

Vaječný likér 8x jinak
Suroviny
- Likérový základ
- plnotučné mléko - 1 litr
- rum - 0,5 litru
- žloutky - 4 kusy
- salko - 1 konzerva
- cukr - 100 g
- Vanilkový (likér)
- 2 žloutky navíc
- 2 vanilkové cukry
- Kávový (likér)
- 3-6 lžiček instantní kávy
- Čokoládový (likér)
- 1-2 tyčinky ledové kaštany
- Kakaový (likér)
- 1 tuba pikaa
- Karamelový (likér(
- Mandlový (likér)
- mandlová esence
- Kokosovo-karamelový (likér)
- 200 g strouhaného kokosu
- Banánový (likér)
- 2 balení banánového pudinku
Postup přípravy receptu
Likérový základ:
Do hrnce dáme mléko, cukr a žloutky a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a vmícháme salko a rum.Vanilkový likér:
Do základu dáme víc žloutků, abychom dosáhli žlutější barvy a po převaření vmícháme 2 vanilkové cukry.Kávový likér:
Kávové příchuti dosáhneme tak, že ve trošce horké vody rozmícháme instantní kávu. Množství kávy zvolíme podle toho, jak silnou kávovou příchuť chceme vyrobit (3 lžičky pro slabou příchuť, 6 lžiček pro silnou). Rozpuštěnou kávu vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.Čokoládový likér:
Ve vodní lázni rozpustíme ledové kaštany (1 balení pro jemnou čokoládovou příchuť, 2 balení pro výraznou) a poté vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.Kakaový likér:
Do základní směsi vmícháme balení pikaa.Karamelový likér:
Chceme-li dosáhnout karamelové příchuti, musíme nechat zkaramelizovat Salko ještě než ho přimícháme do základní směsi. To uděláme tak, že neotevřenou konzervu dáme na 1 hodinu vařit do vroucí vody. Konzerva musí být celá pod vodou a průběžně ji otáčíme. Teprve poté jej vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.Mandlový likér:
Do základní směsi vmícháme pár kapek mandlové esence. Doporučuji zkombinovat se zkaramelizovaným Salkem, výsledná chuť je lepší ;o)Kokosovo-karamelový likér:
Kokos nasucho opražíme na pánvi. Pozor, ať nezhnědne, byl by hořký. Smícháme se zkaramelizovaným Salkem a se základní směsí a necháme přes noc uležet v lednici. Druhý den kokos scedíme a máme hotovo. Vyluhovaný opražený kokos nevyhazujeme, ale použijeme třeba do buchet.Banánový likér:
Pudinkové prášky rozmícháme, přimícháme do základní směsi před začátkem vaření. Důkladně, aby se při vaření nevytvořily hrudky. Směs za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstavíme. K uvařenému základní směsi přilijeme Salko a rum. Směs přelijeme po částech do mixéru a mixujeme asi 2 minuty dohladka.
Poznámka od kuchařky
Poměr rumu a salka je samozřejmě možné přizpůsobit dle vlastních potřeb. Já dělám silnější (víc rumu) a méně sladší (pouze 1 salko) likéry. Máte-li ale rádi sladké, přidejte si salko navíc a uberte rum, záleží jen na Vás ;o)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vaječný likér 8x jinak
-
S mým milým tatínkem jsme tento recept použili s menšími úpravami. V základu jsme nahradili mléko 30% smetanou a neslazeným kondenzovaným mlékem. Jako ingredience jsme použili zkaramelizované Salko 1 plechovka, 1ks extra hořké kaštany, 1ks čokoladový puding .Likér po vychladnutí byl tak hustý že jsme ho plnili do sklenic od mléka.VYNIKAJÍCÍ
-
Vypadá to dobře,urciťe vyzkouším
-
Vyborny!! dělala jsem dnes klasický i čokoládový. Přisli sousedi a mohu dělat znovu, opravdu luxusní. Děkuji za recept
-
Paráda
letošní Vánoce jsem ho dávala jako dárek. Můj nemá rád sladký a ták mu zachutnal že ho dělám znovu kvůli Silvestru
díky za recept, mám ho mezi oblíbenymi
-
Tak dovařeno... Bez cukru jen slazene mléka :D a je dobrej jen je upně tekutý... Dělala sem vždy bezvaječny a byl fajn hustý... Když sem našla recept s vajíčky ale varenymi tak jsem si říkala jak to neni super ale ta konzistence me sklamala :/
-
marki87: Super rada, s tím nepřidáváním žloutků! Děkuji :)
-
TRVANLIVOST LIKÉRU: Pokud do základu použijete vajíčka (co nejčerstvější), tak bych řekla, že v lednici vydrží tak měsíc až dva. Jak je tam ten rum, tak se to nekazí. Nám nejdéle vydržel asi měsíc a byl úplně v pohodě. Déle nevydrží, protože ho dřív vypijeme. A když nepoužijete žloutky, tak bych řekla, že vydrží i mnohem déle. Pokud nechcete klasický vaječňák, ale třeba něco na styl Baileys, tak žloutky vůbec používat nemusíte.
-
dOBRY DEN,
PROSIM VAS, AKA JE TRVANLIVOST TOHTO LIKERU? DAKUJEM -
Zuzka: Já jsem dělala ,,vaječňák'' ze slivovice. Je to spíše záležitost pro muže, protože je dost silný a jde cítit slivovicí. Ale pokud ti slivovice nevadí a máš ji ráda, tak v tom nevidím problém
.
-
Holky, dáváte některá do vaječného koňaku slivovici?
-
jůj...to bude mňamka....ujíždím na pistácii,tak jen obměním pudingy
-
asi to zkusim
-
tak už máme doma litr klasiky vanilkového a dva kakové.. mňam
-
Dobře, pro příště
-
marki87:Markétko,jsme tady všichni topačky a topáčci,tak vynech tu paní a vykání!!
Díky