Vaječný likér 8x jinak

marki87 Kuchařka:

Nápoje 22 názorů

Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů
Přidat další fotografii
514

Suroviny

Likérový základ
plnotučné mléko - 1 litr
rum - 0,5 litru
žloutky - 4 kusy
salko - 1 konzerva
cukr - 100 g
Vanilkový (likér)
2 žloutky navíc
2 vanilkové cukry
Kávový (likér)
3-6 lžiček instantní kávy
Čokoládový (likér)
1-2 tyčinky ledové kaštany
Kakaový (likér)
1 tuba pikaa
Karamelový (likér(
Mandlový (likér)
mandlová esence
Kokosovo-karamelový (likér)
200 g strouhaného kokosu
Banánový (likér)
2 balení banánového pudinku
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Likérový základ:



    Do hrnce dáme mléko, cukr a žloutky a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a vmícháme salko a rum.

  2. Vanilkový likér:



    Do základu dáme víc žloutků, abychom dosáhli žlutější barvy a po převaření vmícháme 2 vanilkové cukry.

  3. Kávový likér:



    Kávové příchuti dosáhneme tak, že ve trošce horké vody rozmícháme instantní kávu. Množství kávy zvolíme podle toho, jak silnou kávovou příchuť chceme vyrobit (3 lžičky pro slabou příchuť, 6 lžiček pro silnou). Rozpuštěnou kávu vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.

  4. Čokoládový likér:



    Ve vodní lázni rozpustíme ledové kaštany (1 balení pro jemnou čokoládovou příchuť, 2 balení pro výraznou) a poté vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.

  5. Kakaový likér:



    Do základní směsi vmícháme balení pikaa.

  6. Karamelový likér:



    Chceme-li dosáhnout karamelové příchuti, musíme nechat zkaramelizovat Salko ještě než ho přimícháme do základní směsi. To uděláme tak, že neotevřenou konzervu dáme na 1 hodinu vařit do vroucí vody. Konzerva musí být celá pod vodou a průběžně ji otáčíme. Teprve poté jej vmícháme do základní směsi a dáme vychladit.

  7. Mandlový likér:



    Do základní směsi vmícháme pár kapek mandlové esence. Doporučuji zkombinovat se zkaramelizovaným Salkem, výsledná chuť je lepší ;o)

  8. Kokosovo-karamelový likér:



    Kokos nasucho opražíme na pánvi. Pozor, ať nezhnědne, byl by hořký. Smícháme se zkaramelizovaným Salkem a se základní směsí a necháme přes noc uležet v lednici. Druhý den kokos scedíme a máme hotovo. Vyluhovaný opražený kokos nevyhazujeme, ale použijeme třeba do buchet.

  9. Banánový likér:



    Pudinkové prášky rozmícháme, přimícháme do základní směsi před začátkem vaření. Důkladně, aby se při vaření nevytvořily hrudky. Směs za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Odstavíme. K uvařenému základní směsi přilijeme Salko a rum. Směs přelijeme po částech do mixéru a mixujeme asi 2 minuty dohladka.

Poznámka

Poměr rumu a salka je samozřejmě možné přizpůsobit dle vlastních potřeb. Já dělám silnější (víc rumu) a méně sladší (pouze 1 salko) likéry. Máte-li ale rádi sladké, přidejte si salko navíc a uberte rum, záleží jen na Vás ;o)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 324 kuchařů a kuchařek

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy

Ohodnoťte recept: Vaječný likér 8x jinak

  • KaAmulii KaAmulii

    Vyborny!! dělala jsem dnes klasický i čokoládový. Přisli sousedi a mohu dělat znovu, opravdu luxusní. Děkuji za recept :-*

    Odpovědět

  • MirryVoyta MirryVoyta

    Paráda :-) letošní Vánoce jsem ho dávala jako dárek. Můj nemá rád sladký a ták mu zachutnal že ho dělám znovu kvůli Silvestru ;-) díky za recept, mám ho mezi oblíbenymi ;-) :yes:

    Odpovědět

  • bibi bibi(neregistrovaný)

    Tak dovařeno... Bez cukru jen slazene mléka :D a je dobrej jen je upně tekutý... Dělala sem vždy bezvaječny a byl fajn hustý... Když sem našla recept s vajíčky ale varenymi tak jsem si říkala jak to neni super ale ta konzistence me sklamala :/

    Odpovědět

  • denisa denisa(neregistrovaná)

    marki87: Super rada, s tím nepřidáváním žloutků! Děkuji :)

    Odpovědět

  • marki87 marki87(autorka receptu)

    TRVANLIVOST LIKÉRU: Pokud do základu použijete vajíčka (co nejčerstvější), tak bych řekla, že v lednici vydrží tak měsíc až dva. Jak je tam ten rum, tak se to nekazí. Nám nejdéle vydržel asi měsíc a byl úplně v pohodě. Déle nevydrží, protože ho dřív vypijeme. A když nepoužijete žloutky, tak bych řekla, že vydrží i mnohem déle. Pokud nechcete klasický vaječňák, ale třeba něco na styl Baileys, tak žloutky vůbec používat nemusíte.

    Odpovědět

  • Silvia Silvia(neregistrovaná)

    dOBRY DEN,

    PROSIM VAS, AKA JE TRVANLIVOST TOHTO LIKERU? DAKUJEM

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Zuzka: Já jsem dělala ,,vaječňák'' ze slivovice. Je to spíše záležitost pro muže, protože je dost silný a jde cítit slivovicí. Ale pokud ti slivovice nevadí a máš ji ráda, tak v tom nevidím problém;-).

    Odpovědět

  • Zuzka Zuzka(neregistrovaná)

    Holky, dáváte některá do vaječného koňaku slivovici?

    Odpovědět

  • macina macina(neregistrovaná)

    jůj...to bude mňamka....ujíždím na pistácii,tak jen obměním pudingy:-))

    Odpovědět

  • david415 david415(neregistrovaný)

    asi to zkusim:-p

    Odpovědět

  • leontyynka leontyynka

    tak už máme doma litr klasiky vanilkového a dva kakové.. mňam:-K

    Odpovědět

  • marki87 marki87(autorka receptu)

    Dobře, pro příště :-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    marki87:Markétko,jsme tady všichni topačky a topáčci,tak vynech tu paní a vykání!!;-)Díky;-):-8:-K

    Odpovědět

  • marki87 marki87(autorka receptu)

    Ano, přesně jak říká paní Simona. Salko se vaří pouze při výrobě karamelového likéru, pro jinou příchuť ne :-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Kalinka:jestli můžu odpovědět,tak my když jsme doma dělali vaječný koňak nikdy jsme salko nevařili!!!!!;-)Salko se vaří pokud z něj chceš mít karamel!!!!;-):yes:

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo