Borůvky na zimu můžete usušit i zamrazit. Poradíme, jak to udělat na jedničku!

17. 7. 2021 16:10

Tipy a triky Hana Malénková

Zdroj: Unsplash, Joanna Kosinska Zdroj: Unsplash, Joanna Kosinska
Mít v létě pusu modrou od borůvek je skoro povinnost. Pokud všechny hned nespořádáte nebo nezpracujete do dezertů a moučníků, můžete si přebytky zavařit, usušit nebo zamrazit. A získáte tak dokonce více vitaminů a minerálních látek! Prozradíme vám, jak červenomodré bobule zpracovat co nejlépe.

Hlavně opatrně 

Milovali jste trhání borůvek už v dětství? Tehdy jste určitě sbírali jen do pusy, v dospělosti se vám možná už spíš podaří naplnit bandasku či kyblík. Trhat kuličku po kuličce ale zabere poměrně dost času, chcete-li získat větší množství, práci vám usnadní hřeben na borůvky. Pokud si při představě česání borůvek hřebenem představíte jen borůvkovými nájezdníky zničené borůvčí, můžeme vás uklidnit, že i touto technikou se dají borůvky natrhat šetrně. Jen je potřeba dodržet správný postup. Hřeben hlavně nenasazujte hned u země, spíše jím jen jemně přejíždějte nahoře po keříku, aby se spolu s borůvkami otrhalo co nejméně lístků. Tento způsob je sice pomalejší, ale aspoň pak nestrávíte spoustu času vybíráním listů z borůvek. Navíc natrháte jen zralé borůvky, ty zelené zůstanou na keříku. Klasické sbírání rukou má ovšem také stále své kouzlo a přínos. Vyberete si tak nejhezčí plody, nijak je nepomačkáte a navíc se vám mezi modré kuličky omylem nedostanou listy, brouci nebo jiná „lesní havět“. Při sběru si ale vždy dejte pozor na záměnu s vlochyní bahenní neboli borůvkou bažinnou, jejíž plody jsou nejedlé. Poznáte ji podle toho, že nebarví a její lístky mají šedou barvu. Jak již napovídá její lidový název blinkavka, po její konzumaci vám moc dobře nebude.

Odstraňte nečistoty

Před jídlem a dalším zpracováním je třeba borůvky opláchnout vodou. Nejprve je namočte do studené vody, aby se z nich vyplavily nečistoty, poté je propláchněte v sítku. Na borůvkách se totiž mohou držet parazité od lesních zvířat, např. od lišek, kteří dokážou způsobit  zdravotní problémy. Pokud nestihnete borůvky hned zpracovat, rozložte je v tenké vrstvě třeba na kuchyňskou papírovou utěrku na plech, aby se nepomačkaly a nevytekla z nich šťáva. Takto uložené vám vydrží v lednici 2 až 3 dny. Po delší době už ale borůvky začnou hořknout a můžou  zplesnivět. Jestliže se vám nechce péct další koláč a borůvkových knedlíků jste přecpaní k prasknutí, uskladněte si borůvky na později.

Šup s nimi do mrazáku

Nejjednodušší možností, jak si uchovat borůvky na zimní období je jejich zmražení. Stejně jako u jiného bobulovitého ovoce, je nejlepší, když je takzvaně zmrazíte dvakrát. Nejdříve si borůvky nasypejte na nějaký tácek nebo mělkou misku a předmrazte je. Pokud chcete, můžete je předem smíchat i s trochou cukru. Jakmile se borůvky poprvé zamrazí a ztuhnou, přendejte je do mikrotenových nebo speciálních mrazicích sáčků. Díky tomu se ovoce neslepí a můžete si později odsypat množství, které právě potřebujete. A pokud se obáváte, že borůvky ztratí mrazením cené živiny, tak nemusíte. Byť je čerstvé ovoce samozřejmě nejlepší, v zimě je naopak vhodnou volbou sáhnout po zásobách z mrazáku. Nejen u borůvek.

Ovoce, které u nás v chladných měsících v roce zrovna nemá sezonu, se v zemích svého původu sklízí nezralé, aby vydrželo dlouhou cestu. Zatímco když plody natrháte v době jejich plné zralosti, mají v sobě nejvíc vitaminů a většinu z nich si uchovají i při zmrazení. Podle webu Healthline.com dochází během skladování v chladicích boxech ke ztrátě živin už po třech dnech a úroveň vitaminů a jiných tělu prospěšných látek je pak nižší, než u plodů, zmrazených hned po sklizni. Nejčastěji přitom k tomu dochází u měkkého ovoce. Mražené produkty jsou tedy z nutričního hlediska podobné čerstvým. Takže žádné strachy, ani s mraženými borůvkami se o nic neošidíte, při kuchyňské úpravě je lze používat skoro stejně jako čerstvé. Dejte mražené borůvky třeba na kynutý koláč, do knedlíků, nebo z nich udělejte jednoduchou zmrzlinu. Jak na to? Stačí borůvky jen rozmixovat, případně dosladit cukrem a zjemnit smetanou. 

V sušené formě

Další možností uskladnění borůvek je jejich usušení. K tomu můžete využít troubu, sušičku na ovoce a nebo i jen sluníčko. Pokud použijete poslední možnost, nedávejte je na prudké polední slunce, nechte je spíš někde v polostínu. Poté je dosušte na suchém a teplém místě. V troubě sušte borůvky při teplotě do 50 °C a během sušení je občas prohrábněte. Dobře usušené borůvky musí být tvrdé a po zmáčknutí z nich nesmí vytékat žádná tekutina. Uchovávejte je v dobře uzavřené nádobě na suchém místě.

A jak je to tady s různými živinami? Podle portálu Bbcgoodfood.com obsahuje sušené ovoce na hmotnost sice více sacharidů, než čerstvé, ale zase má více vlákniny. A možná vás překvapí, že sušené ovoce má díky absenci vody ve srovnání s čerstvými druhy obvykle vyšší obsah většiny vitaminů a minerálních látek na 100 g. A jak sušené borůvky využít? Uvařte z nich třeba vynikající čaj. Stačí 1-2 lžíce sušených plodů povařit asi 10 minut v horké vodě, přecedit a podávat. Pokud je smícháte s ovesnými vločkami a oříšky, připravíte si zdravé domácí müsli. Můžete je taky zobat samotné, společně s oříšky získáte zdravou svačinku. 

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Upečte si koláč: Na přípravu skvělého křehkého těsta vám stačí jen tři ingredience! Víte, které to jsou?

Upečte si koláč: Na přípravu skvělého křehkého těsta vám stačí jen tři ingredience! Víte, které to jsou?

Křehké těsto je na letní koláče jako stvořené. Rychle je připravíte, výborně se hodí k jakémukoliv…
Červený, černý nebo bílý: Jak se liší různé druhy rybízů a jak je nejlépe zpracovat?

Červený, černý nebo bílý: Jak se liší různé druhy rybízů a jak je nejlépe zpracovat?

Keře na zahrádkách jsou právě teď úplně obsypané. Sezona rybízu je v plném proudu. Pojďme si proto…
Na gril! Pořiďte si pomocníky, které vám pomohou udělat grilovačku nezapomenutelnou

Na gril! Pořiďte si pomocníky, které vám pomohou udělat grilovačku nezapomenutelnou

Naložte maso, rozpalte gril a užijte si po do dlouhé době, kdy nebylo bezpečné se scházet, prima…
Sezóna ovoce a zeleniny je tady. Udělejte si zásoby na zimu

Sezóna ovoce a zeleniny je tady. Udělejte si zásoby na zimu

I když si letos pěkné počasí dalo na čas a teploty jsou pořád jako na houpačce, ovoce a zeleninu už…
Umělé maso přivítá až 80 % Britů a Američanů. Jak jste na tom vy?

Umělé maso přivítá až 80 % Britů a Američanů. Jak jste na tom vy?

Bez masa si mnozí z nás nedokáží svůj jídelníček představit. Stále více lidí si ale uvědomuje, že k…
Jak na domácí marmelády? Přinášíme zaručené rady, se kterými se vždy povedou!

Jak na domácí marmelády? Přinášíme zaručené rady, se kterými se vždy povedou!

Ať už se vám v létě doma nahromadí jahody, meruňky, maliny, borůvky nebo třeba rybíz, ani největší…
Holka u plotny radí: Jak na piškotovou roládu, aby nepopraskala?

Holka u plotny radí: Jak na piškotovou roládu, aby nepopraskala?

Podle seznamu surovin a popisu postupu se zdá, že není jednoduššího moučníku, než je piškotová…
Domácí zavařování: Osvědčené rady, jak si udělat zásoby ovoce i zeleniny na zimu

Domácí zavařování: Osvědčené rady, jak si udělat zásoby ovoce i zeleniny na zimu

Urodilo se vám nebo vašim sousedům hodně třešní, višní, jahod, meruněk nebo třeba okurek, mrkve - a…