Valašské frgály

Moučníky Koláče a buchtyKynuté Doba přípravy: 90 minut příprava , 17 minut tepelná úprava 61 názorů

Moučníky Koláče a buchtyKynuté Doba přípravy: 90 minut příprava , 17 minut tepelná úprava 61 názorů

Suroviny 4 ks

300 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
120 g moučkového cukru
2 žloutky
120 g rozpuštěného vlažného másla nebo jiného tuku
trošku soli
citronová kůra
220-250 ml mléka (podle potřeby)
30 g čerstvého droždí
Různé náplně dle výběru:
tvarohová
povidlová
maková
zelná
hrušková
jablečná
Drobenka:
250 g polohrubé mouky
200 g másla nebo jiného tuku
200 g moučkového cukru
možno i malinko rumu
Na povrch po upečení:
trochu rozpuštěného másla s rumem

Postup přípravy receptu

  1. Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky připravíme kvásek a po vykynutí přidáme k mouce a všemu ostatnímu. Zpracujeme na ne moc tuhé, vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  2. Těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme kulaté, ne moc hrubé frgály a dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií.

  3. Potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme chvíli kynout.

  4. Pak dáme do předehřáté trouby a upečeme (180-190°C/14-17 minut). Ještě horké pokapeme rozpuštěným vlahým máslem s trochou rumu.

  5. Zelná náplň - 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, možná i malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme.

  6. Tvarohová náplň - 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, zhruba 80-100 g cukru, možno i trochu vlahého másla a pokud je náplň hustá, tak přidáme trochu sladké smetany, mléka nebo i rumu. Vše smícháme.

  7. Povidlová náplň - hustší povidla rozmícháme s troškou rumu, přidáme malinko mleté skořice, vanilkového cukru, strouhané citronové kůry a i cukr. Pokud jsou povidla řidší, dají se zahustit strouhaným perníkem.

  8. Jablečná náplň - Jablka rozvaříme na hustou kaši, přidáme cukr podle potřeby, ochutíme mletou skořicí a badyánem, zahustíme strouhaným perníkem. Podobně uděláme hruškovou náplň.

  9. Maková náplň - 250 mletého máku, zhruba 2,5-3 dl mléka, 80-100 g cukru, 1 vanilkový cukr, trochu medu - 2 lžíce, nebo možno i marmeláda, mletá skořice, citronová kůra, 40 g másla, strouhaný perník na zahuštění, pokud nemáme, tak i piškoty. Mák chvíli povaříme a přidáme vše ostatní podle svých zvyklostí a chuti.

  10. Hrušková náplň ze sušeného ovoce - 300 g sušených hrušek, 200 g sušených jablek, 150 g cukru, 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku, skořice, hřebíček, badyán, možno i trochu rumu.
    Sušené ovoce ve vodě uvaříme s kořením, scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme všechno ostatní a jestli je třeba, tak zředíme trochou vývaru, ve kterém se ovoce vařilo.
    Recept na tuto náplň je z Lidových receptů - Valašské recepty a nemám ji vyzkoušenou.

Poznámka od kuchařky

Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek si dělám odhadem podle svých zvyklostí.

Na Valašsku se hlavně dělají frgály s náplní ze sušených hrušek a i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek, ale to jsem ještě nedělala. Někdo si nakrájené, neloupané hrušky peče v troubě a pak se pomelou a použijí, nebo i konzervují.

Frgály jsem před léty poprvé ochutnala v Rožnově pod Radhoštěm a taky jsem tam ochutnala medovinu. Úžasné věci :-))

Recept na povidla z hrušek najdete zde

http://www.toprecepty.cz/recept/10460-hruskova-pov...

Komentáře k receptu Valašské frgály

  • cechina cechina

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    LucieM.1986: Děkuji za zprávu a jsem ráda, že recept nezklamal. :-K

    Odpovědět

  • LucieM.1986 LucieM.1986

    Děkuji za skvělý recept. Použila jsem povidlovou a tvarohovou náplň a radu od mirisek666. Jsou vynikající a chutnají nám. Určitě jsem nedělala naposledy. :-) ;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    mirisek666: Děkuji za komentář. :-K A určitě si tu výhradu vemu k srdci.:-)

    Odpovědět

  • mirisek666 mirisek666

    Naprosto skvělý recept! Děláme úplně stejné těsto. Jen malá výhrada k té trošce másla s rumem na pokapání po upečení. U nás se polévá více jak čtvrtinou másla a malým panákem rumu 1 koláč. Takže na 4 koláče přijde 1 a 1/2 přepuštěného másla a pěkně přilít rumu a k tomu dva vanilkové cukry. Frgál dělá právě ta polevá. Tím se liší od běžného koláče. A okraje se musí potřít mlékem aby byly pěkně vláčné. Pak vydrží v lednici víc než týden krásně měkký.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Voikukka: Děkuji moc za vyzkoušení a nádherné foto. :-K

    Odpovědět

  • Voikukka Voikukka

    Včera vyzkoušeno s tvarohem, borůvkama a rumem Diplomatico... Super kombinace, druhý den měkké a stále chutné (většina mých koláčů je druhý den tvrdých jak bota). Děkuji za recept, zařazuji mezi oblíbené recepty a posílám foto...

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Zlatka75: Děkuji za pochvalu, jsem moc ráda, že se Vám těsto osvědčilo a byli jste spokojeni. A taky děkuji za krásné fotografie. :-K

    Odpovědět

  • Zlatka75 Zlatka75

    Dnes upečeno z poloviční dávky (fotky přidány) ... všichni doma jsme navýsost spokojeni, těsto je absolutně bezkonkurenční, už jem pekla frgále podle jiných receptů, ale tento recept je prostě NEJ:-!:-!:-!

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Nikina122: Děkuji za zprávu, vyzkoušení a foto. :-K

    Odpovědět

  • Nikina122 Nikina122

    Těsto je moc chutné, akorát jsem musela dosypat do robota ještě tak 4 lžíce mouky, dost se lepilo. Na množství byly 4ks akorát. Použila jsem 500g tvarohu a 1 baleni povidel na nazdobení. Drobenky mi stačila půlka. Moc díky za recept!

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    zizala: Děkuji moc za vyzkoušení a foto. Jsem ráda, že recept nezklamal. :-K

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    Maruško, Tvoje těsto je super, krásně se mi s ním pracovalo. Frgály máme rádi a jiné těsto už zkoušet ani nebudu :-K:-K.
    Fotka není nic moc, nejsou podmínky :-((.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (autorka receptu)

    Rafan1415: Tak to jsem opravdu moc ráda, že se vždy podaří.:-K

    Odpovědět

  • Rafan1415 Rafan1415

    Ahoj všem, tohle je nejlepší recept na frgály co tu je :-) Děkuji moc a vždy se mi od Vás podaří :-)
    :-K:-K:-K

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: frgále - domácí výroba nejlepší recept na frgály těsto na frgaly hruškové frgály hrušková náplň do frgálu domácí frgále maková náplň na frgály nejlepsi frgal recept recepty lidové recepty pravé valašské frgály domácí frgál domácí frgály hruškový frgál hrušková náplň pravy valašský frgál tvarohovy frgal recept tvarohové frgály náplně do frgálů testo na frgale valašské recepty