Kakaový olejový korpus na dort

Pro začátečníky Doba přípravy: 60 minut příprava , 40 minut tepelná úprava 397 názorů

Pro začátečníky Doba přípravy: 60 minut příprava , 40 minut tepelná úprava 397 názorů

Suroviny forma 25cm

5 vajec
150 g cukru krystal
120 g hladké mouky
30 g kakaa
5 lžic oleje
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Na začátek připravíme formu, ať se pak nezdržujeme a těsto nečeká: Formu otevřeme, na dno položíme pečicí papír, dno i s papírem uzavřeme kruhem (papír kouká z kruhu ven). Tukem či olejem ve spreji pomastíme lehce boky i dno (dnešní teflonové formy není třeba už vysypávat).

  2. Zároveň v troubě rošt nastavíme tak, aby horní část formy byla přibližně uprostřed prostoru (takže u většiny bude rošt na 2.kolejnici, cca 10 cm od dna trouby).

  3. Zapneme troubu na 150°C, ohřev zdola i shora (horkovzduch na korpus nepoužívám), u plynu na střední teplotu. Necháme předehřát.

  4. Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky dáme do malé misky bokem. Do bílků přidáme špetku soli (co se vejde mezi 2 prsty) a na nejvyšší stupeň šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech (cca na 3 x) přisypáváme cukr a stále šleháme.

  5. Sníh s cukrem musíme šlehat dostatečně dlouho, celkem tak 5 min. Po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit špičky a držet tvar. Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a bude to ošklivá, hutná placka.

  6. Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, šlehač již na mírných otáčkách. Vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíci oleje, prošlehat...a takto vše 5 x.

  7. Mouku a kakao odvážíme a přes síto prosejeme na žloutkovo-sněhovou směs. Tím proséváním zabráníme hrudkám a mouka se provzdušní. Vařečkou opatrně promícháváme, spíše jen překlápíme pořád dokola, dokud se vše nespojí.

  8. Těsto přendáme do formy, stěrkou urovnáme více do krajů, prostředek je mírně propadlý...ono se to pak pečením srovná a nedělá se navrchu boule.

  9. Formu dáme do trouby - nemlaťte s ní, opatrně jako s mimčem, jinak se může stát, že se těsto zdrcne a propadne a pečeme 40 minut. Pokud korpus začne nahoře příliš hnědnout, položte na něj kus pečicího papíru, některé trouby jsou nevyzpytatelné a musíte to své vychytat.

  10. Po 40 minutách vyndáme korpus opatrně na mřížku a špejlí zkusíme, jestli se na ni těsto uprostřed korpusu již nelepí. Pokud není špejle po vytažení suchá, dejte ještě na chvíli dopéct, ale stát by se to nemělo.

  11. Hotový korpus necháme na mřížkách sporáku asi 5 minut odpočinout, pak nožem projedeme boky a uvolníme, případné připečení těsta a kruh sundáme. Korpus necháme na spodku formy vychladnout, poté otočíme vzhůru nohama, sloupneme pečicí papír a máme korpus připravený k dalšímu zpracování.

Poznámka od kuchařky

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Komentáře k receptu Kakaový olejový korpus na dort

  • UnholyKetty UnholyKetty

    Je super. Zkoušela jsem poprvé a už nejspíš jiný nikdy dělat nebudu. A autorka krásně popsala celý postup. Moc díky ;-):yes:

    Odpovědět

  • Veronika G. Veronika G.

    Děkuji za recept, dnes jsem upekla. A korpus vypadá skvěle, tak snad se mi ten dort povede ????. Jen jsem pekla o 10 minut déle, mám průměr 28 cm. Zapisuji do své kuchařky, jiný už asi zkoušet nebudu, už těsto na okošt výborné. Za mě TOP. :-8 :yes:

    Odpovědět

  • evik1205 evik1205

    Veronika.Hrozna: dekuji :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    evik1205: Nic nepridavat, bude akorat. Kdyz se neco nepovede, tak dat do formy a upect. Tento recept, je absolutne blbuvzdorny. Vzdy se povede, at udelate jakoukoliv chybu.:yes:

    Odpovědět

  • evik1205 evik1205

    ahoj mam formu 22 cm mam delat z tohoto receptu nebo mam pridat suroviny?Diky budu pect poprve:-)

    Odpovědět

  • Bedunka Bedunka

    I já děkuji za úžasný recept. Korpus jsem pekla už mnohokrát a vždy se povedl (i při použití urychlovaciho postupu) a tedy vždy je skvělým základem a všichni chválí a chválí. Zkoušela jsem i zdánlivě vymazlenější korpusy, ale tento je nej.<3 Díky

    Odpovědět

  • Meridyth Meridyth

    Naprostý luxus! :) Díky za recept! :yes: Těsto drží krásné tvar i ve formě a nerozleje se. Potřebovala jsem vyvýšené kraje a lehce propadlý střed. Měla jsme obavu, že se to ,,rozlije" jako u jiných těst ale je to naprosto super těsto ❤️

    Odpovědět

  • isindy isindy (autorka receptu)

    HoneyDzul: ahoj, určitě, těch pár cm je ok, bude jen o fous vyšší korpus...ale z formy neuteče, pokud nebudou vejce XXXL :-)

    Odpovědět

  • HoneyDzul HoneyDzul

    Ahoj, mohu prosím použít tento recept na formu 22cm? Děkuji :-K

    Odpovědět

  • TerkaBelka TerkaBelka

    Perfektni popis receptu, hlavne ty vychytavky na konec. Dekuji za nej, protoze kdyz chcete upect dceri dort k narozeninam a pokazite uz korpus, tak je to fakt otrava. Tento vysel uzasne!!!

    Odpovědět

  • lenkadra lenkadra

    verous1985: Také se mi stalo, nicméně po rozkrojení byl rovnoměrně propečený, takže jsem to podala tak, že přesně takhle to má vypadat a vypouklý dort sklidil velký úspěch ????

    Odpovědět

  • sapim sapim

    Veronika.Hrozna: děkuju, vyzkouším

    Odpovědět

  • HiLenaS HiLenaS

    Běžně dorty objednávám, pečení není má disciplína. Synek se však rozhodl, že chce dort upéci. Zvolila jsem tento recept a musím se pochválit, napoprvé a je nádherný, vysoký, jemný, nadýchaný. :-K No mám radost :-8

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    sapim: Mohu jen za sebe, jak si s tím poradím. Do kakaového těsta - piškotu dávám vždy dvě lžíce teplé vody na jednu lžíci kakaa a prášek do pečiva. To kakao potřebuje víc tekutiny , je to přeci jen prach a jde tam toho dost. Když dělám kakový piškot třeba na řezy, tak tam to dávám vždy , abych neupekla placku, ale nadýchaný piškot. Taky jsem s tím zápasila.

    Odpovědět

  • srettka srettka

    sapim: zkus změnit druh kakaa.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 8 14 21 27

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept