Jídlo a psychické zdraví: Které pochutiny pomohou zlepšit náladu?
28. 2. 2021 Životní styl
Mnozí mají tendenci oddělovat psychickou pohodu a a prospívání fyzického těla, ale pozor; zdraví jednoho je pevně provázáno s druhým. Ne nadarmo se také říká, že ve zdravém těle je zdravý duch. Protože to, co jíme, zásadně ovlivňuje tělessnou schránku, vzniká jednoduchá rovnice, že jídlo může zahýbat i s naší hlavou. Ale jak ji může ovlivnit?
Jak to funguje?
Spojení mezi stravou a emocemi pramení z úzkého vztahu mezi mozkem a gastrointestinálním traktem, který se často nazývá „druhý mozek“. Funguje to takto: váš gastrointestinální trakt je domovem miliard bakterií, které ovlivňují produkci neurotransmiterů; chemických látek, které neustále přenášejí zprávy ze střev do mozku. (dopamin a serotonin, hormony štěstí, jsou nejlepší příklady.)
Jíst zdravé jídlo podporuje vývin „dobrých“ bakterií, což zase pozitivně ovlivňuje vznik neurotransmiterů. Neustálá konzumace nezdravých jídel může na druhou stranu způsobit zánět, který bujení bakterií brzdí. Když je produkce neurotransmiterů v dobrém stavu, váš mozek tyto podněty přijímá velmi jasně, což se projevuje i na emocích.
Mohlo by vás zajímat
Cukr – placebo pro bakterie
Zejména cukr je považován za hlavního viníka zánětů a navíc živí „špatné“ bakterie v gastrointestinálním traktu. Je ironií, že to může také způsobit dočasný nárůst neurotransmiterů „dobré nálady“, jako je dopamin. Když se budete držet zdravé stravy, připravíte se na menší výkyvy nálady, celkově lepší náladu a dobrou schopnost soustředit se.
Mohlo by vás zajímat
Živiny, které vám pomohou být psychicky fit
Takže co vlastně nakupovat, abyste nakopli vaši psychiku? Rozhodně nevynechejte:
-
Vlákninu
Rostlinná strava je plná vlákniny, která podporuje pomalejší vstřebávání glukózy a pomáhá vám vyhnout se náhlým výkyvům cukru v krvi. Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a fazole.
-
Antioxidanty
Tito bojovníci proti zánětům jsou obzvláště obsaženy v bobulích, listové zelenině, kurkumě a potravinách s omega-3 mastnými kyselinami včetně lososa a černých chia semen. Tmavá čokoláda také obsahuje antioxidanty, ale i cukr, takže si ji dopřávejte střídmě.
Mohlo by vás zajímat
-
Hořčík
Tento základní minerál pomáhá se vším: od funkce nervů a svalů až po stabilní srdeční tep. Ale je také důležitý pro balanc nálady. Nedostatek minerálů může ublížit bakteriím ve vašich střevech a způsobit příznaky deprese a úzkosti. Nabijte se přírodními zdroji hořčíku, jako je tmavá čokoláda, kakao, mandle a kešu oříšky, špenát a další listová zelenina, banány a fazole.
-
Kyselinu listovou
Tento typ vitamínu B pomáhá s produkcí dopaminu, aniž by spustil prudký nárůst tak jako cukry. Kyselinu listovou najdete samozřejmě v listové zelenině, ale rovněž v čočce a melounech.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Naporcovat kapra na podkovy, připravit filety a z nich porce na smažení, stejně jako odstranit kůži - to vše nás naučí názorné video
Na krájení podkov z kapra potřebujeme velký ostrý nůž a kuchyňskou paličku. Kapra položíme na neklouzavou podložku. Pomůže kus starší látky (starý… Číst více
Jak ochutit mleté maso? Vybrali jsme pro vás nejvhodnější možnosti k ochucení jídel z mletého masa
Mleté maso slouží k přípravě mnoha pokrmů. Je známé svou rychlou přípravou a rozmanitostí chutí. Můžete si ho umlet sami doma, koupit u řezníka nebo… Číst více
Jak na fantastické červené zelí ke svatoštěpánské kachně? Skvělou chuť zajistí jablka a svařené víno
Připravujete každoročně na Štěpána pečenou kachnu… Číst více
Jak poznat v obchodě kvalitního uzeného lososa? Roli hraje barva i označení na obalu, všímat si musíme i metody uzení
Uzený losos je vynikající a zdravá delikatesa.… Číst více
Bylinky na maso, které nesmějí chybět na vaší zahrádce. Právě teď je vhodný čas sázet například tymián nebo majoránku
Vstupte do světa aromatických vůní a chutí, které… Číst více
Ryby na grilu: Poradíme, jaké bylinky a marinády jsou nejlepší a jak postupovat
Koření či marinády umocní chuť grilovaných ryb. Ty jsou na přípravu opravdu skvělé, protože stačí jen malá chvíle pro jejich ochucení a ještě menší… Číst více
Arabský rýžový puding meghli voní skořicí a anýzem a skvěle chutná posypaný oříšky a kokosem
Patří rýže k vašim oblíbeným přílohám? A co si ji… Číst více
Dokonalá hrušková povidla: S vůní perníkového koření budou ta pravá nejen pro náplně do frgálů
Máte rádi valašské kynuté koláče frgály? K… Číst více
Pět druhů potravin, které vás zahřejí: Podzimní chlad zaženou luštěniny, dobře zvolená polévka i ořechy
Podzimní dny s sebou přináší nejen chladnější… Číst více
Jak připravit marinádu nejen pro šťavnaté maso. Pozvedněte chuť sýru i zelenině
Možností, jak marinovat nejen maso, je mnoho. Vždy záleží na vašich chutích a fantazii. Marinování je často dominantou mužů, kteří se nebojí… Číst více