Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?

Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4. dubna totiž připadá přímo mezinárodní svátek této kořenové zeleniny, která se dá zpracovat naslano i nasladko, pomáhá našim očím, ale také našemu zažívání.
Milovníci mrkve, spojte se!
Existuje řada oficiálních mezinárodních dnů, asi tedy není překvapení, že některé z nich jsou spojeny s jídlem. 4. duben patří oranžové kořenové zelenině, která skvěle chutná s masem, v kombinaci s pečenými brambory, ve sladkých i slaných salátech, je možné připravit z ní polévku nebo i zdravé smoothie. Už jste to možná uhodli; dnes je Mezinárodní den mrkve, který se podle oficiální stránek tzv. Carrot Day koná již od roku 2003. Jak byste jej měli oslavit? Je to jasné; každé jídlo i nápoj, který dnes pozřete, by měl obsahovat mrkev! V dobách více přiznivých pro setkávání také fanoušci karotky pořádají mrkvové večríky, kde se kromě pojídání mrkvových dobrot také producírují v oranžovém oblečení, nebo rovnou v kostýmech mrkve.
Článek z magazínu
Kořen zdraví z Kazachstánu
Podle studie Carrot Anthocyanins Genetics and Genomics: Status and Perspectives to Improve Its Application for the Food Colorant Industry pochází domestikovaná, tedy záměrně pro spotřebu pěstovaná mrkev z oblasti Střední Asie, kam přišla pravědpoboně z Persie a vyvinula se z tzv. divoké mrkve, jejíž kořen se ovšem nejí, protože je příliš hořký. Na území dnešního Kazachstánu nebo Uzbekistánu věděli, co dělají. Mrkev, kterou nyní známe a jíme, je totiž plná zdravá prospěšných věcí. Možná nejznámějším účinkem konzumace mrkve je, že pomáhá zlepšovat zrak. Mrkev totiž obsahuje betakaroten, ale také lutein a zeaxanthin. Všechny tyto látky posilují zdraví očí, především pak ale provitamín A. Jeho nedostatek způsobuje tzv. noční slepotu, čili špatné vidění ve zhoršených světelných podmínkách. Dejte si každý den jednu velkou mrkev a budete mít oči jako rys!
Mrkev dále pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu. Vědecký výzkum z roku 2003, v jehož rámci byly sledované subjekty pravidelně krmeny mrkví, zjistil, že u konzumentů mrkve se hladina cholesterolu snížila o 11 %. Každý subjekt snědl každé ráno 200 gramů této zeleniny v syrovém stavu. Z vitamínů je mrkev bohatá na céčko, ale rovněž na vitamín E a vitamín K1, který je důležitý pro metabolismus kostí a cév, ale i pro zdravou srážlivost krve.
Proti průjmu i ztrátě paměti
Mrkev je obzvlášť blahodárná pro trávící ústrojí, může na něj fungovat dokonce přímo jako lék. Ať už vás trápí průjem, nebo naopak zácpa - s obojím si oranžová zelenina poradí. Záleží to na úpravě. Syrová díky vysokému obsahu vlákniny zabrání vzniku zácpy, vařené mrkvové pyré je zase dobré na průjem, a to díky antiseptickým vlastnostem mrkve. Ale pozor! Neplatí to pro miminka; těm může větší množství tepelně upravené mrkve ze stejných důvodů způsobit bolestivou koliku.
Podle studie vědců z nemocnice Brigham and Women’s Hospital v americkém Bostonu z roku 2007 má v mrkvi obsažený betakaroten pozitivní účinky při prevenci ztráty paměti a rozvíjení demence. Zároveň v zelenině najdeme i pektin, který na sebe váže až 80 % těžkých kovů z prostředí, a tak chrání organismus před intoxikací rakovinotvornými látkami. Mrkev rovněž pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a je dobrá pro zdravé srdce. Vědecký výzkum z roku 2005, v jehož rámci byly sledované subjekty pravidelně krmeny mrkví - každý spořádal ke snídani 200 g této zeleniny v syrovém stavu - zjistil, že u konzumentů mrkve se hladina cholesterolu snížila o 11 %.
Témata: mrkev, zelenina, zdravá strava, zdravá výživa
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Odhalte sílu manga: Proč chutná trochu jako mrkev a jak v obchodě poznat, že je zralé?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno před 13 hodinami

Marinované mexické kuřecí plátky
Přidáno před 13 hodinami

Rybí filety s pikantní marinádou
Přidáno před 14 hodinami

Pomazánka s tresčími játry
Přidáno 19. 3. 2023 18:03

Těstoviny se zelím a domácí konzervou
Přidáno 19. 3. 2023 17:49

Smažené tvarohovo-nivové koule
Přidáno 19. 3. 2023 17:32
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.