Valašské frgály

Merylas Kuchařka: Merylas

4 ks Moučníky , Kynuté 46 názorů

Suroviny

300 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
120 g moučkového cukru
2 žloutky
120 g rozpuštěného vlažného másla nebo jiného tuku
trošku soli
citronová kůra
1,5 dl mléka (podle potřeby)
30 g čerstvého droždí
Různé náplně:
tvaroh
povidla (maková, zelná, hrušková, jablečná)
Drobenka:
trochu rozpuštěného másla
s rumem na pokapání frgálů po upečení
Recept si zatím oblíbilo 34 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z části vlažného mléka, droždí, trošky cukru a mouky si připravíme kvásek a po vykynutí přidáme k mouce a všemu ostatnímu a zpracujeme ne moc tuhé, vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  2. Pak těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme kulaté, ne moc hrubé frgály a dáme na plech vyložený pečícím papírem.

  3. Potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme chvíli kynout.

  4. Pak dáme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Ještě horké pokapeme rozpuštěným vlahým máslem s trochou rumu.

  5. Zelná náplň - 500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, možná i malinko dosolíme a po vychladnutí použijeme.

  6. Tvarohová náplň - 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, zhruba 80 - 100 g cukru, možno i trochu vlahého másla a pokud je náplň hustá, tak přidáme trochu sladké smetany, mléka nebo i rumu. Vše smícháme.

  7. Povidlová náplň - hustější povidla rozmícháme s troškou rumu, přidáme malinko mleté skořice, vanilkového cukru, strouhané citronové kůry a i cukr. Pokud jsou povidla řidší, tak se dají zahustit strouhaným perníkem.

  8. Jablečná náplň - Jablka rozvaříme na hustou kaši, přidáme cukr podle potřeby, ochutíme mletou skořicí a bydyánem, zahustíme strouhaným perníkem. Podobně uděláme hruškovou náplň.

  9. Maková náplň - 250 mletého máku, zhruba 2,5 - 3 dl mléka, 80 - 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, trochu medu - 2 lžíce nebo možno i marmeláda, mletá skořice, citronová kůra, 40 g másla, strouhaný perník na zahuštění, pokud nemáme tak i piškoty. Mák chvíli povaříme a přidáme vše ostatní podle svých zvyklostí a chuti.

  10. Hrušková náplň ze sušeného ovoce - 300 g sušených hrušek, 200 g sušených jablek, 150 g cukru, 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku, skořice, hřebíček, badyán, možno i trochu rumu
    Sušené ovoce ve vodě uvaříme s kořením, scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme všechno ostatní a jestli je třeba, tak zředíme trochou vývaru, ve kterém se ovoce vařilo.
    Recept na tuto náplň je z Lidových receptů - Valašské recepty a nemám ji vyzkoušenou.

  11. Drobenka - 250 g polohrubé mouky, 200 g másla nebo jiného tuku, 200 g moučkového cukru, možno i malinko rumu.

Poznámka

Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek si dělám odhadem podle svých zvyklostí.

Na Valašsku se hlavně dělají frgály s náplní ze sušených hrušek a i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek, ale to jsem ještě nedělala. Někdo si nakrájené, neloupané hrušky peče v troubě a pak se pomelou a použijí, nebo i konzervují.

Frgály jsem před léty poprvé ochutnala v Rožnově pod Radhoštěm a taky jsem tam ochutnala medovinu. Úžasné věci :-))

Recept na povidla z hrušek najdete zde

http://www.toprecepty.cz/recept/10460-hruskova-pov...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 573 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Valašské frgály

  • Jana z Valach Jana z Valach(neregistrovaný)

    Anuška: přesně tak jak píšete! Tak se u nás dělají! A na polevě záleží hodně i na perníku a rumu!!! Výtečný je koláč ze syrového zelí s perníkem!:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Radomil: Jsem moc ráda, že byla taková spokojenost a fotečka je naprosto úžasná:-!:yes::-* Děkuji:-K

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

    Radomil: Nádhera, krásná a živá fotka. Šikovní jste, kluci :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Radomil Radomil

    Pekli jsme to tři chlapi (táta a dva synové) a povedli se - chutnali všem. Snad je to z té fotky poznat :-))

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    katule: Zdravím a omlouvám se, že neodpovím s jistotou na Váš dotaz. Už je to nějaká doba co jsem tady recept vkládala a někdy jsem asi udělala z daného množství 4 ks nebo 5 menších. Jinak se mi zdá, že pokud se udělají 4 kousky z kila mouky, tak těsto bude moc hrubé. Pokud se teda peče v klasické troubě a ne v nějaké velké gastro, kde se těsto může rozválet na větší placku.Počet kusů jsem v receptu upravila na 4 ks.:-K


    senky: Jani děkuji za odpověď:-*

    Odpovědět

  • senky senky

    katule: Než Maruška odpoví: Z tohoto množství bych udělala 4 kousky ;-)

    Odpovědět

  • katule katule(neregistrovaný)

    Merylas: v postupu máte že :Pak těsto rozdělíme na zhruba 5 dílů a teď píšete na 4 kusy. Tak teď nevím kolík frgálů teda z těsta je? chci mít klasickou velikost která se prodává. Všude v receptech je cca kilo mouky na 4 frgály a proto mě zarazil tento recept. Ráda bych vyzkoušela Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Slávek: Děkuji moc:-K

    Odpovědět

  • Slávek Slávek(neregistrovaný)

    Ňam ňam koláčky jsou to výborné ,zrovna pečeme a voní to po celém domě;-)

    Odpovědět

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    Tak to mě virtuální nestačí... Nakupuji tady http://www.valasskepecivo.cz/katalog.php a nemůžu si stěžovat, doručí mi je z Valašska, až domů a pak si je s ženuškou pěkně u kávičky či kakajíčka spapáme. ;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Anuška: Děkuji za velmi přínosný komentík:-K

    Odpovědět

  • Anuška Anuška(neregistrovaná)

    Anuška:omlouvám se,nenapsala jsem spojku-a:Chuť frgálu dělá nádivka a poleva

    Odpovědět

  • Anuška Anuška(neregistrovaná)

    Zdravím všechny hospodyňky u trouby. Na Valachy jsem se přivdala už hodně dávno. Kamarádčina tchýně z pasek od Val. Klobouk mě učila péct frgály.Byla to parta správných "babek", která tento skvost pekla na svatby.Jsou dva druhy těst: máslové a olejové.
    Dávám pouze hl. mouku. Chuť frgálu dělá nádivka poleva-glejt z másla cukru a rumu, bez toho je to jen lepší koláč.Bohužel, co vidím, je málokterý s polevou, no není to zrovna levná poleva! Hrušková povidla se tady vaří tak, jako trnková. V pálenicích v měděném kotlu. Při vaření se dává pouze badián. Dobré hrušky, nebo trnky-dobrá povidla. Kamarádka si vaří povidla doma v remosce. Je to stejný výsledek, jako z usušených, ale méně pracný. Nikdy nedávejte žádné jiné koření, než badián, ani ocet, tak jak popisují, snad vanil. cukr. Všem Vám přeji hodně zdaru a výtečné chutě.A.

    Merylas:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Sarovka: Děkuji za pochvalu, jsem ráda, že chutnaly:-K A rodinku zdravím a taky děkuji:-*:-K

    Odpovědět

  • Sarovka Sarovka

    Merylas, včera jsem pekla tvoje frgály. Ukládám, protože jsou výborné:-8:-K:yes: Vyřizuji velké poděkování od rodiny.:yes:

    Odpovědět

1 2 3 4

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: frgále - domácí výroba nejlepší recept na frgály hruškové frgály těsto na frgaly maková náplň na frgály recepty lidové recepty nejlepsi frgal recept hrušková náplň do frgálu domácí frgály hruškový frgál domácí frgál hrušková náplň domácí frgále tvarohové frgály valašské recepty pekárna palačov testo na frgale tvarohove frgale hruskove frgale frgály na plechu

Zapomněl/a jsem heslo