Nejlepší likér vánočních svátků. Vaječný koňak se zrodil ve středověku a dřív léčil nachlazení
28. 11. 2021 Historie a zajímavosti
Snad žádný jiný nápoj nepatří k vánočním svátkům tak jako vaječný koňak, hlavně k těm americkým či anglickým. I když jeho obliba možná plyne i ze snahy upotřebit žloutky, které zbyly po upečení pusinek či makronek, popíjení „vaječňáku“ o svátcích má své nezpochybnitelné kouzlo.
Původní vaječňák byl z piva
Vaječný likér byl oblíbeným vánočním nápojem již v 18. století. Znám byl však mnohem dřív. Podle webu Whychristmas.com se vyvinul z nápoje posset, který se pil na britských ostrovech již ve středověku. Šlo o nápoj z mléka, které se nejprve zahřálo a pak se smíchalo s vínem nebo pivem, čímž se srazilo. Pak se ještě navíc, jak se píše v knize An Ordinance of pottage, okořenilo skořicí a muškátovým oříškem. Tehdy se posset používal jako lék na nachlazení a jiná lehčí onemocnění. Údajně se už tenkrát do possetu někdy přidávala vajíčka a také strouhanka na zahuštění. Je doloženo, že takový nápoj se ve středověku pil i ve Francii, kde se mu říkalo „lait de poule“ (kuřecí mléko). Vyšší vrstvy britské společnosti začaly místo piva postupně do possetu přidávat brandy nebo sherry a vytvořily z něj luxusnější nápoj. Jeho přerod ve vaječňák nastal v 17. století v USA, kde pivo nahradili rumem. Anglický výraz eggnog byl poprvé zmíněn v humorné básni Jonathana Bouchera, v níž autor líčil, co všechno během jednoho dne vypil. A vaječňák ve výčtu, jak je asi již jasné, nechyběl.
Mohlo by vás zajímat
Nápoj pro amerického prezidenta
Pokud by vás zajímalo, jak eggnog ke svému jménu přišel, je o tom několik teorií. Podle první se slovem „nog“ označovalo ve východní Anglii silné pivo. Když se do něj přidala vejce (egg), stal se z něj vaječný koňak. Jiná teorie říká, že nog pochází ze slova „noggin“, což je středoanglický výraz pro malý vyřezávaný dřevěný hrnek, který se používal k podávání alkoholických nápojů. A další tvrdí, že nog pochází z nugg nebo nugged ale, což je skotský výraz označující pivo, které se zahřívalo takovým způsobem, že se do něj vložil pohrabáč z ohně. Vzhledem k tomu, že se vaječný koňak pil původně teplý a přidávalo se do něj koření jako skořice, muškátový oříšek a vanilkové lusky, stal se typickým zimním nápojem a posléze i tradičním vánočním. V Americe se ovšem začíná pít již mnohem dřív, je i oblíbeným nápojem oslav Dne díkuvzdání. Podle stránek Whychristmas.com se dokonce v roce 1892 navrhovalo, že by se vaječný koňak mohl užívat jako lék na chřipku. Teplý byl i speciální punč, který vznikl v roce 1920 a vaječnému koňaku se hodně podobal. Šlo o nápoj z vajec, másla a tmavého rumu ochucený skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem a vanilkou, který se jmenoval Tom a Jerry. Má se dokonce za to, že oblíbený kreslený seriál o kocourovi a myšákovi byl pojmenován právě podle tohoto punče. Ještě jednou zajímavostí se vaječňák zapsal do dějin, v oblibě ho měl i americký prezident George Washington. Ten jeho byl pořádný lomcovák – kromě rumu v něm byla totiž ještě whisky a sherry.
Ten nejslavnější pro právníky
Eggnog v papírové krabici jako na mléko je symbolem amerických vánočních svátků a kupují si ho snad všichni. Mimo Ameriku je nejslavnější nizozemská značka Advocaat. Jeho název opravdu souvisí s advokáty a je odvozen z faktu, že advokáti musí hodně mluvit. A protože jsou vajíčka dobrá na hlasivky, udělá jim vaječňák jen dobře. Mnoho lidí si jej připravuje i doma podle různých receptů, které se liší hlavně použitím alkoholu nebo tím, zde se do něj dává mléko, smetana či zahuštěné mléko. Dnes se vaječný koňak pije spíš studený, někdy i na ledu, používá se do různých koktejlů, krémů nebo i do mnoha moučníků a dezertů. Přidává se také do kávy, která je u nás známá jako alžírská a ve světě jako eggnog latté. I teplý se ale dnes pije. Je totiž základem oblíbeného horkého nápoje italských sjezdovek bombardina, které se připravuje právě z likéru Advocaat a z brandy. Populární jsou v poslední době rovněž veganské verze vaječného koňaku vyrobené třeba z mandlového mléka.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Nejlepší topinky Velmi chutné jsou z obyčejného chleba (Šumava) - když víme, že je budeme péct, koupíme si ho rovnou krájený, aby se topinky pekly… Číst více
Čím namazat topinky. Někdo to rád pikantní! Toto jsou nejoblíbenější pomazánky
Co dát na topinky Topinky potíráme pomazánkami, jejichž základem bývá nejčastěji zelenina, sýry, vejce, luštěniny, uzeniny a maso. Při podávání je… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli?… Číst více
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Tatarák (ne)tradičně: Dáte si tvarůžkový, bramborový nebo z pečeného celeru?
Tatarský biftek neboli tatarák je oblíbeným… Číst více
Bulharská masová topinka princezna: Jak přišla ke svému zvláštnímu názvu a jak ji připravit?
I když by název princezna možná odkazoval k… Číst více
Jak připravit tu nejlepší cuketovou směs na topinku. Udělejte si ji do zásoby
Topinky jsou výborné nejen při posezeních s… Číst více
Falešný tatarák z hub: Delikatesa z lesa se snadno připravuje a krásně provoní celý dům
Při současné bohaté houbové úrodě určitě každý… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně skladovat vejce? Do mrazáku patří jedině rozšlehaná
Světový den vajec
Máslové krémy jsou nejpoužívanějšími krémy vůbec: Zdobí se jimi dorty, zákusky, pečivo i vánoční cukroví
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 9 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 10 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 22 hodinami
Lotus cheescake
Přidáno před 23 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Komentáře
7. 12. 2021 10:01