Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indický čaj masala vás zahřeje, vylepší náladu a posílí imunitu. Víte, jak se správně dělá?
Zdroj: Unsplash, Aditya Joshi

Říká se mu masala chai/čaj, yogi čaj nebo prostě jen chai či chai latté. Je sladký, zjemněný mlékem, krásně voní po směsi koření a výborně vás povzbudí i zahřeje. Do počínajících sychravých dnů a podzimních plískanic je zkrátka tento aromatický nápoj ideální. Víte, co do něj patří?

Pro zdravé tělo i mysl

Masala není jen tak obyčejný čaj, je totiž ozvláštněný speciální směsí koření dátá masala. Ta doplňuje ve složení čaj, většinou indický černý assam. Tradičně se podává s mlékem, což vysvětluje i jeho pojmenování indický bílý čaj. Občas se můžete setkat i s názvy indický kořeněný čaj nebo také ayurvédský čaj.  Původ tohoto dokonalého čajového drinku je v Indii a je úzce spjatý s tradičním indickým léčebným systémem ayurvédou. Ayurvéda je založená na principech přírodního lékařství a jejím cílem je udržet zdravé tělo i ducha. Podle webu Ayurtimes.com směs koření použitá v nápoji má nejen zahřívací schopnosti, ale zlepšuje náladu i trávení, odstraňuje různé zažívací potíže, má protizánětlivé účinky a navíc posiluje imunitu. I když má chai spoustu různých názvů, jde o stejný nebo hodně podobný nápoj. Ptáte se proč jen podobný?  Směs a poměr koření se totiž může měnit v závislosti na oblasti Indie. Základem směsi koření dátá masala je vždy zázvor a kardamom, dále do ní patří skořice, anýz, fenykl, pepř, muškátový oříšek a hřebíček. Někdy v ní může být i nové koření, koriandr setý, pomerančová kůra, chilli, růžové aroma, lékořice, kmín, kurkuma, mandle a šafrán. Třeba v západní Indii ale hřebíček a černý pepř vůbec nepoužívají a jistota není ani ten černý čaj, neboť v Kašmíru jej nahrazují zeleným čajem gunpowder. V Bhópálu zase masala chai vylepšují špetkou soli a tradičně se do něj v Indii používá buvolí mléko místo kravského.

Z indické směsi koření

Historie masala čaje sahá do dávné minulosti. Podle webu Tinroofteas.com byla takováto směs koření poprvé namíchána na královském dvoře již před 5000, ale možná dokonce i před 9000 lety.  Sice není jasné, zda šlo o dvůr na území dnešní Indie nebo Thajska, jisté ale je, že král, který po něm zatoužil, chtěl namíchat očistný a posilující nápoj. Podával se tehdy teplý i studený na mírnější obtíže a i poměr koření se tehdy různě proměňoval. Zajímavé však je, že v původním nápoji chyběl černý čaj. Ten se do směsi dostal až v 19. století, kdy pěstování čaje rozjeli v Indii ve velkém Britové, založili rozlehlé čajové plantáže a vyšlechtili z divoké odrůdy čajovníku odrůdu assam. Pro obyčejné Indy byl ovšem stejně až do 60. let 20. století černý čaj příliš drahý a nedostupný. Dnes se už v Indii masala chai pije všude a ve velkém, doma se jím vítají návštěvy, prodává se na ulicích a vlakoví prodejci chaie mají dokonce i své jméno, říká se jim chai wallahs. Populární však není jen v Indii. Ve zbytku světa je však známý spíš jako Yogi čaj. I toto pojmenování má svůj původ. Až do 70. let se čaj víceméně popíjel jen v Indii. V roce 1969 se však podle webu Sikhdharma.org vydal indický duchovní mistr Kundalini jógy a průkopník holistického jógového životního stylu Yogi Bhajan do USA, aby zde právě jógu vyučoval. Svým studentům pravidelně nabízel během lekcí ayurvédský čaj, který jim velmi zachutnal. Z úcty ke svému učiteli mu pak dali jméno Yogi čaj. Zpočátku se nabízel jen v restauracích, které v USA založili právě Bhajanovi stoupenci. Stal se ale tak populárním, že brzy se začal vyrábět a prodávat pod značkou Yogi Tea úplně běžně a po celém světě.

Udělejte si domácí čajovnu

Pokud jsme vás na čaj nalákali a chcete si ho připravit, nejlepší bude, když si v nějaké čajovně nebo v obchodě s čajem koupíte rovnou namíchanou směs nazvanou Masala chai nebo Yogi Tea, případně směs koření Dátá masala a čaj assam. Příprava už je snadná. V hrnci nejprve krátce opražte 7 g směsi koření, aby se krásně rozvonělo. Přilijte 400 ml vody a vařte asi 10 minut. Pak přidejte 6 g černého čaje a vařte dalších 5 minut. Nakonec přilijte 150-200 ml mléka, nechte ještě prohřát a přeceďte. Pokud jste si koupili hotovou směs, v níž je rovnou i čaj, stačí ji jen povařit ve vodě podle návodu na obalu. Nakonec čaj vydatně oslaďte cukrem či medem. Klidně přidejte i víc, chai se totiž tradičně pije hodně oslazený, neboť tak mnohem víc vynikne chuť koření.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více