Pravé chilli con carne

dolejs Kuchař: dolejs

Doba přípravy: 30 minut 1 porce Hovězí maso 16 názorů

Suroviny

180 g mletého hovězího masa
40 g cibule
5 g česneku
40 g rajského protlaku
50 g kukuřice
50 g konzervovaných červených fazolí
60 g nachos
60 g zakysané smetany
20 ml sluneč. oleje
2 g chilli
2 g koriandru
špetka mleté papriky
špetka římského kmínu
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozehřejte olej a pozvolna mleté maso orestujte.

  2. Oloupejte cibuli a spolu s chilli papričkou a koriandrem nasekejte najemno.

  3. K masu přidejte nasekanou cibuli, česnek a chilli dle chuti. Osolte a opepřete. Přidejte mletou papriku, rajčatový protlak a promíchejte.

  4. Zalijte vodou tak, aby byly suroviny ponořené a na nízkém plameni nechte pomalu vařit asi 10 minut.

  5. Přidejte římský kmín, fazole, koriandr, kukuřici a vařte dalších 10 minut. Podávejte se zakysanou smetanou a nachos.

Poznámka

Energetická hodnota v jedné porci cca 2500 kJ.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 596 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pravé chilli con carne

  • LiborM LiborM

    Pravé? :-) Každý má svůj recept... I já! A ten je zaručeně pravý!

    Odpovědět

  • Betka Sánchez Betka Sánchez(neregistrovaný)

    Este dodatok:
    V spanielcine slovo chili je s jedným "l", inác (s dvomi) by sa cítalo chiji.
    To je skôr spôsob písania americký (USA).

    Odpovědět

  • Betka Sánchez Betka Sánchez(neregistrovaný)

    Tak, ako píse "spagetka", sa recept podobá na ten bezný v Mexiku. Ziadna smotana, ale cokoláda!
    Tento je jeden z mnohých, rozhodne nie mexický a uz vôbec nie "pravý".

    Odpovědět

  • dolejs dolejs(autor receptu)

    Dobrý den, cibuli přidejte ve třetím kroku a fazole použijte konzervované, Omlouvám se, že to v receptu nebylo upřesněno. Určitě se rád podívám i na vámi sdílené recepty, vypdají zajímavě! Díky za tipy. Roman

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    casino: Pravděpodobně máte pravdu pokud jde o zdroj. Tady nabízím ještě jedno pojednání od Maňany právě o chili con carne. http://grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=88&t...
    Co se receptu týče žádný není pravý, nebo vlastně pravé jsou všechny. V Americe se pořádají soutěže ve vaření chili v kategorii s fazolemi a bez fazolí. Kdyby byl jeden recept jediný správný, podobná soutěž by nemohla existovat.
    Pokud jde o fazole v tomto receptu hlasuju pro konzervu, suché se za deset minut nemohou uvařit ani zázrakem.

    Odpovědět

  • casino casino

    hosta:
    Jj, to je asi zdroj toho vašeho moudra http://www.manana.cz/vareni/recept_odkaz.php?&rece... :-8 a dokonce tam má i zajímavý rcp na chilli con carne - ale přesto že žil v oněch končinách, asi to nebude to "Pravé chilli con carne":-))
    Leč, líbí se mi ten jeho způsob opakovaného připékání masa...:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

    casino: za a) je správně:-D, protože vím, co chci hledat - o mananovi slyším poprvé, ale protože za a) je správně tak tady pro vás
    http://www.manana.cz/(ranec kuchyní, ranec slov)

    Odpovědět

  • casino casino

    hosta:
    No, pěkně jste to napsala. Buď jste chytrá jak rádio, nebo je to zkopírované - cosi podobného už jsem někde četl a wiki to nebyla:-)) Podobný styl psaní má kolega z LABUŽNÍKA co si říká Manana...

    Odpovědět

  • hosta hosta

    1974andrea:viděla jsem, moc krásné stránky, o jeho umění nepochybuji ani v nejmenším:-)) - a navíc, takovéto krásné chilli con carne bych jistě nedělala jen jednu porci:-))
    A jedna zajímavost - pokud je to věrohodné:-))
    Chile con Carne je vlastně jídlo Tex-Mex kuchyně a s Mexikem má společný jen původ, v Mexiku mimo sever země se s ním skoro nesetkáte. Již před Kolumbem Indiáni Střední Ameriky si připravovali svoje sváteční jídlo chilmulli (to je v nahuatštině a znamená to paprikovou omáčku), které pak postupně metamorfovalo do dnešního texaského Chile con Carne (i ti Texasani většinou používají nahuacký výraz pro papriku - chile, termín chili se používá pro hotový pokrm, výraz chilli používají spíše Angličané).

    Odpovědět

  • hanes24 hanes24

    No jo, to bych si dal:-!:-!:-)):-D:no::no:Ale koření dám od oka. Nemám analytické váhy. Jazyk si to přebere:-!:yes::yes::yes::-)):-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    A už jste se taky podívali, kdo ty recepty připravuje? Já ano a myslím, že asi ví, o čem píše;-):-D
    http://varime.cz/sefkuchar

    Odpovědět

  • casino casino

    hosta:
    No, já bych zase prohodil body 10. a 12.:-))

    Proč ne za 30 minut?
    Protože, tak jak jsou napsány suroviny (50 g kukuřice, 50 g červených fazolí) tak sušené fazole za 10´ neuvaříš! Předpkládám, že použil "plechové" fazole... Já bych je tam dal, vy taky a 99% dalších taky..., ale, často se tu zdůrazňuje že TOP jsou stránky i pro začínající kuchyňky, tak proč jim, blbě psanými recepty, znepříjemňovat život v kuchyňce, že? :-))

    Odpovědět

  • ota ota(neregistrovaná)

    Kdy přidávat cibuli?

    Odpovědět

  • hosta hosta

    casino: proč ne - z 18 dkg masa? jen nevím, jak bych navážila 2 g chilli a koriandru, na to váhy nemám, takže přiměřeně..:yes::-))

    Odpovědět

  • casino casino

    Doba přípravy: 30 minut???
    Hmmmmmm...

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: chilli con carne pravé mexické chilli con carne americké chilli chilli con carne original chilli con carne recept original chili con carne chile con carne chilli con carne top recepty chille con carne chlli con carne pravé americké chilli chilli con carne recept pravé mexické chili corn carne original chilli con carne polévka chilli con carne babicovy dobroty chilli con carne chili con carne original recept fazole chilli con carne chilli con carne s veprovym masem chilly con carne original