12 levných jídel z luštěnin: Uvařte si čočkový dhal, stařenčiny fazole nebo staročeskou pučálku!
3. 1. 2022 Vaření
Co jíst v lednu, abychom ušetřili, dobře si pochutnali a zároveň tělo nepřipravili o důležité živiny? Sázkou na jistotu jsou luštěniny! Čočka, fazole nebo hrách se dají připravit v kuchyni na mnoho způsobů. Pojďte se s námi podívat na nejoblíbenější recepty!
Dobroty z čočky
Jak už jsme psali v našem článku dříve, čočka patří k nejoblíbenějším luštěninám vůbec. A to nejen u nás, ale v mnoha zemích ve světě. Kromě té „nejklasičtější“ hnědé máme k dispozici mnoho dalších druhů. Od čočky červené přes žlutou, zelenou až po černou. Liší se nejen barvou, ale i velikostí a možnostmi úpravy. Připomeňte si s námi jak evergreeny české, polévku a čočku na kyselo, tak základ kuchyně indické: dhal. S těmito recepty nešlápnete vedle:
Hrách? Děkuji, chci!
Připouštíme, že hrách nemusí patřit mezi favority. Ale je to škoda! Tahle luštěnina má trochu horší pověst, ovšem zbytečně. Hrách, stejně jako čočka nebo fazole, je podle webu Vitalcountry.cz bohatý na vlákninu, vitamin B a rostlinné bílkoviny. Navíc, podobně jako u čočky, některé druhy hrachu, třeba žlutý půlený, nemusíte namáčet, takže jde o jídlo nejen levné a výživné, ale také v cuku letu připravené. Dejte s námi hrachu šanci a připravte si sametově hebkou hrachovou kaši, jednoduchou staročeskou lahůdku, pučálku, nebo obdobu houbového Kuby, hrách a kroupy.
Naše značka? Fazolačka!
Lahůdka „zálesáků“, základ stravy vegetariánů, ale také oblíbená surovina pro přípravu mnoha jídel české i zahraniční kuchyně. Fazole u nás bývaly oblíbené vždycky a jsou pořád. Jednoduchou fazolovou polévku připravíte i pouhým ohřátím konzervovaných fazolí z plechovky a dochucením bylinkami nebo smaženou cibulkou. Ale to je opravdu „nouzovka“. Fazole nabízejí daleko víc možností, jak se v kuchyni uplatnit. Vybrali jsme pro vás tyhle tři recepty. Zvolte podle své chuti!
Letem cizrnovým světem
Celý název této luštěniny zní cizrna beraní. Pokud by vás zajímalo, kde získala své druhové jméno, tak podle publikace Botany of Chickpea to bylo podle tvaru jednotlivých kuliček. Ty totiž díky své hrbolatosti a zešpičatění na jedné straně připomínají beraní hlavu. Občas se můžete setkat i s pojmenováním římský hrách, které zřejmě odkazuje k využití cizrny již v dobách antického Říma. Zatímco v Africe či v Asii je cizrna asi luštěninou číslo jedna, u nás se na první příčky hitparád dere teprve poslední roky. Určitě jste už ochutnali cizrnovou pomazánku hummus. Jak na ni se dozvíte z našeho receptu. A přidáváme další dva, abyste si mohli cizrnu „osahat“ i v jiných pokrmech.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Vykostit kuře dá trochu práce, ale pak z něj můžeme upéct výbornou roládu s křupavou kůží. Názorné video poradí, jak na to
Kuřecí roláda bývá majstrštykem domácí kuchyně. Maso s výbornou náplní v úhledném balíčku krájíme na kolečka. Z jednoho kuřete tak připravíme 6–8… Číst více
Už jste slyšeli o Babyccinu? To musíte s dětmi vyzkoušet. Poradíme, jak jim tuto dobrotu připravit doma
Usrkávání černého horkého nápoje s hořkou chutí a mlékem, cukrem či jen tak, je ranní rutinou mnoha z nás. Děti jsou naše věrné kopie a dělají vše,… Číst více
Snídaně, svačinky a dezerty, které mohou i ti nejmenší. Představujeme recepty sice sladké, ale bez cukru
Většina receptů má jako základ tři ingredience: banán, mouku, vejce. Není tedy nutné mít plnou spíž, a přesto se dají kouzlit barevné a veselé… Číst více
Jak vytvořit domácí plastelínu pro děti? Suroviny najdete ve vlastní kuchyni
Jak udělat domácí plastelínu v kuchyni? Děti se učí napodobováním a jsou to naše nejvěrnější zrcadla. Pokud rodiče něco stále dělají v kuchyni,… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Prázdninová specialita: Řecká rýžová polévka voní po citronu a kuřecím mase. Základem je obyčejný kuřecí vývar
Polévka složitého názvu kotosoupa avgolemono je… Číst více
Zvířátka z banánů pro nejmenší strávníky: Naše video vykouzlí úsměv na tváři malým i velkým
Banán je v dětském jídelníčku velmi populární ovoce. Děti s ním začínají již v kojeneckém období a často se jím nahrazuje cukr v moučnících i… Číst více
Co dobrého připravit dětem? Nepečený cheesecake s čerstvým ovocem je to pravé
Nepečený cheesecake mezi dalšími nepečenými dezerty a dobrotami jednoznačně vyniká. Vypadá luxusně a přitom si na jeho přípravu mohou bez obav… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den konzumace fazolí
Adzuki v kuchyni: Tyto fazolky s oříškovou chutí využijete ve sladké i slané kuchyni
Osvědčené luštěninové recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 8 hodinami
Jablkovo-banánové nanuky bez cukru
Přidáno před 15 hodinami
Pistáciový cheesecake s mandlovým korpusem
Přidáno před 19 hodinami
Mechový dort II.
Přidáno před 21 hodinami
Plněný croissant
Přidáno 22. 4. 2024 08:26
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Přidáno 22. 4. 2024 08:03
Přečtěte si Zobrazit více
Cizrna: Nejoblíbenější luštěnina orientální kuchyně, která dala jméno i řečníkovi Cicerovi
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď