kypříku, přeci jen jsou ořechy mastnější a těžší.

    Odpovědět

  • Petrag Petrag

    Zkoušeli jste už tento recept jako ořechový? Ten kakaový byl úplně skvělý, ale teď bych potřebovala ořechový korpus.
    Je psáno ořechy místo kakaa, bude stačit těch 30g? Bojím se, aby se povedl stejně dobře, kakaový nasadil laťku vysoko :))

    Odpovědět

  • vybusna vybusna

    Petra: tak som si myslela spravne. No mate pravdu, pri nahych tortach sa musia tie platy piect samostatne....no musia, samozrejme ze nemusia, ale narezanim by sa stratil ten efekt nahej torty. Vela stastia...

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    vybusna: Nebudu ho potahovat, jen bude okolo krém a nastrouhaná čokoláda a nahoře jedlý papír. Bojím se toho rozřezávání, takže bych to radši pekla po plátech.

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další >>

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo