Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 levných jídel z luštěnin: Uvařte si čočkový dhal, stařenčiny fazole nebo staročeskou pučálku!
Zdroj: Toprecepty, Vareniste.cz

Co jíst v lednu, abychom ušetřili, dobře si pochutnali a zároveň tělo nepřipravili o důležité živiny? Sázkou na jistotu jsou luštěniny! Čočka, fazole nebo hrách se dají připravit v kuchyni na mnoho způsobů. Pojďte se s námi podívat na nejoblíbenější recepty!

Dobroty z čočky

Jak už jsme psali v našem článku dříve, čočka patří k nejoblíbenějším luštěninám vůbec. A to nejen u nás, ale v mnoha zemích ve světě. Kromě té „nejklasičtější“ hnědé máme k dispozici mnoho dalších druhů. Od čočky červené přes žlutou, zelenou až po černou. Liší se nejen barvou, ale i velikostí a možnostmi úpravy. Připomeňte si s námi jak evergreeny české, polévku a čočku na kyselo, tak základ kuchyně indické: dhal. S těmito recepty nešlápnete vedle:

Hrách? Děkuji, chci! 

Připouštíme, že hrách nemusí patřit mezi favority. Ale je to škoda! Tahle luštěnina má trochu horší pověst, ovšem zbytečně. Hrách, stejně jako čočka nebo fazole, je podle webu Vitalcountry.cz bohatý na vlákninu, vitamin B a rostlinné bílkoviny. Navíc, podobně jako u čočky, některé druhy hrachu, třeba žlutý půlený, nemusíte namáčet, takže jde o jídlo nejen levné a výživné, ale také v cuku letu připravené. Dejte s námi hrachu šanci a připravte si sametově hebkou hrachovou kaši, jednoduchou staročeskou lahůdku, pučálku, nebo obdobu houbového Kuby, hrách a kroupy.  

Naše značka? Fazolačka!

Lahůdka „zálesáků“, základ stravy vegetariánů, ale také oblíbená surovina pro přípravu mnoha jídel české i zahraniční kuchyně. Fazole u nás bývaly oblíbené vždycky a jsou pořád. Jednoduchou fazolovou polévku připravíte i pouhým ohřátím konzervovaných fazolí z plechovky a dochucením bylinkami nebo smaženou cibulkou. Ale to je opravdu „nouzovka“. Fazole nabízejí daleko víc možností, jak se v kuchyni uplatnit. Vybrali jsme pro vás tyhle tři recepty. Zvolte podle své chuti!

Letem cizrnovým světem

Celý název této luštěniny zní cizrna beraní. Pokud by vás zajímalo, kde získala své druhové jméno, tak podle publikace Botany of Chickpea to bylo podle tvaru jednotlivých kuliček. Ty totiž díky své hrbolatosti a zešpičatění na jedné straně připomínají beraní hlavu. Občas se můžete setkat i s pojmenováním římský hrách, které zřejmě odkazuje k využití cizrny již v dobách antického Říma.  Zatímco v Africe či v Asii je cizrna asi luštěninou číslo jedna, u nás se na první příčky hitparád dere teprve poslední roky. Určitě jste už ochutnali cizrnovou pomazánku hummus. Jak na ni se dozvíte z našeho receptu. A přidáváme další dva, abyste si mohli cizrnu „osahat“ i v jiných pokrmech.

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více