Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídlo jako kosmetika: Masky na vlasy i pleť, které snadno vyrobíte z toho, co najdete v lednici
Zdroj: Unsplash.com, Louis Hansel

Mít čistou a zdravou pleť a krásné vlasy vyžaduje péči. Kosmetické přípravky k tomu určené se ale často mohou pěkně prodražit - přitom ty nejlepší masky hravě vyrobíte z toho, co najdete v lednici nebo ve spíži.

Pivo dělá objem

Pivní komestika na vlasy není nic nového - zlatavý mok obsahuje proteiny sladu a chmele, které pomáhají uzdravit a obnovit poškozené části vlasů a zároveň revitalizují vlasový stonek. Obsahuje také vitamín B a maltózu a sacharózu, což jsou cukry, které pomáhají uzavírat kutikulu vlasu. Alkohol obsažený v pivu navíc zabíjí mikroorganismy na pokožce hlavy. Máte-li vlasy zplihlé, naučte se používat pivo místo kondicionéru; vždy po umytí hřívy šampónem ji přelijte oblíbeným nápojem Čechů. Výsledkem bude krásný lesk a oslnivý objem.

Kávou proti celulitidě

Celulitida a strie trápí většinu dospělých žen. S obojím je těžká pomoc; předcházet vzniku celulitidy se dá jedině dlouhodobě bezchybnou životosprávou, a ani ta nezaručí 100% výsledek. A jak se kůže s věkem proměňuje, striím se nevyhne asi žádná. Existují ale způsoby, jak celulitidu a strie alespoň zmírnit - skvělé jsou masáže za pomoci peelingu. A tím vůbec nejlepším je peeling vyrobený z kokosového oleje a kávového lógru, který byste jinak vyhodili. Smíchejte obě suroviny, osprchujte se nebo si dejte horkou koupel a příslušné partie masírujte tímto peelingem alespoň 15 minut 2x až 3x týdně. Kofein obsažený v kávě pomáhá optimalizovat cirkulaci krve v tkáních, díky čemuž se pokožka dobře prokrví a lépe se zbaví nežádoucích toxinů.

Tuk s tvarohem zajistí hydrataci

Jsou vaše vlasy suché a naprosto bez lesku? Pomůže avokádo, olivový olej, mléko, tvaroh či podmáslí! Zatímco olivový olej uzavírá ve vlasech vlhkost a pomáhá tak předcházet jejich vysušování, avokádo hydratuje a zvláčňuje nejen vlasy, ale i pokožku hlavy, které dodává řadu vitamínů a minerálů. Mléčné výrobky mají stejný účinek. Pro extra hydrataci můžete smíchat obojí, nebo použít jen jednu z těchto věcí. Avokádovou kašičku či měkký tvaroh doporučujeme jako masku na 20 minut, olivový olej pro zábal na 15 minut. Mlékem si můžete vlasy pravidelně polévat po umytí místo kondicionéru.

Vejce a banán pro růst

Někdy se to stane; chceme zkusit ofinu nebo krátký sestřih, jenže se to nepovede. Člověk pak počítá každý nový centimetr vlasů a přeje si, aby se už už probudil a měl zpět krásnou dlouhou hřívu. Zázračná věc, po které by vlasy bleskurychle narostly, neexistuje, ale růst se dá jistým způsobem podpořit. Z vašich kuchyňských zásob s tím pomůžou vajíčka či banány - anebo obojí smíchané dohromady a používané jako vlasová maska na 20 minut jednou týdně. Vajíčka jsou plná proteinů a jiných živin, které zdravé vlasy potřebují a k tomu navíc dezinfikují pokožku hlavy. Banány vlasy hydratují, dodávají jim lesk a hlavně výživu ve formě draslíku.

Cukr uvnitř škodí, zvenku prospívá

Peeling nepomáhá jen s prokrvením pokožky v problémových partiích, hodí se i na obličej. Pokožku čistí, zanechává ji jemnější a pružnější, zpomaluje její stárnutí a připravuje ji, aby lépe vstřebala výživné masky či krémy. Kupované peelingy mohou být nicméně dost hrubé a citlivá pokožka nesmí být mechanickému čistění s jejich pomocí vystavována příliš často, maximálně jednou za dva až tři týdny. Pro jemnou pleť, ale i pro všechny ostatní, je lepší použít šetrnější cukrový peeling. Máte-li doma třtinový cukr, smíchejte jej s panenským olivovým nebo kokosovým olejem a něžně masírujte pokožku 10 - 15 minut. Poté opláchněte vlažnou vodou. Vaše tvář bude hladká, čistá a vyživená. Tip: Pro hloubkové vyčištění na takto připravenou pleť můžete nanést med, který má antibakteriální účinky. Nechte působit 15 minut a pak smyjte.