Kakaový olejový korpus na dort

isindy Kuchařka: isindy

forma 25cm Pro začátečníky 372 názorů

Suroviny

5 vajec
150 g cukru krystal
120 g hladké mouky
30 g kakaa
5 lžic oleje
špetka soli
Recept si zatím oblíbilo 164 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na začátek připravíme formu, ať se pak nezdržujeme a těsto nečeká: Formu otevřeme, na dno položíme pečicí papír, dno i s papírem uzavřeme kruhem (papír kouká z kruhu ven). Tukem či olejem ve spreji pomastíme lehce boky i dno (dnešní teflonové formy není třeba už vysypávat).

  2. Zároveň v troubě rošt nastavíme tak, aby horní část formy byla přibližně uprostřed prostoru (takže u většiny bude rošt na 2.kolejnici, cca 10 cm od dna trouby).

  3. Zapneme troubu na 150°C ohřev zdola i shora (horkovzduch na korpus nepoužívám), u plynu na střední teplotu. Necháme předehřát.

  4. Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky dáme do malé misky bokem. Do bílků přidáme špetku soli (co se vejde mezi 2 prsty) a na nejvyšší stupeň šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech (cca na 3 x) přisypáváme cukr a stále šleháme.

  5. Sníh s cukrem musíme šlehat dostatečně dlouho, celkem tak 5 min. Po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit špičky a držet tvar. Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a bude to ošklivá, hutná placka.

  6. Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, šlehač již na mírných otáčkách. Vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíci oleje, prošlehat...a takto vše 5 x.

  7. Mouku a kakao odvážíme a přes síto prosejeme na žloutkovo-sněhovou směs. Tím proséváním zabráníme hrudkám a mouka se provzdušní. Vařečkou opatrně promícháváme, spíše jen překlápíme pořád dokola, dokud se vše nespojí.

  8. Těsto přendáme do formy, stěrkou urovnáme více do krajů, prostředek je mírně propadlý...ono se to pak pečením srovná a nedělá se navrchu boule.

  9. Formu dáme do trouby - nemlaťte s ní, opatrně jako s mimčem, jinak se může stát, že se těsto zdrcne a propadne a pečeme 40 minut. Pokud korpus začne nahoře příliš hnědnout, položte na něj kus pečicího papíru, některé trouby jsou nevyzpytatelné a musíte to své vychytat.

  10. Po 40 minutách vyndáme korpus opatrně na mřížku a špejlí zkusíme, jestli se na ni těsto uprostřed korpusu již nelepí. Pokud není špejle po vytažení suchá, dejte ještě na chvíli dopéct, ale stát by se to nemělo.

  11. Hotový korpus necháme na mřížkách sporáku asi 5 minut odpočinout, pak nožem projedeme boky a uvolníme, případné připečení těsta a kruh sundáme. Korpus necháme na spodku formy vychladnout, poté otočíme vzhůru nohama, sloupneme pečicí papír a máme korpus připravený k dalšímu zpracování.

Poznámka

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu

----------------------------------------------------

pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva

----------------------------------------------------

po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa)

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 754 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kakaový olejový korpus na dort

  • Kristen1993 Kristen1993

    Korpus mi vyběhl o něco méně,ale to bylo dáno větším rozměrem formy, naštěstí jsem dělala dvojitou dávku,takže dort byl vysoký akorát...;-):-8 chuťově úplně super<3 všem moc chutnal a skoro na mě nezbylo..už jiný korpus dělat nebudu:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Ulozeno.<3Pristi dortik bude z tohoto receptu.:yes:

    Odpovědět

  • tmich tmich

    Zdravím, učím se na střední škole jako cukrářka třetím rokem a moc ráda dělám dorty a právě jsem hledala, jaký korpus by byl opravdu dobrý a vláčný. Tenhle mi padl do oka podle pěkně popsaného postupu a podle dobrých ohlasů. Dnes jsem pekla kakaový korpus na dort podle vašeho receptu a musím opravdu pochválit. Korpus je nadýchaný, krásně pravidelný a hlavně výborný a jednoduchý. Parádní recept, doporučuji :-) :yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    miriko10: to mě těší ;-) bohužel ohledně výšky neporadím, máte opravdu formu jen 25cm? Na trhu jich je více rozměrů a pak každý cm hraje roli v objemu. To samé velikost vajec, někdy koupím M, co jsou spíše S...pak řeším přidáním 1 ks vejce....

    Odpovědět

  • miriko10 miriko10

    Upečeno! Chuťově výborný, ale též byl dost nízký, jak tu někdo psal. Přitom sníh jsem měla nádherně vyšlehaný. Udělala jsem ještě jeden korpus, tentokrát světlý - hladká + kokosová mouka. Každý z korpusů jsem rozřízla jednou a prostřídala světlý a tmavý. Krém z mascarpone a šlehačky. Byl skvělý. Všichni nadšení. Akorát děti řekly babičce (mojí tchýni), že se má ještě co učit. Tak mě těď nesnáší ještě víc????

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    catherina: pokud má jen 5cm a byl ve formě 25cm, pak není něco v pořádku...ten korpus je až k okraji formy. Jana asi myslí sražený, nevyběhlý... může to být málo vyšlehaným sněhem, špatnou teplotou pečení, podivnou moukou, těžko říct. Mám za sebou více než 500 těchto korpusů a přesto i mě asi 2x "vypekl" a šel prostě do koše, spadl, zdrcnul se...a přitom další ze stejného materiálu vyšel už ok...
    Pokud jste si už neporadila, rozkrojte jej jen napůl a udělejte si ještě jeden plát doprostřed, klidně světlý, aspon to bude vypadat zajímavě. Pak bych řešila poměr na 2 vejce... čili vše děleno 5 krát 2.

    Odpovědět

  • catherina catherina

    JanaDorazinova: ještě jsem ho nerozkrojila, ale vypadá v pořádku. Co myslíte tím zakalený?

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    catherina: Pokud je jinak v pořádku, nedrobí se, není zakalený, upekla bych ještě jeden stejný ;-)

    Odpovědět

  • catherina catherina

    Predem se omlouvám za začátečnický dotaz ☺️ Dort mi přijde nízký, cca 5 cm, chtěla jsem ho rozkrojit nadvakrát, což nepůjde. Mám tedy upéct ještě jeden korpus a nebo prostě dát třeba 10 vajec? ????

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    vera.s: to opravdu ne, je potřeba dát olej....

    Odpovědět

  • vera.s vera.s

    Mohu, místo oleje použít smetanu?

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Ajosposlos: korpus samozřejmě můžete rozříznout, 1-2x podle potřeby a chuti. Krém vám to určitě udrží, dělám tak všechny dorty.

    Odpovědět

  • Ajosposlos Ajosposlos

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat,zda tento korpusu můžu ještě rozpůlit nebo je lepší upéct dalších korpus, abych udělala vrstvený dort s krémem. Krém bude tvarohový se šlehačkou. Případně zda dort udrží 3 tyto korpusy. Děkuji

    Odpovědět

  • jana72 jana72

    Děkuji za parádní recept a hlavně za to, že jste si dala tu práci a vše podrobně popsala. Díky tomu se mi povedl výborný, vláčný dort. Pekla jsem dva korpusy pro naked cake a dort měl velký úspěch.:-)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    no, já to nepočítala, já to prostě odhadla - po cca 600 dortech už to mám "ve voku" :-D:-D

    Odpovědět

1 2 3 7 13 19 25

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept čokoládový korpus na dort recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus korpusový dort recept na dortovy korpus korpus z pudinku korpusy na dort

Zapomněl/a jsem heslo