Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dopřejme si podzimní zeleninové saláty plné vitamínů

Podzim přeje přípravě nejrůznějších salátů, jejichž základem je čerstvá zelenina. Měla by být křehká, pokrájená na menší kousky nebo nastrouhaná, aby se nám dobře jedla. Některé druhy zeleniny přidáváme tepelně zpracované. Saláty doplníme trochou oleje (obvykle olivového) a citronové šťávy (nebo octu). K dochucení využijeme různé koření podle chuti (saturejka, provensálské koření, majoránka, dobromysl) nebo přidáme hotové salátové kořenící směsi. Sůl používáme s mírou. Vhodné dochucení a zálivka či dresing ze salátů vytvoří skvělou pochoutku, vhodnou k obědu či k večeři. Můžeme si je připravit na cestu do krabičky, ať už na výlet, do práce nebo do školy.

Saláty doplňujeme surovinami, které zvýší jejich výživnou hodnotu, více nás zasytí a dodají jim na chutnosti. Přidáváme různé druhy sýrů, vejce, maso a luštěniny. Přípravu luštěnin si urychlíme použitím sterilovaných produktů. Mezi nejvyhledávanější patří cizrna, fazole a čočka. Některé luštěniny jsou oblíbené v naklíčené formě (mungo, čočka). Důležitou složkou některých salátů jsou brambory nebo těstoviny.  V malém množství přidáváme vlašské nebo jiné ořechy, které raději dopředu namočíme. Častou složkou salátů je cibule. Jednoduše vybíráme, co je zrovna dostupné a co nám chutná. Můžeme experimentovat nebo se pustit do osvědčených salátových kombinací.
 

Listová a košťálová zelenina

Listová zelenina je zdrojem kyseliny listové, kterou potřebujeme pro tvorbu červených krvinek, dále chlorofylu bohatého na hořčík, minerálních solí a dalších stopových prvků. Mezi nejoblíbenější listové zeleniny, které využíváme na podzim, patří zelí, ať už hlávkové nebo třeba čínské či pekingské.

Barevná plodová zelenina

Do salátů se skvěle hodí barevná plodová zelenina, saláty získají na atraktivitě a samozřejmě i na chutnosti. Mezi nejoblíbenější druhy patří rajčata a červená paprika.

Kořenová zelenina

Ani mrkev (bohatá na provitamín A), petržel, celer, červená řepa a mnohé další nemohou v našich salátech chybět. Výsledkem jsou nejen dětmi oblíbené sladké mrkvové saláty, ale i zajímavé salátové kombinace s celerem. Do salátů se hodí i ředkve, ředkvičky a mnohá další zelenina.

Osvědčené salátové kombinace

Těstovinové saláty

Těstovinové saláty se připravují v různých kombinacích. Jejich výsledný vzhled se liší nejen druhem použité zeleniny, ale i zvolených těstovin. Saláty se doplňují kromě zeleniny často sýry, masem nebo vejci.

Bramborový salát

Bramborový salát má mnoho variant přípravy, každá rodina je zvyklá na jiné chutě. Salát bývá součástí slavnostních příležitostí, využijeme ho při přípravě obložených chlebíčků.

Salát Coleslaw je klasika, jejímž základem je nastrouhané syrové zelí. Používá se často jako příloha.

Salát Caprese

Salát Caprese je velmi jednoduchý, ale zato velmi chutný. Na jeho přípravu potřebujeme rajčata, mozzarellu a bazalku. Může to být skvělý předkrm, třeba i na svatební hostině.

Salát Caesar

Salát Caesar patří mezi nejvyhledávanější a má mnoho variant přípravy. Vybereme si tu pro nás nejlákavější.

Šopský salát

Šopský salát je další pochoutka, ke které se nám bude hodit balkánský sýr nebo sýr feta.

 
Můžeme se inspirovat i dalšími recepty na saláty od našich čtenářů:
 

Článek z magazínu

Dopřejme si z této lahodné barevnosti různých druhů zeleniny, kterou nám podzim nabízí. Brzy se ochladí a zaměříme se zase na jiné pokrmy, přijdou nám pak k chuti třeba hřející vydatné polévky.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům