Britská pomazánka marmite: Chutná po kvasnicích, je plná vitaminu B a potěší i milovníky piva!
28. 8. 2021 Vaření
O britské pomazánce marmite se říká, že ji buď milujete, nebo nenávidíte. Už po prvním ochutnání budete vědět, zda se do ní zblázníte nebo ji už nikdy nevezmete do úst. Zlí jazykové tvrdí, že trochu připomíná rozteklý asfalt nebo lepidlo na boty. Chuťově je na tom ale mnohem lépe.
Britská pomazánka z kvasnic
Pomazánka marmite je jednou z nejslavnějších britských specialit a jakýmsi symbolem britské kuchyně. Prodává se rovnou již hotová ve sklenici a kromě toho, že je chuťově velmi zajímavá, jí nelze rozhodně upřít zdravotní benefity. Marmite se totiž vyrábí z kvasnicového extraktu, který se získává jako vedlejší produkt při vaření piva. Od roku 1936 do roku 1968 bylo podle webu Guinntiques.com dokonce možné sehnat speciální limitovanou edici marmite Guinness – kvasnicový extrakt vzniklý při vaření piva vyhlášeného irského černého piva Guinness. Pomazánka má trochu zvláštní konzistenci. Je téměř černá a trochu připomíná sójovou omáčku, je ale tužší a lepkavá. Připodobnění k asfaltu je tak možná trochu namístě. Kromě toho má poměrně výraznou, hodně slanou a lehce chlebovou chuť, která se dá přirovnat k polévkovému koření Maggi. Tu jí dodávají výtažky ze zeleniny a sůl.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbená nejen v Anglii
Historie výroby marmite sahá do roku 1902, kdy byla ve městě Burton nad Trentem v Británii založena první továrna. Objevena však byla již na konci 19. století, jak se píše na stránkách Bbc.com, a to zcela náhodou, když německý vědec Justus von Liebig zjistil, že pivovarské kvasnice lze koncentrovat a konzumovat. Kromě Velké Británie se pomazánka vyrábí i na Novém Zélandu a v Austrálii, kde se jmenuje Vegemite nebo Promite. Podobný je i švýcarský Cenovis a německý Vitam-R. Receptura na ně je však trochu jiná. Dnes se pravý marmite vyváží do mnoha zemí světa. U nás jej koupíte většinou v obchodech, kde mají britské potraviny.
Mohlo by vás zajímat
Zásobárna vitaminu B
Díky kvasnicím má marmite dostatek vitaminu B, dále obsahuje niacin (vitamin B3), thiamin (vitamin B1), riboflavin, vitamin B12 a kyselinu listovou. To dělá z pomazánky téměř dokonalou potravinu, která podle stránek Webmd.com pozitivně ovlivňuje hlavně nervový systém, zvyšuje výkon mozku a chrání před neurologickými poruchami, snižuje hladinu cholesterolu, chrání srdce a cévy a pomáhá při únavě a vyčerpání. Marmite je oblíbená hlavně mezi vegetariány a vegany, neboť jim dodává potřebné vitaminy. Navíc má poměrně málo kalorií. Nevýhodou je jen vysoký obsah soli.
Mohlo by vás zajímat
Na toast i do polévky
Nejlépe si marmite vychutnáte na rozpečených toastech. Ty se pak krájí na proužky, jimž se říká marmite soldiers (vojáčci). Někteří odvážlivci takové toasty ještě zdobí nakrájeným banánem, ale to už je opravdu hodně neobvyklá kombinace. Občas se přidává i do polévek a omáček místo polévkového koření pro zvýraznění chuti. Výborně ochutí i dušené pokrmy nebo mleté maso. Případně můžete marmite použít do jednoduché chuťovky - rychlých slaných rolek se sýrem. Potřebujete na ně hotové pizza nebo listové těsto rozválené na tenký plát. Ten potřete marmite a posypejte strouhaným sýrem čedar. Poté těsto srolujte a nakrájejte na menší kousky. Rolky dejte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Bez rajských jablíček by se neobešla spousta… Číst více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Chorizo je asi nejslavnější španělská uzenina,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do… Číst více
Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody,… Číst více
Desatero rad na téma rajčata: Jak je nejlépe zavařit a co dobrého z nich připravit na zimu
Rajčata jsou letní plodovou zeleninou, která je pro svou chuť velmi oblíbená a navíc plná vitamínů. I přesto, že nemáte zahradu, můžete se pustit do… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud… Číst více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
I přesto, že z obchodu známe papriky hlavně v balení po třech kusech, seřazené jako semafor, jejich nabídka je velmi široká. Ať už v množství barev,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 receptů na brokolicovou polévku: Na zjemnění je skvělá smetana, nechte se inspirovat
Jak využít pivo při vaření? Hodí se na křupavé těstíčko, ale i do moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 11 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 19 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09