Kakaový olejový korpus na dort

isindy Kuchařka: isindy

forma 25cm Pro začátečníky 358 názorů

Suroviny

5 vajec
150 g cukru krystal
120 g hladké mouky
30 g kakaa
5 lžic oleje
špetka soli
Recept si zatím oblíbilo 156 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na začátek připravíme formu, ať se pak nezdržujeme a těsto nečeká: Formu otevřeme, na dno položíme pečicí papír, dno i s papírem uzavřeme kruhem (papír kouká z kruhu ven). Tukem či olejem ve spreji pomastíme lehce boky i dno (dnešní teflonové formy není třeba už vysypávat).

  2. Zároveň v troubě rošt nastavíme tak, aby horní část formy byla přibližně uprostřed prostoru (takže u většiny bude rošt na 2.kolejnici, cca 10 cm od dna trouby).

  3. Zapneme troubu na 150°C ohřev zdola i shora (horkovzduch na korpus nepoužívám), u plynu na střední teplotu. Necháme předehřát.

  4. Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky dáme do malé misky bokem. Do bílků přidáme špetku soli (co se vejde mezi 2 prsty) a na nejvyšší stupeň šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech (cca na 3 x) přisypáváme cukr a stále šleháme.

  5. Sníh s cukrem musíme šlehat dostatečně dlouho, celkem tak 5 min. Po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit špičky a držet tvar. Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a bude to ošklivá, hutná placka.

  6. Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, šlehač již na mírných otáčkách. Vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíci oleje, prošlehat...a takto vše 5 x.

  7. Mouku a kakao odvážíme a přes síto prosejeme na žloutkovo-sněhovou směs. Tím proséváním zabráníme hrudkám a mouka se provzdušní. Vařečkou opatrně promícháváme, spíše jen překlápíme pořád dokola, dokud se vše nespojí.

  8. Těsto přendáme do formy, stěrkou urovnáme více do krajů, prostředek je mírně propadlý...ono se to pak pečením srovná a nedělá se navrchu boule.

  9. Formu dáme do trouby - nemlaťte s ní, opatrně jako s mimčem, jinak se může stát, že se těsto zdrcne a propadne a pečeme 40 minut. Pokud korpus začne nahoře příliš hnědnout, položte na něj kus pečicího papíru, některé trouby jsou nevyzpytatelné a musíte to své vychytat.

  10. Po 40 minutách vyndáme korpus opatrně na mřížku a špejlí zkusíme, jestli se na ni těsto uprostřed korpusu již nelepí. Pokud není špejle po vytažení suchá, dejte ještě na chvíli dopéct, ale stát by se to nemělo.

  11. Hotový korpus necháme na mřížkách sporáku asi 5 minut odpočinout, pak nožem projedeme boky a uvolníme, případné připečení těsta a kruh sundáme. Korpus necháme na spodku formy vychladnout, poté otočíme vzhůru nohama, sloupneme pečicí papír a máme korpus připravený k dalšímu zpracování.

Poznámka

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu

----------------------------------------------------

pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva

----------------------------------------------------

po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa)

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 4 110 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kakaový olejový korpus na dort

  • isindy isindy(autorka receptu)

    no, já to nepočítala, já to prostě odhadla - po cca 600 dortech už to mám "ve voku" :-D:-D

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    srettka: jako správný žáček jsem to spočítala - pokud by výška korpusu - formy - byla cca 8 cm, je potřeba 10 vajec..:-D

    Odpovědět

  • srettka srettka

    MartinaKej: Mám od cukrářek výborný chyták na výpočet vajec dle hranaté formy:
    V=a•b•c .. výška x šířka x délka
    Následně výsledek vydělíme tímto číslem
    V:528= počet vajec
    Zbytek surovin už dopočítat :-)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    @MartinaKej: doporučuji minimálně 1,5 dávky, raději dvě. Vždy lze vršek seříznout - pokud tedy máte tak vysokou obdelníkovou formu.

    Odpovědět

  • MartinaKej MartinaKej

    Dobry den,poradite mi prosim,z kolika vajec udelat testo do obdelniku 22x31 cm?Dekuji

    Odpovědět

  • Suzuk Suzuk

    Sranda dort, fakt jednoduchý, děkuji:yes:

    Odpovědět

  • Krcek164 Krcek164

    Isindy: já myslel, že bych udelal telo a vedle ten krk.... Stačí, když bude malá... Jinak mimochodem, jak vám teď píšu tento kometář, tak dělám u toho další dort s vaší korpusem...:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Krcek164: to mě těší :-8 :yes: dělala jsem známému tuto https://dortovadlo.rajce.idnes.cz/marcipanove/#P10..., dle mého z 1 plechu bude dost malá, když vezmete v úvahu poměr těla a krku. Tato je ze dvou plechů - 1 na tělo, 1 na krk, prořezy zlikvidovala ochotně rodina. Potahovala a promazávala jsem každé solo, vešlo se chladit do lednice - až pak na konečném podnose sestaveno a "spojeno" hmatníkem s pražci a strunami. Celkem měla 80cm a do lednice se opravdu už nevešla, to bylo doděláno těsně před předáním. Ale pro cca 20 lidí by tohl 1 plech stačit, tj. 40cm celkem délka.

    Odpovědět

  • Krcek164 Krcek164

    isindy: Děkuji... klasických kulatých dortů mám za sebou asi 10 a nemůžu si váš recept vynachválit... <3<3<3 . Tak tedy dám dávku z 10 vajec najednou a vyjde mi to na jedno prokrojení.... tady je můj cíl: https://www.thecakestore.co.uk/electric-guitar-cake/ .... Budu ho prodávat známé za 1 200 kč... Nějaké tipy? Děkuji...:-O:-O:-O

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: noo:-D - pokud by se prokrajovaly, tak se asi promaží, když se slepují krémem k sobě, tak se - alespoň u nás - říká, že se smazují;-) Ale stejně byl můj "smazovací" postup autorkou zamítnut, tak co:-D:-D A vůbec "mí pražané mi rozumějí" :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Krcek164:
    Nikde jste nezmínil, zda budete tvořit baskytaru (to by asi stačil plát bez prokrojení) či zda se hotovíte dělat španělku :-D to bych pekl 2 pláty a na další (střední) vrstvu bych použil ořezy:-)

    hosta: "... upéci dva korpusy a pak smazat, ..."
    Smazat?:-O
    No, to je mazec:-D patrně krajový název, že? ;-)

    Odpovědět

  • isindy isindy(autorka receptu)

    Krcek164: tak jako autorka receptu si taky dovolím odpovědět ;-) :-D pokud budete dělat z 5 vajec, vyjde to na 1 plát bez prokrojení, navíc je třeba velmi pracně vyrovnávat, což v tak tenké vrstvě jde celkem těžko... mám to za sebou tento týden, dělala jsem na stejně velký plech 3x plát - plech má 3cm na výšku - a je to pakárna. S klidem tedy dejte 10 vajec, pak vyjde na 1 prokrojení. Po upečení bude stejně vršek vlnitý - ten dejte dolů, nahoře budete mít ideální rovinu pro potažení - já dělám na teflonové podložce, ale stačí vyložit pečicím papírem. Prokrojení doporučuji až po vyříznutí tvaru kytary, bude se vám s tím lépe pracovat. Při dávce z 5 vajec jsem na plechu 30x40cm měla opravdu cca 1cm vysokou vrstvu těsta před upečením, zvedne se o 0,5-1cm, z 10 vajrc nepřeteče, max bude trochu povyskočený nad plech, o kousek - ale udrží se v něm...

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Krcek164: Doporučuji 2x po pěti vejcích - upéci dva korpusy a pak smazat, jinak bude výsledný tvar kytary moc nízký (z normálního plechu, kde opravdu 10 vajec najednou by přetékalo :D)

    Odpovědět

  • mata3636 mata3636

    Krcek164: ja by som urobila z ôsmich vajec. z dvojnásobnej dávky - 10 vajec - by bolo veľa cesta a utekalo by pri pečení von z plechu :-)

    Odpovědět

  • Krcek164 Krcek164

    DOTAZ: budu dělat dort ve tvaru kytary s tímto korpusem... Budu tedy muset udělat celý plech korpusu a kytaru poté vyřezat... Kolik myslíte, že budu potřebovat těsta na plech velký 30x40 cm????děkuji, filip :-p<3

    Odpovědět

1 2 3 7 13 18 24

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty kakaový dort recept olejovy korpus na dort olejový korpus dortový korpus piskotovy kakaovy korpus na dort cokoladovy korpus recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort čokoládový korpus na dort kakaový piškotový korpus korpusový dort korpus z pudinku korpusy na dort recept na korpus na dort

Zapomněl/a jsem heslo