Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídlo jako lék: Tyhle české superpotraviny posílí imunitu, zlepší pleť a zpomalí stárnutí!
Zdroj: Unsplash, Mustafa akin

Žádné pilulky, ani drahé doplňky stravy nebo exotické ovoce. Posílit imunitu, prodloužit si život, nebo dokonce i vylepšit stav své pleti a mysli můžete docela dobře i pomocí zdánlivě obyčejných a snadno dostupných českých potravin. Víte, které to jsou?

Vlašské ořechy a mandle

Vypadají jako malý mozek a když na ně půjdeme chytře, mohou nám taky tak pomoci. Vlašské ořechy totiž obsahují zdravé tuky, tedy omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny, dále vitaminy A, B, C a E a cenné minerály hořčík, fosfor, draslík a zinek. Pravidelná konzumace ořechů proto pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, mírní riziko vzniku infarktu, zlepšuje náladu, mírní zánětlivé procesy v těle a chrání srdce. Skoro totéž pak platí pro sladké mandle, které kromě již výše uvedených účinků navíc příznivě ovlivňují hladinu cukru v krvi a pomáhají i při hubnutí. Kvůli vysokému obsahu tuku jich však nejezte více než hrst denně.

Dýně a dýňová semínka 

Tyhle oranžové boubelky si můžete dosyta dopřát i při hubnutí. Mají totiž hodně vlákniny a jen málo kalorií. Zároveň jsou zásobárnou minerálů, stopových prvků, vitaminů C a E a provitaminu A. Konzumace různých druhů dýní je výhodná pro všechny, ale zvlášť prospívá diabetikům a obézním. Účinné látky tykví mohou mírnit potíže se slinivkou, zpomalují stárnutí, zlepšují stav pleti, vlasů a nehtů a prospívají kardiovaskulárnímu systému. Semínka jsou bohatá na nenasycené mastné kyseliny, linolovou a olejovou, a obsahují také hodně železa a zinku a pro oči prospěšnou látku lutein. Proto by je všichni měli zařadit do jídelníčku alespoň 3x týdně.

Borůvky a ostružiny 

Čerstvé i mražené borůvky lze bez nadsázky označit za super potravinu. Vynikají vysokým obsahem antioxidantů, vitaminu C a železa. Díky tomu chrání organizmus před bakteriemi i viry, zpomalují stárnutí, zlepšují imunitu i zrak, léčí zažívací potíže (průjem i zácpu) a působí dobře na močový systém. Velmi podobné účinky mají ostružiny, bohaté na vitaminy C a B, draslík, železo, karoteny a kyselinu listovou. Ostružiny, které teď seženete nejspíš jen kompotované nebo mražené, mají protizánětlivý efekt, působí dobře na kardiovaskulární systém, čistí pleť, mírní menstruační potíže a pomáhají udržovat duševní svěžest.

Sladkovodní ryby

Kapr, pstruh, cejn, candát… české sladkovodní ryby jsou zdrojem kvalitního masa s vysokým obsahem bílkovin a nízkým zdrojem tuků. Například kapří maso obsahuje ve 100 g necelých 500 kJ, což není nijak mnoho, a zároveň 17 % bílkovin. Pstruh má na 100 g bezmála 600 kJ a 21 g bílkovin. Pravidelná konzumace českých ryb příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu v krvi, tím zlepšuje naše kardiovaskulární zdraví, snižuje krevní tlak, zlepšuje mentální kondici a dokonce mírní deprese a úzkosti.

Saláty a listová zelenina

Hlávkový a římský salát, kadeřávek, mangold či čerstvý špenát patří mezi bohaté zdroje fosforu, železa, vápníku, zinku, vitaminů A, C a B, vlákniny a zeleného barviva chlorofylu. Tento koktejl účinných látek ve vedení právě s chlorofylem posiluje obranyschopnost organismu, mírní zánětlivé procesy v těle, pomáhá ničit viry a bakterie a působí proti stárnutí i proti vzniku nádorového bujení.

Čerstvé bylinky

Oblíbená petrželka, ale i řeřicha, máta, meduňka… Všechny jsou plné vitaminů a cenných minerálů, každá z bylinek „umí“ něco jiného, každá nám však nějak pomáhá. Meduňka zklidňuje a vylepšuje spánek, máta prospívá trávení, řeřicha působí jako přírodní antibiotikum, petrželka vylepšuje trávení. Zařaďte bylinky do svého jídelníčku denně, uvidíte, jak se záhy budete cítit lépe.

Luštěniny 

Hnědá i červená čočkafazole nebo hrách jsou významným zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů a železa. Díky tomu prospívají trávicímu traktu, snižují riziko vzniku diabetu II. typu, pomáhají při hubnutí, snižují krevní tlak i  cholesterol. Dopřejte si je 2-3 x týdně.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více