

Orientální pečený květák
Suroviny
- 1 střední květák
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 6 lžic oleje
- 1 lžička sladké (uzené) papriky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- ½ lžičky kurkumy
- špetka chilli koření
- ½ lžičky soli
- čerstvě nasekaná petrželka
Postup přípravy receptu
Do velké mísy dáme květák rozebraný na růžičky, cibuli nakrájenou na půlměsíčky a česnek na tenké plátky. Stranou v malé misce promícháme olej, papriku, římský kmín, chilli koření a sůl.
Připravenou marinádu nalijeme na květák a důkladně promícháme (nejlépe rukama), aby se všechny růžičky obalily. Směs pak přesypeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C.
Pečeme přibližně 20 minut, dokud květák mírně nezezlátne. Upečený květák posypeme čerstvě nasekanou petrželkou a ihned podáváme.
Poznámka od kuchařky
Říká se, že pečení je nejlepší tepelná úprava zeleniny, pokud z ní chcete vytáhnout maximum chuti. Miluji pečenou dýni, červenou řepu a lilek, a po vyzkoušení tohoto receptu můžu říct, že lépe upravený květák jsem snad ještě nejedla. Určitě vyzkoušejte a nebojte se použít hodně koření, k orientální kuchyni to opravdu patří.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Orientální pečený květák
-
Dnes vyzkoušeno přesně podle receptu a moc nám chutnal. Určitě u nás bude častěji.
-
Já nejsem zvyklá přesolovat, ale půl lžičky na jeden květák se mi nezdá. Asi bych květák malinko předvařila ve slané vodě. Už peču 45 minut a stále je tvrdý
Ale jinak výborný nápad, každý si ho musí vychytat podle svých chutí
-
houbova: Moc děkuji za vyzkoušení i za fotku!
-
Díky za výborný recept. Dnes jsem upekla, postupovala jsem přesně podle návodu a musím uznat , že nemá chybu.
Jsem tady nováček, zatím recepty nevkládám, ale dovolila jsem si přidat fotku.
-
Iljana: Květák se rozhodně nepředváří. Má zůstat lehce křupavý, ale ne syrový. Každá trouba peče jinak, tak je možné, že v té Vaší měl zůstat delší dobu.
-
Dle mého názoru v receptu chybí předvaření květáku. Po dvaceti minutách pečení na 200 stupňů to bylo nejedlé
-
Teraz som ho práve dojedla, ešte som lepší karfiol vo svojom živote nejedla
-
Tento květák i podobný recept bych tu měla někde mít, ale nemohu ho vůbec najít,je to moc moc dobré
-
Dnes jsme to meli k obedu a bylo to opravdu dobre. Akorat jsem poupravila mnozstvi marinady (dala jsem vseho dvojnasobek, krome kminu), protoze kdyz jsem nechala puvodni mnozstvi, cela marinada se mi vcucla do dvou vetsich ruzicek kvetaku a jinak nezbylo nic.
Taky to priste budu delat v zapekaci mise, protoze se mi kvetak na pecicim papire misty trochu palil... ale jde i o to vychytat teplotu. Stalo to ale za to, takto upraveny kvetak zaradime urcite do jidelnicku casteji. Diky za tip.
-
Super
-
Skoda,ze som receptik neobjavila poobede,mala som karfiol,tak bola polievka,ale kupim zase a bude peceny,urcite mi bude chutit.
-
Tak upečeno...a slupnuto!
Růžičky jsem předem 4 minuty povařila v páře a potom pekla cca 10 minut. Podávala jsem s jogurtovým dresingem. Jednoduchá a výtečná úprava květáku,MOC nám chutnalo!!!
-
Vyzkoušený a výborný, doporučuju. Jednoduché a rychlé. Použila jsem koření, které mi dcera přivezla ze Saúdské Arábie.
-
Dnes jdu do něj!
-
Vynikající úprava