

Kakaový olejový korpus na dort
Suroviny forma 25cm
- 5 vajec
- 150 g cukru krystal
- 120 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 5 lžic oleje
- špetka soli
Postup přípravy receptu
Na začátek připravíme formu, ať se pak nezdržujeme a těsto nečeká: Formu otevřeme, na dno položíme pečicí papír, dno i s papírem uzavřeme kruhem (papír kouká z kruhu ven). Tukem či olejem ve spreji pomastíme lehce boky i dno (dnešní teflonové formy není třeba už vysypávat).
Zároveň v troubě rošt nastavíme tak, aby horní část formy byla přibližně uprostřed prostoru (takže u většiny bude rošt na 2.kolejnici, cca 10 cm od dna trouby).
Zapneme troubu na 150°C, ohřev zdola i shora (horkovzduch na korpus nepoužívám), u plynu na střední teplotu. Necháme předehřát.
Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky dáme do malé misky bokem. Do bílků přidáme špetku soli (co se vejde mezi 2 prsty) a na nejvyšší stupeň šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech (cca na 3 x) přisypáváme cukr a stále šleháme.
Sníh s cukrem musíme šlehat dostatečně dlouho, celkem tak 5 min. Po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit špičky a držet tvar. Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a bude to ošklivá, hutná placka.
Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, šlehač již na mírných otáčkách. Vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíci oleje, prošlehat...a takto vše 5 x.
Mouku a kakao odvážíme a přes síto prosejeme na žloutkovo-sněhovou směs. Tím proséváním zabráníme hrudkám a mouka se provzdušní. Vařečkou opatrně promícháváme, spíše jen překlápíme pořád dokola, dokud se vše nespojí.
Těsto přendáme do formy, stěrkou urovnáme více do krajů, prostředek je mírně propadlý...ono se to pak pečením srovná a nedělá se navrchu boule.
Formu dáme do trouby - nemlaťte s ní, opatrně jako s mimčem, jinak se může stát, že se těsto zdrcne a propadne a pečeme 40 minut. Pokud korpus začne nahoře příliš hnědnout, položte na něj kus pečicího papíru, některé trouby jsou nevyzpytatelné a musíte to své vychytat.
Po 40 minutách vyndáme korpus opatrně na mřížku a špejlí zkusíme, jestli se na ni těsto uprostřed korpusu již nelepí. Pokud není špejle po vytažení suchá, dejte ještě na chvíli dopéct, ale stát by se to nemělo.
Hotový korpus necháme na mřížkách sporáku asi 5 minut odpočinout, pak nožem projedeme boky a uvolníme, případné připečení těsta a kruh sundáme. Korpus necháme na spodku formy vychladnout, poté otočíme vzhůru nohama, sloupneme pečicí papír a máme korpus připravený k dalšímu zpracování.
Poznámka od kuchařky
Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)
---------------------------------------------------
Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.
----------------------------------------------------
Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.
----------------------------------------------------
Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:
1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).
20 cm = 3 vejce
25 cm = 5 vajec
28 cm = 7 vajec
30 cm = 10 vajec
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kakaový olejový korpus na dort
-
Perfektni popis receptu, hlavne ty vychytavky na konec. Dekuji za nej, protoze kdyz chcete upect dceri dort k narozeninam a pokazite uz korpus, tak je to fakt otrava. Tento vysel uzasne!!!
-
verous1985: Také se mi stalo, nicméně po rozkrojení byl rovnoměrně propečený, takže jsem to podala tak, že přesně takhle to má vypadat a vypouklý dort sklidil velký úspěch ????
-
Veronika.Hrozna: děkuju, vyzkouším
-
Běžně dorty objednávám, pečení není má disciplína. Synek se však rozhodl, že chce dort upéci. Zvolila jsem tento recept a musím se pochválit, napoprvé a je nádherný, vysoký, jemný, nadýchaný.
No mám radost
-
sapim: Mohu jen za sebe, jak si s tím poradím. Do kakaového těsta - piškotu dávám vždy dvě lžíce teplé vody na jednu lžíci kakaa a prášek do pečiva. To kakao potřebuje víc tekutiny , je to přeci jen prach a jde tam toho dost. Když dělám kakový piškot třeba na řezy, tak tam to dávám vždy , abych neupekla placku, ale nadýchaný piškot. Taky jsem s tím zápasila.
-
sapim: zkus změnit druh kakaa.
-
Nejlepší korpus...Vždy kdyz peču dort, tak dělám 99,9% kakaový korpus, ale nikdy mi tak nevyběhne, tak dělám 2, ať je dort vyšší :D, dnes jsem poprvé na přání dělala s vanilkovým korpusem a těsto vyběhlo úplně krásně :O !! Nevím co dělám špatně s tím kakaem , nějaká rada? (Vždy tu mouku a kakao prosévám přes síto na několikrát :D. )
-
Zkusila jsem přesně podle receptu... akorát jsem teda pekla na horkovzduch, protože moje trouba nemá program na pečení zezhora i zespoda, můžu dát jen pečení zespoda... dort krásně a celkem rovnoměrně vybíhal a najednou ke konci pečení se začal prostředek propadávat
Je to troubou?
-
Opravdu výborný recept na korpus. Dělala jsem třípatrový (prostřední patro vanilkové - jiný recept) a tento kakaový byl naspod. Dort se nepropadal, krásně držel. Všem moc chutnal.
-
isindy: Já to neriskla, to byl omyl. Druhý jsem umíchala , dle předpisu! Byl nadýchanější. Oba dva, jsou prudce jedlé. Na druhý, jsem ubrala kakao, dle tvých doporučení a nahradila mletými lískovými oříšky. Do obou jsem přidala lžičku prdopeče.
Teď jsem nakrojila, skoro jsem upadla, žádné máčení nože, žádné pižlání, žádné drobky, tento dort prostě nakrájíte, jako laserem, obyčejným kuchyňským nožíkem, bez máčení, bez problémů.
Tak jsem se rozhodla, že pošlu fotku !
-
Veronika.Hrozna: tak to jsi odvážná školačka - já to pořád opatrně překlápím, ale fajn vědět, třeba to někdytaky risknu a prokutruji to robotem
popravdě, tohle těsto se pro mě stalo univerzálním, ten druhý piškot už vůbec nedělám.
Když chci světlý, nedám kakao a jeho váhu nahradím moukou, jen přidám půlku kypříku pro sichr, když chci ořechový, přidám mleté ořechy a uberu o to mouky... dělám i na plech jako podklad pro různé náplně nahoru typu ovoce/želanina či krém. Fakt nikdy nezklamalo
Fajn se s ním dělá hned s čerstvým, pokud držím formát. Pokud by šlo o 3D dort, je lepší studený zabalit do strečky a nechat do druhého dne v lednici, perfektně zpevní a dobře se pak vykrajuje a tvaruje. -
isindy: Teď mě nekamenuj, místo překlápění po nasypání mouky s kakaem, jsem to zašlehala robotem! Mimčo, nemimčo !
Teď je deset minut v troubě a těsto se zvedá !Mám naváženo na další korpus, čekám jak dopadnu, s tím prvním, je to lepší než Agata Christie!
Teď je v troubě 20 minut a už je plná forma!
Je naprosto perfektní, nikam se nenalepil , drží a neklesá, jako mnoho jiných. Co víc si mohu přát!
Teď jsem prokrojila, šlo to báječně i s tak čerstvým korpusem, žádné rozpadávání, drží báječně dohromady. Manipulace na 1 ****, vezmeš položíš není třeba, žádné kejkle, podběráky etc.. Neláme se, nedrobí se !je báječně hořký od kakaa, takže snese jakkoukoliv sladkou náplň.
Málokdy něco tak, chválím, ale tento recept, si to opravdu zaslouží.
-
Veronika.Hrozna: proč je v jednom polohrubá a v druhém hladká ti neprozradím, nejsem původním autorem, už ani nevím, kde jsem k nim kdysi přišla - zda v sešitech po babičce či někde na netu a metodou pokusů a zkoušení jsem ty dva vyhodnotila jako nejlepší...
Hladkou mouku neřeším podle značky, dávám tu, co mám zrovna doma, nepozoruji mezi nimi zase tak výrazný rozdíl...
Žloutky a olej nemíchám, po vyšlehání sněhu s cukrem to tam prostě naliju najednou, tak jak je... klidně by mohlo být i oddělené, ale nač špinit víc misek :)
Prášek do pečiva není nutný, pokud jsou bílky dobře vyšlehané, drží korpus i tak dobře, ale pokud třeba lžičku přidáš, určitě tím nic nezkazíš... -
Isindy prozraď, proč je na tento korpus lepší hladká mouka a jakou doporučuješ ? Mám 00 a T 650 a obyčejnou.
Právě se tvůj recept dostal k realizaci. Potřebuji dva korpusy, vybrala jsem tvůj! V tom piškotovém, máš polohrubou mouku.A prášek do pečiva taky ne? Dotaz k poznámce, ty žloutky s olejem trošku rozšlehat, aby se to spojilo a pak přidat najednou ke sněhu? -
Perfektný korpus, dokonalý.