Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídlo a psychické zdraví: Které pochutiny pomohou zlepšit náladu?
Zdroj: Pixabay.com, Наталия Когут, Pixabay Licence

Mnozí mají tendenci oddělovat psychickou pohodu a a prospívání fyzického těla, ale pozor; zdraví jednoho je pevně provázáno s druhým. Ne nadarmo se také říká, že ve zdravém těle je zdravý duch. Protože to, co jíme, zásadně ovlivňuje tělessnou schránku, vzniká jednoduchá rovnice, že jídlo může zahýbat i s naší hlavou. Ale jak ji může ovlivnit?

Jak to funguje?

Spojení mezi stravou a emocemi pramení z úzkého vztahu mezi mozkem a gastrointestinálním traktem, který se často nazývá „druhý mozek“. Funguje to takto: váš gastrointestinální trakt je domovem miliard bakterií, které ovlivňují produkci neurotransmiterů; chemických látek, které neustále přenášejí zprávy ze střev do mozku. (dopamin a serotonin, hormony štěstí, jsou nejlepší příklady.)

Jíst zdravé jídlo podporuje vývin „dobrých“ bakterií, což zase pozitivně ovlivňuje vznik neurotransmiterů. Neustálá konzumace nezdravých jídel může na druhou stranu způsobit zánět, který bujení bakterií brzdí. Když je produkce neurotransmiterů v dobrém stavu, váš mozek tyto podněty přijímá velmi jasně, což se projevuje i na emocích.

Cukr – placebo pro bakterie

Zejména cukr je považován za hlavního viníka zánětů a navíc živí „špatné“ bakterie v gastrointestinálním traktu. Je ironií, že to může také způsobit dočasný nárůst neurotransmiterů „dobré nálady“, jako je dopamin. Když se budete držet zdravé stravy, připravíte se na menší výkyvy nálady, celkově lepší náladu a dobrou schopnost soustředit se.

Živiny, které vám pomohou být psychicky fit

Takže co vlastně nakupovat, abyste nakopli vaši psychiku? Rozhodně nevynechejte:

  • Vlákninu

Rostlinná strava je plná vlákniny, která podporuje pomalejší vstřebávání glukózy a pomáhá vám vyhnout se náhlým výkyvům cukru v krvi. Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a fazole.

  • Antioxidanty

Tito bojovníci proti zánětům jsou obzvláště obsaženy v bobulích, listové zelenině, kurkumě a potravinách s omega-3 mastnými kyselinami včetně lososa a černých chia semen. Tmavá čokoláda také obsahuje antioxidanty, ale i cukr, takže si ji dopřávejte střídmě.

  • Hořčík

Tento základní minerál pomáhá se vším: od funkce nervů a svalů až po stabilní srdeční tep. Ale je také důležitý pro balanc nálady. Nedostatek minerálů může ublížit bakteriím ve vašich střevech a způsobit příznaky deprese a úzkosti. Nabijte se přírodními zdroji hořčíku, jako je tmavá čokoláda, kakao, mandle a kešu oříšky, špenát a další listová zelenina, banány a fazole.

  • Kyselinu listovou

Tento typ vitamínu B pomáhá s produkcí dopaminu, aniž by spustil prudký nárůst tak jako cukry. Kyselinu listovou najdete samozřejmě v listové zelenině, ale rovněž v čočce a melounech.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli