Koláčky "rumáčky"

yanull Kuchařka: yanull

Moučníky , Kynuté, Ostatní 22 názorů

Suroviny

50 dkg hladké mouky světlé
50 dkg polohrubé mouky výběrové
20 dkg cukru krupice
1 vanilkový cukr
trochu citrónové kůry
2 lžíce rumu
15 dkg másla
5 dkg sádla nebo stolního oleje
6 dkg droždí
trošku soli
3 žloutky
asi 0,5 l mléka nebo dle potřeby
Nádivka:
2 tvarohy ve staniolu
cukr dle chuti
vanilkový cükr
žloutek
Recept si zatím oblíbilo 59 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouky, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. V mléku a lžičce cukru zmladíme droždí a nalijeme ho do mísy. Poprášíme troškou mouky a mezitím rozšleháme v tuku žloutky, rum a trochu mléka a zaděláme vláčné těsto.

  2. Během kynutí ho ještě několikrát propracujeme. Pak z něj rukou nebo lžící odkrájíme malé kousky, rozděláme je na placičku, na ni dáme ochucený tvaroh, na každý jednu rozinku a zaděláme spojem dolů.

  3. Dáme je na pomaštěný plech a ještě po chvilce kynutí je do zlatova upečeme. Před pečením je ničím nepotíráme.

  4. Po upečení rozpustíme máslo, do něj nalijeme přiměřeně rumu a v tomto každý koláček namočíme. Dělám to tak, že ho zespodu napíchnu na jehlu na špízy nebo na špejli a po omočení ho nechám chvíli okapat a pak ho obalím v práškovém cukru, do kterého jsme vmíchali vanilkový.

Poznámka

Jelikož se toho cukru tam nalepí celkem dost, tak až trošku ten cukr oschne, vezmu štěteček a nebo něco podobného a ty koláčky trochu z toho cukru "ometu". Šlo by to udělat i tak, že hned po upečení, ještě horké, se koláčky potřou ještě na plechu tím máslem s rumem a pocukrují. Je to také možná varianta, ale není to ono. Můžete vyzkoušet obojí, co vám bude více vyhovovat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 195 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Koláčky "rumáčky"

  • yanull yanull(autor receptu)

    Lady Gaga: Je třeba mléko přidávat opatrně, protože každá mouka je jiné kvality a jinak saje. Je lepší v případě potřeby přidat, než jak se říká: Utopit mlynáře. ;-)Věřím, že příště se těsto povede, toto mám mnohokrát vyzkoušené. :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Lady Gaga: Rozpustit, nechat zchladnout na 30 stupňů a přidat žloutky pokojové teploty, rozšlehat s rumem a přidat k mouce. Než nabyde kvásek z droždí , tak se máslo schladí. Dělávám je taky a jsou moc dobré. :yes:

    Odpovědět

  • Lady Gaga Lady Gaga

    Pokusila jsem se udělat to těsto, ale je šíleně řídké - možná jsem udělala chybu že to máslo jsem přidala do těsta rozehřáté???Děkuji za radu...

    Odpovědět

  • Kristina Kristina(neregistrovaná)

    :-K;-)
    zkusím je

    Odpovědět

  • ROCKYNO ROCKYNO

    Moje svatební... :)

    Odpovědět

  • Marta.23 Marta.23

    Vyzkoušeno jsou opravdu výborné. Daavm bodík:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    yanull: Jani - diky za radu:-8:-8:-8:-K

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    yanull: Jani - diky za radu:-8:-8:-8:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    bara.it:Baruško:-K, udělala jsi mi velkou radost, že se koláčky povedly:yes: a že chutnají:-p. U nás je vaničkový tvaroh také řidší, ale dá se zahustit přidáním vanilkového pudingu /prášek/. Děkuji za fotečku a zdravím do Itálie ;-):-):-K

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Jani - tak na tyhle kolacky mam spadeno ode dne, kdy jsi je pridala na topky. Jen jsem porad nemela tvaroh. Ted nedavno jsem v Lidlu objevila neco jako nas tvaroh a tak jsem se do nich hned vrhnula. A moje ocekavani se naplnilo. Jsou fakt fantasticke:-p:-p:-p. Jen jsem mela trochu pracnejsi naplnovani, protoze vyse zmineny tvaroh je ve vanicce a tim i trochu ridci. Trpelivost ovsem ne ruze, ale vyborne kolacky prinesla. A to i druhy den. Byli jako cerstve upecene. Takze "roman" jsem napsala a ted ti chci taky udelit zaslouzeneho bodika:yes:24:yes: a s dovolenim i fotecku:-K:-K:-K.

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Super.;-)Konečně těsto na výborné koláčky.Díky

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Majko, znám dva druhy polohrubé mouky a na jedné je napsáno polohrubá výběrová. Tímto to upřesňuji a v receptu to opravím. Myslela jsem, že už ten název je natolik zažitý, že mě to ani nenapadlo. Omlouvám se. :-K Ještě jen pro informaci dodávám, že existuje mouka ZLATKA, která je už na pečení z obou druhů namíchaná. Někdy ji kupujeme v Kauflandu. Ale tyto koláčky z ní nejsou.

    Odpovědět

  • Majka Majka(neregistrovaná)

    Prosím, jaká je to výběrová mouka? Znám mouku hladkou-speciál a pak mouku polohrubou a hrubou. Bylo by vhodné uvádět takové názvy surovin, jaké jsou napsané na obalech. Děkuju.

    Odpovědět

  • lemarti lemarti

    Jani to je krása:-Kškoda že nemůžu;-(ale to nic nemění na tom,že posílám bodíka;-):-)

    Odpovědět

  • olca spickova olca spickova

    Janičko ty jsou k nakousnutí!!!:-p Určitě co nejdřív vyzkouším!!Bodík pro tebe!!:-K:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: luxusní svatební koláče výběrová mouka jaká mouka je výběrová luxusní svatební koláčky recept koláčky namočené v rumu svatební koláčky namočené v rumu kolacky koláčky namáčené v rumu jaká je výběrová mouka jaká je mouka výběrová luxusni kolacky luxusni svatebni koláčky koláčky svatební mini co je výběrová mouka co je to výběrová mouka koláčky namáčené v rumovém másle rumové svatební koláčky koláčky na špejli luxusní svatební koláče recept vdolečky obalované v rumu

Zapomněl/a jsem heslo