Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (215×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Mishmaja

14. 7. 2024 11:02

Funkční recept, paráda. Díky moc. Dovolila jsem si přidat foto

isindy isindy

2. 6. 2023 10:39

zdenka.s: můžete jej použít do všech, je to jen taková sichrovka, kdyby nebyl sníh dobře vyslehany a neudržel hmotu. Nic tím nezkazíte.

zdenka.s zdenka.s

2. 6. 2023 10:09

Po přečtení komentářů nemůžu jinak než se pustit do pečení, moc dortů jsem ve svých letech neupekla :-D ,tak se chci zeptat, jestli ta poznámka o přidání prášku do pečiva se týká jen ořechového těsta nebo i světlého , děkuji :-K:-K:-K

MarcelaPa

22. 5. 2023 14:57

Vynikající!!!

chiara

26. 7. 2022 18:14

Perfektně podrobně sepsaný recept, moc děkuji. Vaše recepty jsou skvělé,

Zsuzsu1

30. 3. 2022 07:36

povedl se, a všem nám moc chutnal, přidávám foto :-)

ZaSolanem ZaSolanem

17. 1. 2022 18:25

dobry recept, povedl se, diky.

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

30. 12. 2021 11:59

isindy: No, povedl se, co dodat, dort zachraneny!<3:-K:-K

isindy isindy

30. 12. 2021 10:20

magdalenka: to je milé :-K:-*

magdalenka magdalenka

30. 12. 2021 10:07

isindy: skvelá si aj ty a chýbaš tu.

isindy isindy

30. 12. 2021 01:40

Veronika.Hrozna: to mě těší :-8, ten korpus je opravdu skvělý ;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

29. 12. 2021 17:19

isindy: Jako obyčejně, když něco zmrším, tak je to tvůj korpus! Udělala jsem teď a zapomněla jsem na troubě nastavit teplotu, takže sice svítila a knoflíček taky, jenže ouha, nehřála. Otevřela jsem troubu, s formou s dortem v tlapce a ovanul mě studený průvan!:-(
Co teď? Rychle jsem ji zapla, aby se ohřála a duševně se připravila na to, že 15 minut to těsto nevydrží v té formě čekat a budu dělat další. ;-( Ale majíce, neotřesitelnou důvěru v tvůj recept, něco jako v Písmo svaté, tak jsem ten korpus strčila do trouby. A on se vesele peče a bobtná, už je tam 15 minut a vypadá to, že to bude, fakt Písmo svaté! :-D ;-);-):-D:-K

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

10. 12. 2021 18:51

Včera jsem dělala a po hodině chlazení, se dal lehce dvakrát proříznout a bez podběráků, se dal dvěma rukama přeložit uřezaný plát !!!!:-O A to jsem neměla uzavřenu "smlouvu s ďáblem" ! Co dodat, nemám slov! :-D:-D:-D;-)

BaBsik

8. 11. 2021 19:01

Dneska jsem dělala poprvé a super :)

hazel hazel

14. 10. 2021 20:02

Pecu this korpus jiz po nekolikate. Krasne rozepsany recepis a postup. Nikdy nezklame. Isindy dik za recepis.

1 2 3 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ