Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez trochy chilli papriček si na žádném jídle nepochutnáte a nějaké pikantní dochucovadlo přidáváte do těstovin i do polévky? Pak jste tady na správném místě. Některá jídla jsou totiž na pikantní chuti založená. Seznamte se s těmi nejslavnějšími specialitami, po nichž vám zaručeně bude hořet pusa.

Kuře vindaloo

Patří mezi legendární specialitu indických restaurací. Tato extrémně pikantní červená omáčka se podává nejčastěji s kuřecím masem, někdy také s jehněčím či se skopovým. Originální verze je však s vepřovým masem, které je dostatečně tučné, což vytváří dokonalou symbiózu chutí. Pokrm vindaloo pochází z indické provincie Goa, při jeho vzniku se ale místní inspirovali specialitou, již okoukali od portugalských mořeplavců, zvaným vinha d'alho. Vinadaloo není jen pálivé, omáčka vyniká výraznou chutí koření a česneku a je i lehce nakyslá díky obsahu vinného octa, což ji dělá mezi dalšími indickými omáčkami výjimečnou.

Chili con carne

Jestli je nějaká kuchyně vyhlášená chilli papričkami jako jednou z nejpoužívanějších ingrediencí, je to mexická. Specialita chili con carne má však svůj původ v Texasu, přestože ji většina lidí považuje za typické mexické jídlo. Chili con carne je dokonalým sytým pokrmem sestávajícím z mletého masa,  fazolí a rajčat, jež je notně dochuceno chilli papričkami. Nejčastěji se podává s rýží, ale vychutnáte si je i s plackami tortilla nebo nachos lupínky. Půvab pokrmu spočívá v dlouhém pomalém dušení pokrmu, díky němuž se dokonale prolnou všechny chutě. Pro zmírnění kyselosti rajčat se do chili con carne občas dává i čtvereček čokolády, která všechny chutě navíc ještě prohloubí a zdůrazní.

Kuře či vepřové po sečuánsku

Z „českých“ čínských restauracích určitě znáte pikantní kořeněné jídlo upravené tzv. „po sečuánsku“. Pokrmu s masem vyznačujícím se výraznou červenou barvou ale nedodávají chuť chilli papričky, ale sečuánský pepř, jedno z nejstarších čínských koření. Vyniká palčivou pepřovou chutí a citrusovou vůní. V Číně se pokrmu říká Sichuan Hot-Pot a jde o ohnivé zimní jídlo podobající se guláši, jež se konzumuje na zlepšení krevního oběhu.

Vaří se v kotlíku a obsahuje spoustu cibule, česneku, zázvoru, sečuánského pepře, různé druhy vepřového, hovězího a jiného masa, houby, zeleninu, ale i netypické ingredience jako je kachní krev, prasečí mozek či kuřecí nožičky. Vše se dochucuje sójovou a rybí omáčkou. U nás se hosté v čínských restauracích šetří, pokud byste si ale tento pikantní kotlík dali v Číně, hrozí, že vás bude pálit pusa tak, že nějakou dobu nic neucítíte.  

Jerk Chicken

Jedním z nejpálivějších jídel světa se může pochlubit i Jamajka. V rytmu reggae si tam (ale téměř v celé Karibiku) můžete vychutnat místní specialitu Jerk Chicken neboli kuřecí jerk. Jde o grilované pikantní kuřecí maso, většinou křidýlka, která se předem marinují ve speciální marinádě, jejíž součástí jsou různé druhy koření (nové koření, skořice, hřebíček, tymián, muškátový oříšek), česnek, zázvor a zelená cibulka, ale hlavně chilli papričky Scotch bonnet, jež patří k nejpálivějším na světě.

V této úpravě se dělá i vepřové – pak se jídlo jmenuje Jerk Pork. Původ pokrmu není příliš známý, název je zřejmě odvozen z výrazu „charqui“, pocházejícího z jazyka domorodých indiánských kmenů, který označuje i sušené hovězí maso. Dřív se maso peklo v dírách v zemí, posléze se přešlo k úpravě na grilu. Celý pokrm má příjemnou kouřovou chuť a podává se obvykle s  rýží a hráškem a hořčicovou omáčkou.

Křidýlka Buffalo Wings

Na opravdu velmi pikantní kuřecí křidýlka si můžete zajet i do Ameriky. Kuřecí křídla obalená ve velmi pikantní oranžové omáčce jsou jedním z nejpopulárnějších amerických specialit. V Americe si je tradičně spojují se sledováním fotbalových zápasů a popíjením piva, ale vychutnají i je rádi i kdykoliv jindy. Vzhledem ke své pikantnosti je tento typ křidýlek někdy označován jako Suicide Chicken Wings neboli sebevražedná kuřecí křidýlka. Některá jsou pikantní opravdu natolik, že pustit se do jejich konzumace se rovná sebevraždě. Nejslavnější Buffalo wings pocházejí z Anchor baru v Buffalu a recept na místní pikantní omáčku je přísně tajný.

Existuje ovšem spousta napodobenin, která se originálu zdárně přibližují. Pálivou chuť křidýlkům dodává většinou nějaká hodně pikantní omáčka typu Tabasco nebo Pimento, případně ještě chilli koření. To vše pak podtrhuje ocet, díky němuž jsou křidýlka  příjemně nakyslá a jejich chuť výraznější. Většinou se jen stačí křidýlkem dotknout rtu a už vás pálí celá pusa. I proto se nejčastěji podávají s na špalíčky nakrájenou mrkví a řapíkatým celerem a dipem z modrého sýra, díky nimž oheň v puse trochu zmírníte.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více