Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dejte na radu Francouzů! 6 dobrých důvodů, proč pít kvalitní červené víno
Zdroj: Kelsey Knight, Unsplash.com

Víno je nektarem bohů! Je to jeden z nejstarších a nejcennějších alkoholických nápojů, které lidstvo zná. Víno je milováno nejen pro svou lahodnou chuť, ale také blahodárné vlastnosti, které pozitivně působí na naše fyzické i psychické zdraví.

1. Víno zlepšuje zažívání

Jelikož červené víno obsahuje množství zdravých bakterií, napomáhá rozvíjet a udržovat rovnováhu střevní mikroflóry, a tím zároveň posiluje imunitní systém. Naopak snižuje množství patogenních bakterií nejen ve střevech, ale také v žaludku a ústech. Víno je navíc bohaté na vitamíny skupiny B, enzymy a omega-3 mastné kyseliny. Víno podporuje trávení, a tak je v přiměřené míře vhodné i při redukčním režimu.

2. Víno je zdrojem mládí

Říká se, že červené víno je zdrojem mládí. A opravdu – červené víno obsahuje složky, které zpomalují buněčné stárnutí. Příkladem je přírodní antioxidant resveratrol, který stimuluje nejrůznější pozitivní procesy a chemické reakce chránící tělo před nemocemi souvisejícími se stářím. Víno také pozitivně působí na paměť a další poznávací funkce. Je dokázáno, že konzumenti červeného vína žijí déle než milovníci piva či tvrdého alkoholu. Tak už nehledejte elixír mládí a dejte si s radostí sklenku vína.

3. Víno je silný antioxidant

Víno je bohatým zdrojem široké škály antioxidantů a vitamínů. Pokud nepijete alkohol, můžete tyto cenné prvky získat také z hroznové šťávy. Sklenice vína denně podpoří funkci imunitního systému, rozšíří cévy a celkově posilní zdraví vašeho kardiovaskulárního systému.

4. Víno je prospěšné pro funkci srdce

Červené víno působí léčebně na stav a činnost kardiovaskulárního systému. Střídmou konzumací vína posilníte své srdce, zlepšíte činnost mozku, zharmonizujete hladinu krevního cukru a snížíte riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. K tomu se dostaví také pocit štěstí a emoční vyrovnanosti.  

5. Víno působí relaxačně

Víno je třeba si vychutnat - musíte se tedy zastavit, zapomenout na rušný okolní svět a užívat si pohody u sklenky tohoto lahodného nápoje. Popíjením vína oslavujete jeho tradici a kulturu, kterou nejlépe pocítíte ve vinném sklípku ve společnosti svých blízkých. Víno snižuje úzkost a stres a odbourává zábrany, takže je snadnější sblížit se s lidmi okolo Vás. A pokud nemůžete pít alkohol, zkuste následující experiment: psychologové na základě svých výzkumů tvrdí, že uklidňující vliv má již pouhé myšlení na sklenku vína. Tak to vyzkoušejte a dejte nám vědět!

6. Víno přináší zábavu

Víno je po celém světě považováno za symbol radosti a tvořivosti. Uvolňuje endorfiny, hormony štěstí, a tak vnese do vašeho života více radosti, pozitivních zážitků a lidí i kreativního myšlení (samozřejmě pouze za předpokladu, že jej konzumujete s mírou).

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více